اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
لیگندها میتوانند خواص نانوذرات را تحت تأثیر قرار دهند
متن کامل خبر
لیگندها میتوانند خواص نانوذرات را تحت تأثیر قرار دهند
بررسیهای محققان نشان میدهد که لیگندها با اصلاح سطحی میتوانند تأثیر شگرفی در رفتار نانوذرات ایجاد کنند.
به گزارش ایرنا، لیگاند (Ligand) در شیمی به مولکول یا یونی گفته میشود که با فلز مرکزی پیوند برقرار کرده و ترکیب کمپلکس دهد.
نانوذرات دارای خواص منحصر به فردی هستند که آنها را به ابزاری استثنایی با کاربردهای مختلف، از پزشکی گرفته تا الکترونیک تبدیل میکند. یکی از حقایق کمتر شناختهشده در مورد آنها این است که سطح این نانوذرات نقش مهمی در رفتار و عملکرد آنها دارد.
براساس گزارش تارنمای فیز، تحقیقات به سرپرستی ولادیمیر باولین، محقق معروف در دانشگاه روویرا آی ویرجیلی در اسپانیا و ولفگانگ پاراک از دانشگاه هامبورگ نشان می دهد که مولکولهایی به نام لیگاند میتوانند محیطهای محلی منحصر به فردی را در سطح نانوذرات ایجاد کنند. نتایج این تحقیق در نشریه Accounts of Chemical Research منتشر شده است.
این مطالعه نشان می دهد که لیگاندها بهعنوان یک لایه محافظ عمل میکنند تا پایداری نانوذرات را فراهم کرده و از تجمع آنها جلوگیری کنند.
بر اساس این تحقیقات، لیگاندها همچنین میتوانند با جذب یا دفع یونها، بار سطحی خود را تغییر دهند؛ این امر بار مؤثر نانوذره و در نتیجه خواص آن را تغییر میدهد؛ این پدیده به «غربالگری دبای» معروف است.
ولادیمیر باولین در مورد این تحقیق گفت: این تغییر در بار میتواند یک اثر دومینویی داشته باشد و بر سایر خواصی که ممکن است در ابتدا نادیده گرفته شده باشند، تأثیر بگذارد. این محیط محلی میتواند تأثیر قابلتوجهی بر رفتار نانوذره داشته باشد، برهمکنشهای آن با مولکولهای دیگر را تغییر داده و عملکرد آن را تحت تأثیر قرار دهد.
پدیده تغییر خواص سطح پیامدهای قابلتوجهی برای کاربردهای حسگری دارد. غلظت موادی که اندازهگیری میشوند، در صورتی که در نزدیکی سطح نانوذره باشند، میتواند به طور قابلتوجهی متفاوت باشد. درک و بهرهبرداری از این تنوع میتواند منجر به توسعه فناوریهای تشخیص دقیقتر و حساستر شود؛ علاوه بر این، نقش لیگاندها میتواند برای تعدیل واکنشهای شیمیایی که در نزدیکی سطح نانوذره اتفاق میافتد مورد استفاده قرار گیرد. با مهندسی دقیق لیگاندها، میتوان محیطهایی را ایجاد کرد که به طور انتخابی مولکولها را فیلتر کرده، واکنشها را تسریع کنند یا پروتئینهای خاص را حتی در غلظتهای پایین جذب کنند.
این یافتهها می تواند تأثیر قابلتوجهی در زمینههای مختلف از سلامت گرفته تا تولید مواد شیمیایی و فناوری نانو داشته باشد.