اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
استحکام ولایت در عصر امام صادق(ع)
متن کامل خبر
حجتالاسلام سیدحسین آقامیری در مراسم سوگواری شب شهادت امام جعفر صادق(ع) در شبستان امام خمینی(ره) حرم مطهر شاهچراغ(ع) سخنرانی کرد و حاج مهدی سروری در این مراسم خالصانه ساعتی را مرثیه خواند. آقامیری، سخنرانی خود را به تبیین این نکته اختصاص داد که معرفت دینی آن روز ما به مسئله امامت چگونه شکل گرفته و چرا امام ششم(ع) رئیس مکتب شیعه است. این پژوهشگر دین اسلام گفت: اینکه جعفر بن محمد(ع) رئیس مکتب جعفری است، دنیایی از نکات ویژه و ناب دارد که جامعه امروز نیز به آن نیازمند است. او در اینباره توضیح داد: پس از شهادت پیامبر(ص) جریان ثقیفه امام علی(ع) را از خلافت کنار گذاشت و ظاهر سخن نیز این بود که علی بن ابی طالب(ع) جوان است و پختگی کافی را برای اداره جامعه و صلابت و جدیت لازم را هم ندارد.
آقامیری ادامه داد: اما از میان مردم کسی مطرح نکرد که او امام جامعه است؛ چراکه مردم عصر امیرالمؤمنین(ع) و عموم جامعه اسلام معرفت امروز را نسبت به مسئله امامت نداشتند و فهمی از آن کسب نکرده بودند.
او افزود: همچنین زمان امامت امام حسن(ع) و امام حسین(ع) نیز عموم مردم تنها برداشتی سیاسی از مسئله ولایت داشتند و این بزرگواران محل رجوع مردم نبودند؛ چنانکه از امام حسین(ع) کمتر از ۱۰ حدیث فقهی مانده است. این پژوهشگر دینی با اشاره به اسناد تاریخی شیعی، اضافه کرد: در دوران امام سجاد(ع) نیز این بیمعرفتی به مسئله امامت در اوج بود و چنان خفقانی پیرامون ایشان حاکم شد که تنها از طریق ادعیه روشنگری کردند، اما باز عموم مردم فهمی از امامت ایشان نداشتند.
آقامیری گفت: از دوران امام محمد باقر(ع) آرامآرام تشکیلاتی مخفیانه در بین شیعیان شکل گرفت و در بین مردم مسئله تبیین دین از طریق شاگردپروری امام پنجم(ع) آغاز شد.
او ادامه داد: در دوران امام صادق(ع)، درگیری بنی امیه و بنی عباس سبب غفلت آنها از بنی هاشم شد و امام ششم شیعیان با استفاده از این فرصت به تبیین امامت از طریق شاگردپروری اقدام کردند.
به گفته او، در این حال یکی از گروههایی که در مقابل ایشان قد علم کردند، علمای آن روز بودند که خود را عالمتر میدانستند و قرآن را تفسیر میکردند.
این پژوهشگر دینی توضیح داد: استفاده از فرصت طلایی کشمکش میان دستگاه کفر و شاگردپروری گسترده امام صادق(ع) سبب شد که پس از آن جامعه به فهمی از مسئله امامت و ولایت برسد.
آقامیری گفت: پایه و اساس این فهم در زمان امام صادق(ع) و اهل بیت(ع) شکل گرفته است.
به گفته او، بر اساس اسناد تاریخی شیعه به برکت شاگردپروری امام ششم(ع) و گسیل آنها به نقاط مختلف، قرائت ناب از اسلام، تا مرز آفریقا نفوذ کرد و در زمان امام هادی(ع) فراتر از آن رفت.
این پژوهشگر مذهب شیعه گفت: اوج گسترش فقه شیعه و اسلام ناب در زمان امام صادق(ع) است و پس از آن دیگر نه بنی امیه و نه بنی عباس نتوانستند جلو فقه شیعه را بگیرند. او گفت: اگر امروز فهم از امامت و نحوه صحیح رعایت احکام فقهی به سادگی در اختیار ما قرار دارد، هزینه آن امام صادق(ع) و شاگردان مکتب ایشان همچون شیخ فضلالله نوری و مؤلف کتاب لمعه است.
به گزارش ایرنا، پس از این سخنرانی، حاج مهدی سروری با ساعتی مرثیهسرایی، دلهای عاشقان حاضر در شبستان حرم را تا قبرستان بقیع برد و شور و نوایی معنوی به این مجلس بخشید.
در روز شهادت رئیس مکتب شیعه نیز مردم به صحن احمدی شاهچراغ(ع) آمدند و به دستههای عزاداری پیوستند که سالهاست در این آستان مقدس قراری عارفانه و خالصانه با امام ششم(ع) و امین ولایت رضوی دارند. در ادامه سوگواران شیرازی در قالب دستجات عزاداری به سمت این بارگاه منور، حرکت کردند و ساعت ۱۱ نیز در شبستان امام خمینی(ره)، حجتالاسلام محمدحسین حدائق، سخنرانی و سیدحسین فتحاللهی، مرثیهسرایی کردند.