اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
اجرای مهندسی ارزش در قامت فرهنگ
متن کامل خبر
سعیدرضا امیرآبادی- گروه خبر
نشست خبری معاون شهردار و رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز و مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس با موضوع «کتابخانههای در حال بهرهبرداری» برگزار شد. این مراسم ظهر دوشنبه هفتم آبانماه با حضور رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز و مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس با همراهی اصحاب رسانه در فرهنگسرای حکمت برگزار شد.
همافزایی مدیریت شهری با دستگاههای فرهنگی
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز گفت: یکی از راهبردهای سازمان فرهنگی شهرداری، همافزایی و همکاری با دستگاههای همسو به ویژه ادارهکل کتابخانههای فارس است که فارغ از هرگونه نگاه نمایشی به موضوعات فرهنگ تلاش دارد تا مردم از فضای کتابخانهها استفاده کنند و در راستای ارتقای فرهنگ عمومی شهر قدم بردارند. محمدعلی چوبینی اظهار کرد: سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز در این دوره دو راهبرد را سرلوحه کار خود قرار داد که راهبرد اول همافزایی و جلوگیری از موازیکاری و همسو کردن ظرفیتها، منابع و امکانات با دستگاههای فرهنگی بود که نمونه بارز و شاخص آن را در اقدام انجام شده در فرهنگسرای حکمت در بخش کتابخانهای آن شاهد هستیم. وی افزود: یکی از راهبردهای جدی سازمان در حوزه کتاب و کتابخوانی است؛ چرا که یکی از جذابترین و پرمخاطبترین نمایشگاهها در سراسر کشور نمایشگاههای کتاب است که اهمیت این حوزه برای مردم مشخص است. رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز تصریح کرد: سازمان فرهنگی به حوزه کتاب و کتابخوانی نگاه ویژهای به خصوص در حوزه زیرساختی و فرهنگی دارد که در این راستا ۳ کتابخانه بزرگمقیاس فرهنگسرای حکمت در شمال غرب شیراز، فرهنگسرای شهروند در شرق شیراز در بلوار اتحاد و فرهنگسرای بهمنبیگی در جنوب شیراز با نگاه آمایشی و تعامل و مشارکتی که با ادارهکل کتابخانههای فارس صورت گرفت، خدمات ارزان قیمت به مردم ارائه میدهند.
جانمایی المانهای فرهنگی در بطن شیراز
چوبینی با تأکید بر اینکه در حوزه فرهنگ کتابخوانی شهر باید مزین به المانهای مرتبط با شعر، ادبیات و کتاب مزین شود، اضافه کرد: در این دوره مدیریتی پیگیری جدی و تعامل بسیاری با سازمان سیما، منظر و فضای سبز شهرداری در حوزه نصب و احداث المان شعر، کتاب و شهر جهانی صنایعدستی داریم.وی ادامه داد: یکی از تورهای تخصصی که از سوی فرهنگسراها برگزار میشود، تورهای کتابخانهگردی است که مردم محلات و مناطق مختلف شهر از کتابخانههای شاخص بازدید کرده و با آنها آشنا میشوند.
معاون فرهنگی شهردار شیراز همچنین یادآور شد: نشستهای عمومی و تخصصی کتابخوانی و رونمایی از کتابها به صورت هفتگی و ماهانه از دیگر برنامههایی است که در فرهنگسرای کتاب برگزار میشود. چوبینی با تأکید بر اینکه حمایت از بخش کتابخانهای فرهنگسراهای دیگر مناطق شیراز در دستور کار است، اظهار کرد: این اتفاق پررنگتر از گذشته خواهد شد؛ بهگونهای که شاهد افزایش سرانه خدمات کتابخانههای عمومی در شهر شیراز خواهیم بود. وی ابراز امیدواری کرد: با این اقدامات استقبال بسیار خوبی از ظرفیت کتابخانهها خواهد شد و شاهد ارتقای جدی در حوزه فرهنگ خواهیم بود. معاون فرهنگی شهردار شیراز در ادامه تأکید کرد: یکی دیگر از راهبردهای سازمان فرهنگی، همافزایی و همکاری با دستگاههای همسو به ویژه ادارهکل کتابخانههای فارس است که فارغ از هرگونه نگاه نمایشی به موضوعات فرهنگ تلاش دارد تا مردم از فضای کتابخانهها استفاده کنند و در راستای ارتقای فرهنگ عمومی شهر قدم بردارند.
دسترسی مناطق کمبرخوردار به کتاب
چوبینی همچنین در این نشست نوید داد: برای مناطق کمبرخوردار شیراز که دسترسی کمتری به فضاهای کتابخانهای دارند، کتابخانههای سیار راهاندازی میشود و اتوبوس کتاب به این مناطق خدمات رایگان ارائه میدهند. وی با بیان اینکه این مجموعه اقدامات در راستای همکاری با ادارهکل کتابخانههای استان فارس است، اضافه کرد: این مشارکت یک همکاری منحصر به فرد و متفاوت است تا هر دو مجموعه شهرداری و ادارهکل کتابخانهها بتوانند از ظرفیتهای خود در این حوزه بهره ببرند.رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز همچنین در پایان سخنان خود به اجرای رویداهای متفاوت و مختلف در حوزه کتاب و کتابخوانی در فرهنگسراهای سطح شهر شیراز، معرفی کتابهای مختلف در فرهنگسراهای شیراز و افزایش و ارتقای زیرساخت و افزایش سرانه کتابخوانی در شهر شیراز اشاره کرد.
اجرای اقدامات عملیاتی در حوزه فرهنگ
در ادامه این نشست خبری، مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس گفت: از هفته کتاب سال گذشته که طرح توسعه کتابخانههای عمومی با همکاری ادارهکل کتابخانهها و شهرداری شیراز رونمایی شد، دو مجموعه تمام توان خود را به کار بردند تا کار نمادین نباشد و خروجی آن در کمترین زمان به بهرهبرداری برسد. محمدحسین فیروزی تصریح کرد: اتفاق جدیدی که در شیراز رخ داد کنار هم قرار گرفتن دستگاهها و کنار رفتن حس مالکیت بود. دو مجموعه با یکدیگر توافق کردند پروژههایی را تعریف کنند که مردم شیراز بهتر از گذشته از خدمات کتابمحور و کتابخانههای عمومی بهرهمند شوند. وی گفت: پس از بازگشایی کتابخانه عمومی شهید آیتالله دستغیب شیراز که کلانپروژه فرهنگی در فارس بود و چند سال به طول انجامید، ادارهکل کتابخانههای عمومی استان فارس تلاش کرد قرارداد با سازمان فرهنگی را که در ۳ بخش پیشبینی شده بود، انجام دهد. فیروزی با بیان اینکه در مرحله اول قرارداد ۹ کتابخانه عمومی که پیش از این در اختیار ادارهکل کتابخانههای عمومی فارس بود تمدید شد، گفت: علاوه بر آن ۹ کتابخانه مشارکتی در فرهنگسراهای شیراز آغاز به کار کردند.
کتابخانههای فارس بر ریل توسعه عمرانی
مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس اضافه کرد: پیشبینی ایجاد سه کتابخانه بزرگمقیاس و سه کتابخانه سیار انجام شد که بر اساس آن کتابخانه عمومی شهید آیتالله ابراهیم رئیسی در فرهنگسرای حکمت در غرب شیراز، کتابخانه عمومی الفبا در فرهنگسرای بهمنبیگی در جنوب شیراز و کتابخانه عمومی شهید محمد اسلامی در فرهنگسرای شهروند در شرق شیراز ایجاد شد. این مقام فرهنگی در استان با بیان اینکه این کتابخانهها با توجه به تغییر و پوستاندازی در خدمات نهاد کتابخانههای عمومی کشور طراحی شده است، گفت: توسعه خدمات را در پروژهها مبنا قرار دادیم و با یک مدل جدید از کتابخانههای عمومی مواجه هستیم؛ کتابخانههایی که نوع خدمات دارند و مطابق استانداردهای نهاد آمادهسازی شده است. فیروزی با بیان اینکه بخشهای کتابخانهها مبتنی بر خدمات جدید است، گفت: در تجهیز این پروژه خدمات متنوع بر اساس استانداردهای نهاد کتابخانههای عمومی کشور و نیاز مردم در نظر گرفته است. تمامی کتابخانهها علاوه بر مخزن کتاب و سالن مطالعه عمومی، بخشهایی همچون سالن مطالعه پژوهشگران، بخش نوجوانان و تالار علم و خلاقیت، بخش کودک، بازی و خردسال و بخش نشریات دارد؛ طراحی فضاهای داخلی و زیباسازی کتابخانهها از دیگر اقداماتی است که در این کتابخانهها به صورت خلاقانه انجام شده است. در زیباسازی کتابخانهها نیز از المانها و هنرهای اصیل شیراز استفاده شده است. معتقدیم هر کتابخانه میتواند هویت مستقل خود را داشته باشد.
افزایش چشمگیر سرانه کتابخانههای فارس
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس با اشاره شاخصهای اصلی سنجش کتابخانههای عمومی، تصریح کرد: با افتتاح این کتابخانهها به زیربنای کتابخانههای عمومی استان 9/6 (نه و شش دهم) درصد، زیربنای کتابخانههای عمومی شهرستان شیراز بیش از ۴۲ درصد و زیربنای کتابخانههای عمومی شهر شیراز ۲۲ درصد افزوده میشود. همچنین در مجموع ۹۰۰ صندلی به سالنهای مطالعه کتابخانههای عمومی استان اضافه خواهد شد. فیروزی گفت: پروژهها آماده افتتاح است؛ آمادهسازی منابع آن نیز از هفته گذشته آغاز شده و کتابخانهها به زودی به چرخه خدمت اضافه خواهند شد. وی خاطرنشان کرد: در حال حاضر شیراز یک کتابخانه سیار دارد که به روستاهای جنوبشرق خدمات میدهد. با موافقت شهرداری، سه اتوبوس در اختیار مجموعه کتابخانههای عمومی استان فارس برای ایجاد کتابخانه سیار قرار میگیرد. اولین اتوبوس در حال آمادهسازی است. اتوبوس سیار به ۱۰ مجتمع حاشیه شهر شیراز که دسترسی به کتابخانهای ندارند، خدمات ارائه میدهد. این در حالی است که استقبال از کتابخانههای سیار و ظرفیت امانت این کتابخانهها بسیار زیاد است.
اجرای لیگ کتابخوانی برای کودکان و نوجوانان
مدیرکل کتابخانههای عمومی استان فارس در بخش دیگر سخنان خود به برنامهریزی دو مجموعه برای انجام رویدادهای فرهنگی مختلف به مناسبت هفته کتاب اشاره و عنوان کرد: بیش از ۱۰ برنامه مشترک با همکاری ادارهکل کتابخانههای عمومی فارس و سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز برای هفته کتاب تعریف شده است. لیگ کتابخوانی نوجوان ایرانی با عنوان «کتاب شو» به منظور اشتراکگذاری کتاب بین نوجوانها و دومین مرحله جشنواره «کتاب در آینه» به منظور تلفیق کتاب و هنر در بخشهای مختلف از جمله این برنامههاست. همچنین شب ویژه نویسندگان با حضور تمامی اهالی قلم به میزبانی کتابخانههای عمومی برگزار میشود. در پایان این نشست، معاون فرهنگی شهرداری شیراز به همراه محمدحسین فیروزی مدیرکل کتابخانههای استان فارس از بخش کتابخانه فرهنگسرای حکمت بازدید داشتند که این کتابخانه با امکانات ویژه و نوآورانهای ازجمله بخشهای تخصصی، کودک، نوجوان و افراد توانخواه، گامی مهم در جهت ترویج فرهنگ مطالعه و ارتقای سطح علمی شهروندان بهشمار میرود.