اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
شایعات تغذیهای در مورد مصرف نمک که نباید باور کنید
متن کامل خبر
نمک مصرفی، صرفاً همان نمکی است که همراه غذا مصرف میشود و مواد غذایی نمک ندارد؟
به گزارش بهداشت نیوز، در پاسخ به این باور نادرست باید گفت علاوهبر نمک که در مراحل پخت غذا اضافه میشود، در صنایع غذایی برای تهیه تنقلات، بیسکوییت، شیرینی جات، گوشتهای فراوری شده، مانند سوسیس و کالباس و انواع غذاهای کنسرو شده از نمک استفاده میشود که اصطلاحاً به نمک استفاده شده در مراحل فراوری غذا، «نمک پنهان» گفته میشود؛ بر روی برچسب مواد غذایی محصولات، میزان نمک موجود در هر محصول نوشته شده است.
باتوجه به این که در زمان پختوپز به میزان نمک این مواد غذایی توجه نمیشود، یکی از عوامل اصلی در ابتلا به بیماریهای فشارخون، بیماری قلبی و برخی از سرطانها همین نمک پنهان است؛ قابل ذکر است برخی از مواد غذایی مانند گوشت، شیر، غلات و سبزیها بهطور طبیعی نیز حاوی سدیم هستند، اما میوهها سدیم ندارند؛ بنابراین در زمان محاسبه نمک مصرفی بهویژه در افراد مبتلا به فشارخون بالا، توجه به نمک موجود در مواد غذایی نیز مهم است.
یُد موجود در نمکهای تصفیهشده، باعث سرطان میشود؟
در پاسخ به این شایعه باید دقت داشت
یُد از عناصر موردنیاز برای رشد و عملکرد بدن و ساخت هورمونهای تیروئیدی است؛ کمبود یُد باعث اختلالات رشد جسمی و ذهنی و همچنین گواتر، بهویژه در کودکان میشود، به همین دلیل میزان مصرف یُد توصیه شده در بارداری افزایش مییابد.
بهعلت کمبود یُد در خاک و آب، محصولات کشاورزی نمیتوانند نیاز روزانه بدن به یُد را تأمین کنند، از این رو در ایران و بسیاری از کشورها غنیسازی نمک با «یُد» صورت گرفته است.
هر فرد بزرگسال روزانه نیاز به 150 میکروگرم یُد دارد که درحالحاضر، هر گرم نمک با 30 تا 60 میکروگرم یُد غنیسازی میشود؛ در نتیجه این میزان یُد نمیتواند برای سلامت انسان مشکل ساز باشد؛ از طرفی دیگر هیچ مطالعهای، ارتباط بین مصرف خوراکی یُد و خطر سرطانها را نشان نداده است؛ آنچه مهم است مصرف زیاد نمک است که با برخی از سرطانها مانند سرطان معده مرتبط است که این ارتباط بهعلت یُد موجود در نمک نیست.
نمکهای کارخانهای باعث بیماری کلیوی میشود؟
در پاسخ به این باور نادرست باید گفت نمک از دو جزء سدیم و کلر تشکیل شده است؛ بر هم خوردن تعادل سدیم در بدن در نتیجه افزایش دریافت آن باعث بروز بیماری فشارخون و بیماری کلیوی میشود، اما باید دقت کرد مصرف بیش ازحد هرگونه نمک اعم از نمک یُددار تصفیهشده، نمک دریا، نمک صورتی و سنگ نمک بهعلت داشتن سدیم باعث بیماری فشارخون و بیماری کلیوی میشود و این عوارض مختص نمکهای کارخانه ای نیست؛ بنابراین توصیه میشود روزانه بیشتر از سه تا پنج گرم نمک استفاده نشود.
بهعلاوه باید توجه داشت نمکهای کارخانهای همان نمکهای موجود در طبیعت است که آلودگیهای آن گرفته شده و با یُد، غنیسازی شده است؛ بنابراین همزمان با رعایت مصرف میزان توصیه شده باید از نمک یُددار تصفیهشده استفاده کرد تا خطرات ناشی از کمبود یُد و آلودگیهای احتمالی برطرف شود.