اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
روحانی در جلسه هیئت دولت: دولت با مصوبه مجلس موافق نیست
متن کامل خبر
رئیس جمهور با ابراز خرسندی از تقدیم لایحه بودجه سال ۱۴۰۰ کل کشور در موعد مقرر به مجلس شورای اسلامی، برخی گمانه زنیهای رسانه ای درباره دلیل حضور رئیس جمهور در مجلس هنگام تقدیم لایحه بودجه را رد کرد و گفت که عدم حضور در مجلس شورای اسلامی صرفاً به دلیل مصوبات ستاد ملی کروناست.
به گزارش ایسنا، حجت الاسلام و المسلمین حسن روحانی دیروز چهارشنبه در جلسه هیئت دولت گفت: بسیار علاقهمند بودم طبق روال سالهای گذشته سخنان امروز من خطاب به مردم عزیز و نمایندگان محترم در خانه ملت و در صحن علنی مجلس شورای اسلامی ایراد میشد.
رئیس جمهور با بیان اینکه گمانهزنیهایی که ممکن است در رسانهها مطرح شود که عدم حضور من در مجلس شورای اسلامی به خاطر مصوبه روز سه شنبه مجلس شورای اسلامی است، تصریح کرد: البته دولت با آن مصوبه موافق نیست و آن را برای روند فعالیتهای دیپلماتیک مضر میداند، اما نرفتن به مجلس صرفاً به دلیل پروتکلهای بهداشتی و نه مسئله دیگر بوده است.
روحانی در ادامه به اهمیت خاص و ویژه بودجه امسال اشاره کرد و گفت: اساساً سال ۱۴۰۰ از جهاتی سال ممتاز و حائز اهمیت است. اولاً سال آینده سال پایانی قرن چهاردهم و در آستانه ورود به قرن جدید خواهیم بود و از طرف دیگر این بودجه در زمانی به مجلس شورای اسلامی تقدیم میشود که احساس میکنیم شرایط سال آینده با دههای که گذشت از آغاز سال ۹۰ تا امروز، کمی متفاوت خواهد بود. رئیس جمهور اظهار داشت: دشمنان همه توان خود را برای تسلیم مردم ایران در این دهه به کار گرفتند و به ویژه در سه سال اخیر تحریم را به یک جنگ تمام عیار اقتصادی تبدیل کردند. اما در عین حال فکر میکنیم با شکست این جنگ و فشار حداکثری، شرایط در سال آینده شرایط متفاوتی خواهد بود.
روحانی افزود: البته این شرایط متفاوت نه تنها به خاطر اینکه ترامپ با سیاستهای غلط خود نسبت به ایران و جهان شکست خورد، بلکه هر دولتی در آمریکا روی کار میآمد به خاطر شکست جنگ اقتصادی و فشار حداکثری، ناچار بود در برابر ملت ایران سر تسلیم فرود بیاورد. روحانی در بخش دیگری از سخناش اظهار کرد: نباید به خاطر رقابتهای سیاسی و انتخاباتی که از الان هم برای انتخابات ۱۴۰۰ زود است، اخلاق و حقایق را زیر پا بگذاریم؛ باید واقعیتها را شفاف و روشن و با آمار درست به مردم بگوییم.
رئیس جمهور با بیان اینکه قبل از آمدن ترامپ عدهای به ویژه صهیونیستها، ارتجاع منطقه و تندروهای آمریکا با برجام مخالف بودند عنوان کرد: اینها با همه توان میخواستند برجام به نتیجه نرسد ولی نتوانستند؛ چراکه دولت قبلی آمریکا تا حدی با مدیریت و جهان آشنا بود. اما پس از آن کسی آمد که مدیریت و تدبیر نمیدانست و به راحتی با پول عربستان و فشار صهیونیستها و تندروها به هر سمتی که آنها میخواستند حرکت کرد و متأسفانه این معاهده را که میتوانست مفید باشد، زیرپا گذاشت. وی در ادامه یادآور شد: ما باید همه آمار سالهای گذشته را در زمینههای مختلف مورد توجه قرار دهیم؛ از جمله در زمینه انرژی هستهای که شرایط امروز هستهای ما به مراتب بهتر از هشت سال پیش است. ما از سانتریفیوژهای IR۱ و IR۲ که در بخشی هم ناقص بود به IR۸ و IR ۹ رسیدهایم و امروز قادریم IR۲M را در زنجیرههای متعدد ایجاد کنیم و با IR۶ زنجیره غنی سازی داشته باشیم. در حالی که در هیچ زمانی چنین قدرتی نبوده و از لحاظ امکانات تحقیق و توسعه شرایط هستهای ما از هر زمانی بهتر است. روحانی اضافه کرد: بسیاری از توفیقات ما در شرایطی به دست آمده که درآمد ما که در سال ۹۶ بهترین درآمد بود به اندازه بدترین درآمد دولت قبل نبوده است. ما در بهترین حالت ۶۵ میلیارد دلار درآمد داشتیم در حالی که در دولت قبل متوسط صد میلیارد دلار و در سال ۹۰ ، ۱۱۹ میلیارد دلار درآمد نفتی وجود داشت. اما با وجود محدودیتهای درآمدی که ما در این مدت داشتیم توانستیم پیشرفتهای خوبی حاصل کنیم.
رئیسجمهور با بیان اینکه این دولت در شرایطی سال ۹۲ فعالیت خود را آغاز کرد که برای اولین بار بعد از جنگ تحمیلی شرایط رکود تورمی عمیقی را در کشور شاهد بودیم، گفت: در آغاز فعالیت دولت، با تورم بیش از ۳۴ درصدی و رشد اقتصادی منفی ۷.۷ مواجه بودیم.
وی افزود: این دولت توانست طی ۶ ماهه اول فعالیت خود در هر دو مسئله تورم و رکود، تغییرات اساسی در کشور ایجاد کند به طوری که با تلاشها و اقدامات انجام شده همان سال تورم به ۱۵.۶ درصد رسید و در زمینه رشد اقتصادی هم به عدد مثبت ۳.۲ رسیدیم.
روحانی ادامه داد: به رغم اینکه در بخش دوم سال ۹۳ قیمت نفت با سقوط بی سابقه از ۱۲۰ دلار به ۳۰ دلار تنزل کرد، توانستیم کشور را بدون تکانههای اقتصادی اداره کنیم و در عین حال مذاکرات هسته ای را هم در سال ۹۳ و ۹۴ ادامه دهیم و در سال ۹۴ با دستیابی به توافق هسته ای گشایشهای بسیار مهمی در کشور ایجاد شد و اقتصاد شرایط جدیدی پیدا کرد. وی بهره برداری تعداد زیادی از فازهای پارس جنوبی، افتتاح کارخانجات متعدد پتروشیمی و همچنین تکمیل و به بهره برداری رسیدن پالایشگاه خلیج فارس را از اتفاقات مهم کشور بعد از امضای برجام و گشایشهای اقتصادی عنوان کرد و افزود: شرایط کشور به طور کلی عوض شد تا جایی که در سال ۹۵ بالاترین رشد اقتصادی جهان با مثبت ۱۴.۵ برای ایران به ثبت رسید. رئیسجمهور همچنین تک رقمی شدن نرخ تورم در سالهای ۹۴، ۹۵ و ۹۶ و حتی ماههای اولیه سال ۹۷ را مورد اشاره قرار داد و گفت: شرایط اقتصادی که در طول فعالیت این دولت ایجاد شده در متوسط ۵۰ ساله کشور بی نظیر بوده است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود به لایحه بودجه ۱۴۰۰ که به مجلس شورای اسلامی تقدیم شد اشاره کرد و گفت: در بودجه رقم درآمد عمومی ۸۴۱ هزار میلیارد تومان است که افزایشی است و معتقدیم با کمک هم این رقم قابل تأمین است. مالیات، گمرکات، عوارض، فروش نفت، فروش اوراق و فروش سهام درآمدهای اصلی بودجه ما را تشکیل میدهد.
وی ادامه داد: ما همه امکانات را بسیج کردیم و شرایط را مساعد میدانیم که سال بعد فروش نفت را افزایش دهیم و در بودجه میزان فروش نفت را دو میلیون و ۳۰۰ هزار بشکه نفت و میعانات در نظر گرفتیم. البته این به معنای اتکای بودجه به نفت نیست بلکه به معنای این است که این میزان قابل فروش است. اتکای ما به نفت در بودجه مثل سالهای گذشته و سال جاری خواهد بود و این افزایش درآمد نفتی ما در دو سرفصل توسعه و توانمندسازی مردم محروم مصرف خواهد شد. روحانی در ادامه تأکید کرد: ممکن است بعضیها بگویند دولت بر مبنای خوش بینی به حل مذاکرات هستهای و حل بقیه مشکلات چنین پیش بینی را انجام داده است. ما دو میلیون بشکه نفت یا در سطح بین الملل یا در داخل خواهیم فروخت. اما بخشی از درآمد نفت صرف بودجه جاری نخواهد شد و اضافه فروش نفت ما برای توسعه راه، راه آهن، ترانزیت، بنادر، نیروگاهها، زیرساختهای نفت و گاز و در ذیل تیتر توسعه و تیتر توانمندسازی مردم محروم به کار خواهد رفت و سال بعد که نفت بیشتری میفروشیم درآمد آن برای این مسائل مصرف خواهد شد. پس نباید این اشتباه رخ بدهد که اتکای دولت در بودجه به نفت بیشتر شده است. رئیس جمهور با بیان اینکه بودجه عمرانی ۱۰۴هزار میلیارد تومان خواهد بود، اظهار کرد: امیدواریم با این بودجه بتوانیم طرحهای استانی و ملی را سریعتر تکمیل کنیم. ضمن اینکه در بودجه توجه خاصی به تولید، اشتغال، اقشار محروم و آنهایی که درآمد ثابتی دارند شده است و مسئله اشتغال، عدالت اجتماعی و حمایت از صندوقهای تأمین اجتماعی از مسائل مهم بودجه بوده است. ما تلاش کردیم از طریق بودجه در مولدسازی ظرفیتهای منطقهای از طریق توسعه حمل و نقل و زیر ساختهای ریلی و جادهای و بندری ظرفیتها را افزایش دهیم و در موضوع شرکتهای دانش بنیان و مبارزه با کرونا اقدامات خود را بهتر ادامه میدهیم. روحانی در پایان گفت: همچنین مسئله آب، محیط زیست، زیرساختهای نفت و گاز و پتروشیمی، آموزش و پرورش، ارتقای بهره وری، مبارزه با فساد و ارتقای امنیت قضائی با زیرساختهای کشاورزی در بودجه در نظر گرفته شده است. امیدواریم در بودجه ۱۴۰۰ برای ادامه تولید و حمایت از اقشار مستضعف و شرکتهای دانش بنیان توفیق یابیم. از مجلس هم خواهش میکنیم که بودجه را در زمان مقرر تصویب کند و طبق معمول در بهمن به ما برگرداند تا بتوانیم به موقع آیین نامههای آن را تصویب کنیم و در سال ۱۴۰۰ به خوبی به آنچه در بودجه در نظر گرفته شده است دست یابیم.