داروهای ضدافسردگی در ارتباط با قتل و افکار جنایتکارانه، روزنامه شیراز نوین
بررسیهای بی بی سی کشف کرده است که داروهای ضدافسردگی با 28گزارش قتل و 32مورد بروز افکاری که به قتل تشویق میکردند ارتباط داشته است. این موارد مربوط به بخش مقررات دارویی بریتانیا بوده و در سی سال گذشته رخ داده است.
این قرصها که با نام بازدارندههای بازجذب سروتونین (SSRI) شناخته شده و شامل داروهایی متداول نظیر فلوکستین و پاروکستین هستند، در بریتانیا سالانه بیش از 40میلیون بار تجویز می شوند.
اما برنامه پانوراما از خبرگزاری بی بی سی با استفاده از قانون دسترسی آزاد به اطلاعات کشف کرده است آژانس مقررات محصولات پزشکی و درمانی، در سه دهه گذشته، 60گزارش مربوط به قتل و افکاری متمایل به اقدام به قتل دریافت کرده که با مصرف این داروها در ارتباط است.
پروفسور پیتر تیلور، روانشناسی از امپريال کالج لندن است که از زمان اولین عرضه داروهای بازدارنده بازجذب سروتونین در دهه 1980 تاکنون به ارزیابی عملکرد آنها مشغول بوده است.
اگرچه وجود ارتباط بین پروندههای قتل و داروهای ضدافسردگی، به معنای این نیست که عامل بروز این رویدادها داروهای ضدافسردگی بوده است، اما پروفسور تایرر به سازندگان این برنامه تلویزیونی گفته است عوارض شدید ناشی از این داروها باید بیشتر مورد بررسی قرار گیرد.
او میگوید: «شما هیچگاه نمیتوانید با اطمینان بگویید که یک عارضه جانبی نادر در ارتباط با دارو ایجاد شده یا خیر، چراکه شاید عوامل دیگری سبب ایجاد آن شده باشند.»
«اما اتفاقات مربوط به این دسته از داروها چنان زیاد رخ داده است که نمیتوان آن را تصادفی دانست. مطمئناً این حوادث با داروها در ارتباط هستند اما هنوز نمیدانیم دقیقاً به چه دلیل این ارتباط وجود دارد.»
این برنامه تلویزیونی به ادعاها در مورد جیمز هولمز هم پرداخته است. جیمز هولمز سال 2012 در اولین اکران عمومی فیلم بت من در کلورادو به تماشاچیان شلیک کرد و 12نفر را به قتل رساند. او در زمان ارتکاب این جنایت، یک داروی ضدافسردگی از گروه مهارکنندههای بازجذب سروتونین به نام سرترالین مصرف می کرده است.
با بررسی دفتر خاطرات هولمز و مصاحبههای روانشناسی که پس از ارتکاب جنایت با او انجام شده است، این برنامه کشف میکند این داروها با از بین بردن حس اضطراب در او سبب شدهاند که او ترسی از عواقب کاری که انجام میدهد، نداشته باشد.
با افزایش میزان مصرف داروی سرترالین این برنامه نشان میدهد که افکار وسواسی او شکل روانپریش به خود میگیرد. روانپریشی وضعیت روانی غیرطبیعیای است که در روانپزشکی برای بیان حالت «از دست رفتن توانایی تفریق واقعیت از خیال» به کار می رود.
پروفسور دیوید هیلی روانشناس مقیم بریتانیا، کسی که مشاور تیم مدافع هولمز بود و در زمانی که هولمز منتظر حکم دادگاه بود با او مصاحبه کرده بود، به پانوراما گفته است: «من معتقدم که اگر او سررالین دریافت نکرده بود، هیچکس را نمیکشت.»
با این حال روانشناس دادگاه، ویلیام رید که او هم پیش از محاکمه با هولمز مصاحبه داشته است، به سازندگان این برنامه میگوید که او فکر میکند این قتلها در نتیجه یک بیماری روانی بوده است و «کاملاً با داروها بیارتباط است.»
دادستان جورج براچلر به پانوراما گفته: «من فکر نمیکنم که این داروها عامل تیراندازی باشند، من فکر میکنم این فرد با افکار شیطانیاش، به این نتیجه رسیده است که هیچ چاره دیگری برای آینده ندارد. بیماری روانی منجر به این حادثه شده، این چیزی است که من تصور میکنم روی داده است.»
نقش این داروها در دادگاه بررسی نشد و تیم مدافعان هم از پروفسور هیلی نخواست شواهد خود را ارائه دهد.
هولمز در این پرونده برای تمام اتهامات وارده، گناهکار شناخته شد و در حال گذراندن یکی از طولانیترین دوران زندانی است که در آمریکا برای یک مجرم در نظر گرفته شده است.
پروفسور تایرر از دادگاهها میخواهد زمانی که افراد مصرف کننده این داروها جرم خشنی را مرتکب میشوند، اثر این داروها را نیز در نظر بگیرند:
«اگرچه این کار تمام فرایند رسیدگی به جرم را پیچیدهتر میکند، اما من فکر میکنم این کار در آینده ضروری است.»
شرکت داروسازی فایزر که داروی سرترالین را تولید کرده است میگوید رابطه سببی بین مصرف سرترالین و آدمکشی به اثبات نرسیده است و این دارو به میلیونها نفر کمک کرده است.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین