اگر میخواهید مریض نشوید این ۵ غذا را همان روز که میپزید، بخورید، روزنامه شیراز نوین
دکتر «تریسی بریگمن» متخصص تغذیه و دانشیار بالینی در دپارتمان علوم تغذیه دانشگاه جورجیا میگوید:» اکثر غذاهای باقیمانده درصورتی که ظرف مدت ۲ ساعت در یخچال نگهداری شوند و در ظرف دربسته بستهبندی شوند ۳ یا ۴ روز باقی میمانند.
به گزارش بهداشت نیوز، اما برخی مواد هستند که بیشتر مستعد رشد باکتری میباشند و ممکن است زودتر نیاز بهمصرف داشته باشند.
به نقل از دیلی میل، سالانه حدود ۴۸ میلیون آمریکایی از بیماریهای ناشی از مواد غذایی رنج میبرند. به گفته مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری حدود ۱۲۸۰۰۰ نفر در بیمارستان بستری میشوند و ۳۰۰۰ نفر جان خود را از دست میدهند.
نمونههایی از عفونتهای باکتریایی، انگلی و ویروسی ناشی از غذا عبارتند از: سالمونلا، توکسوپلاسما گوندی، لیستریا و نوروویروس و هم چنین اشریشیاکلی. شایعترین عفونت ناشی از نورویروس است که هر ساله از هر ۱۵ نفر یک نفر را مبتلا میکند اگرچه همه عفونتها میتوانند منجر به بیماری جدی شوند و برخی حتی میتوانند کُشنده باشند.
در ادامه به پنج غذایی اشاره خواهیم کرد که اگر آن را ظرف مدت یک روز پس از پختن نخورید میتوانند به شما آسیبجدی وارد سازند:
۱-تخممرغ
اگر میخواهید تخممرغهای سفت آبپز بیشتر از ۲۴ ساعت دوام بیاورند آنها را پوست نگیرید. وزارت کشاورزی ایالات متحده اعلام کرده که پوسته تخممرغ به عنوان یک پوشش محافظ برای دفع باکتریها عمل میکند.
پس از برداشتن این لایه باکتریها میتوانند به سرعت وارد منافذ تخممرغ شده و آن را آلوده کنند. نشان داده شده که لیستریا به تخممرغهای آبپز شده که پوستشان گرفته شده حمله میکند. مرکز کنترل و پیشگیری از بیماری در سال ۲۰۱۹ میلادی شیوع لیستریا مرتبط با این تخممرغها را بررسی نمود که دست کم هشت نفر را در پنج ایالت بیمار کرد.
این باکتری باعث عفونت لیستریوز میشود. سایر مواد غذایی مرتبط با آن شیر غیرپاستوریزه، پنیرهای نرم، سبزیجات و محصولات گوشتی هستند. علائم معمولاً یک تا چهار هفته پس از قرار گرفتن در معرض آغاز میشود و شامل سردرد، گیجی، درد عضلانی و تب است.
طبق گزارش مرکز پیشگیری و کنترل بیماری سالانه حدود ۱۶۰۰ نفر در ایالات متحده به این عفونت مبتلا میشوند و حدود ۲۶۰ نفر جان خود را از دست میدهند. وزارت کشاورزی آمریکا توصیه میکند که پس از آبپز کردن تخممرغها ان را به سرعت در ظرف حاوی آب و یخ خنک کنید و سپس ظرف را دو ساعت در یخچال قرار دهید.
سازمان غذا و داروی امریکا هشدار میدهد که هرگز تخممرغهای آبپز شده یا مواد غذایی حاوی تخممرغ را بیش از دو ساعت بیرون یخچال و هم چنین بیش از یک ساعت در دمای بالای ۳۲ درجه سانتیگراد قرار ندهید. اگر تخممرغهای آبپز شده هنوز درون پوسته باشند تقریباً برای یک هفته بی خطر خواهند بود. کارشناسان توصیه میکنند صرفاً زمانی که برای خوردن آماده هستید تخممرغ را پوست بگیرید.
۲-گوشت چرخکرده
وزارت کشاورزی ایالات متحده هشدار میدهد که گوشت چرخکرده تنها یک یا حداکثر دو روز پیش از آغاز خراب شدن در یخچال باقی میماند. دکتر بریگمن اشاره میکند که سطح بالای رطوبت باعث میشود گوشت چرخ شده به محض خنک شدن باکتریها را جذب کند.
باکتریهای موجود در سطح گوشتهای خام، چرخ شده و سوسیس در طول فرآیند آسیاب کردن با محصول مخلوط میشوند. به همین خاطر است که گوشت چرخ شده باید تا انتها پخته شود تا باکتریها از بین بروند.
گوشت چرخ شده علاوه بر سالمونلا بستر خوبی برای تجمع و تکثیر باکتریهای اشریشیاکلی نیز میباشد. اشریشیاکلی باکتریهایی هستند که در روده حیواناتی مانند گاو، بز، گوسفند و گوزن یافت میشوند.
علیرغم آن که اکثر آن باکتریها بیضرر هستند، اما برخی از آنها میتوانند علائم گوارشی زیادی از جمله گرفتگی معده، اسهال خونی و استفراغ ایجاد کنند. ارائه آمار دقیق دشوار است، اما تخمینزده میشود عفونتهای ناشی از اشریشیاکلی باعث بیمار شدن ۲۶۵ هزار نفر و ۱۰۰ مورد مرگ در سال میشوند.
۳-طالبی
«دارین دتویلر» کارشناس ایمنی مواد غذایی در دانشگاه نورث ایسترن در بوستون و مشاور سابق ایمنی غذای سازمان غذا و دارو میگوید:» طالبی را هرگز نباید یک روز بیشتر در یخچال نگهداری کرد، زیرا پاتوژنهایی مانند سالمونلا و لیستریا به سرعت در آن رشد میکنند». او میگوید:»طالبی را باید به محض بریده شدن بخورید. هرگز طالبی را به صورت از قبل بریده شده یا نصف شده خریداری نکنید».
این توصیه بدان خاطر است که طالبی میتواند در معرض عوامل بیماریزا از خاک، حیوانات یا آب قرار گیرد، زیرا در نزدیکی زمین رشد میکند. قسمت بیرونی طالبی دارای سطح توری مانندی است که میکروبها میتوانند به آن بچسبند.
دکتر «دتویلر» میگوید:»مشکل این است که تمیز کردن مؤثر بیرون طالبی امکانپذیر نیست و داخل میوه دارای pH عالی برای فراهمسازی زمینه رشد باکتریها است».
طالبی هم چنین در حال حاضر با شیوع سالمونلا مرتبط است که ۱۱۷ آمریکایی را مبتلا ساخته، ۶۱ نفر را در بیمارستان بستری کرده و جان دو نفر را گرفته است.
باکتری سالمونلا از طریق مدفوع افراد یا حیوانات منتقل میشود و علائم عفونت معمولاً بین شش ساعت تا شش روز پس از قرار گرفتن در معرض آن آغاز میشود و معمولاً طی چهار تا هفت روز دیگر بدون نیاز به مداخله پزشکی برطرف خواهد شد.
دکتر دتویلر اشاره میکند اشاره میکند که علائم عفونت سالمونلا میتواند شامل اسهال، گرفتگی عضلات شکمی و تب ظرف مدت ۱۲ تا ۷۲ ساعت پس از خوردن ماده غذایی آلوده شده به آن شود. با این وجود، در برخی از افراد هیچ علامتی پدیدار نمیشود. سالمونلا سالانه بیش از ۱.۳ میلیون نفر را مبتلا میکند که منجر به ۲۶۵۰۰ مورد بستری شدن در بیمارستان و مرگ ۴۲۰ نفر در سال میشود.
۴-مرغ خام
اگر مرغ خام را خریداری کرده و چند روزی آن را به حال خود رها کردهاید به احتمال زیاد خراب شده است. وزارت کشاورزی ایالات متحده اشاره کرده که مرغ خام را تنها میتوان یک تا دو روز پیش از فاسد شدن در یخچال نگهداری کرد.
آن وزارتخانه توصیه میکند حتی پس از پختن مرغ نیز آن را ظرف مدت چهار ساعت مصرف کنید. طیور بهطور خاص مستعد آلوده شدن به سالمونلا هستند، زیرا چگالی کمتری در مقایسه با گوشتقرمز مانند گوشت گاو دارند وضعیتی که ورود باکتریها به داخل آنها را راحتتر میسازد.
مرغ فاسد شده زمانیکه خراب میشود به رنگ خاکستری مایل به سبز در میآید و میتوان بر روی آن لکههای کپک زده را مشاهده کرد که نشان دهنده باکتری است. هم چنین، دارای بافت لزجی میباشد. شستوشوی مرغ باکتریها را از بین نمیبرد.
«توبی آمیدور» متخصص تغذیه و ایمنی مواد غذایی در شهر نیویورک میگوید: اگرچه افراد فکر میکنند شستوشوی گوشت ممکن است به خلاص شدن از شر برخی از باکتریهای روی آن کمک کند، اما این کار در واقع خطر آلوده شدن سینک و میز را افزایش میدهد، زیرا در جریان شستوشو همه چیز به اطراف میپاشد. مرغ خام را میتوان به مدت نه ماه تا پیش از تاریخ انقضای آن در فریزر نگهداری کرد».
۵-برنج پخته شده
اگرچه برنج را میتوان ماهها در قفسه نگهداری کرد، اما اگر پخته شود پیش از فاسد شدن تنها یک روز میتوان آن را در یخچال نگه داشت. این بدان خاطر است که برنج مستعد رشد باکتریهای تشکیل دهندههاگ باسیلوس سرئوس است که معمولاً در مواد غذایی خام و فرآوری نشده مانند سیبزمینی، نخود، لوبیا و برخی ادویهها یافت میشود.
این باکتری بهطور خاص در برنج یا سایر دانههایی که در دمای اتاق قرار دارند رشد میکند اگرچه در برنج باقی مانده که در دمای مناسب نگهداری میشوند نیز میتواند وجود داشته باشد. دکتر بریگمن میگوید:»پختن نمیتواند هاگها را از بین ببرد بنابراین، اگر برنج یا پاستای پخته شده را در دمای اتاق بگذارید هاگها میتوانند به سرعت تکثیر شوند و مقدار قابل توجهی سم تولید کنند».
علائم ابتلا به باسیلوس سرئوس شامل استفراغ، اسهال و گرفتگی شکم هستند. افراد مسن و مبتلا به نقص ایمنی بیشتر در معرض خطر عفونت باسیلوس سرئوس قرار دارند. طبق گزارش کلینیک کلیولند سالانه حدود ۶۳۴۰۰ مورد ابتلا به بیماری ناشی از این باکتری در ایالات متحده وجود دارد.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین