[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۸۲۸
  • دوره جدید

خواص نارنج برای سلامت بدن و عوارض احتمالی آن، روزنامه شیراز نوین

نارنج گیاهی با خواص بی‌نظیر است که می‌توان از پوست، برگ، گل، میوه و آب‌میوه‌ آن در موارد مختلف استفاده کرد. برای آشنایی بیشتر درمورد خواص نارنج با ما همراه باشید.
پوست نارنج فواید زیادی برای پوست دارد، اما به‌جای آن بهتر است از روغن نارنج استفاده کنید. براساس تحقیقات، استفاده از روغن نارنج که از پوست نارنج تهیه می‌شود برای ازبین‌بردن التهابات پوستی ناشی از قارچ بسیار مناسب است. می‌توانید برای درمان التهابات قارچی پوست روغن خالص یا خود‌ِ نارنج را یک بار در روز به‌مدت یک تا سه هفته روی پوست خود بمالید.
جالب است بدانید پوست نارنج نه‌تنها برای بهبود اشتها که برای کاهش وزن نیز مفید است. همچنین از میوه و پوست این گیاه می‌توان برای درمان ناراحتی معده، گرفتگی بینی و سندرم خستگی مزمن (CSF) استفاده کرد.
از گل و روغن نارنج می‌توان برای درمان اختلالات رودی- معدوی (GI) مانند زخم‌های روده، یبوست، اسهال، افتادگی مقعد و گازهای روده استفاده کرد. همچنین گل و پوست نارنج برای تنظیم چربی خون، پایین آوردن قند خون در افراد مبتلا به دیابت و تحریک گردش خون، تصفیه‌ خون، برطرف کردن اختالات کبد و کیسه صفرا، مشکلات کلیه و مثانه و همچنین به‌عنوان آرام‌بخش برای اختلالات خواب استفاده می‌شود.
بعضی افراد از گل و روغن نارنج برای درمان ضعف عمومی‌بدن، کم‌خونی، پاک‌سازی پوست، ریزش مو، سرطان، سرمازدگی و به‌عنوان نیروبخش استفاده می‌کنند.
برای برطرف‌کردن ورم و التهاب پلک، پوشش اطراف چشم و نیز شبکیه‌ چشم می‌توان پوست نارنج را روی پوست این نواحی قرار داد. همچنین از پوست نارنج برای درمان خون‌ریزی شبکیه، خستگی همراه با سرماخوردگی، سردرد، درد عصبی، درد ماهیچه، درد مفصلی، کبودی، ورم رگ (phlebitis) و زخم بستر استفاده می‌شود.
می‌توانید روغن نارنج را روی پوست خود بمالید و از آن برای درمان التهابات قارچی پوست مانند عفونت قارچی، عفونت لای انگشتان پا و خارش کشاله‌ ران استفاده کنید.
در رایحه‌درمانی (aromatherapy) می‌توانید روغن نارنج را روی پوستتان مالش بدهید. علاوه‌برآن می‌توانید آن را به‌عنوان مسکن استنشاق کنید.
در صنایع غذایی از روغن نارنج به‌عنوان طعم‌دهنده استفاده می‌کنند. از میوه‌ نارنج برای تهیه مارمالاد و نوشیدنی استفاده می‌شود. ازآنجایی‌که نارنج طعم ترش و تلخی دارد، برای خوردن زیاد مناسب نیست، اما در کشورهایی مانند ایران و مکزیک برای مصارف خوراکی نیز استفاده می‌شود. پوست خشک‌شده‌ نارنج هم به‌عنوان چاشنی طرف‌داران خاص خود را دارد.
در طب آسیایی از نارنج نارس و خشک‌شده برای درمان اولیه‌ اختلالات گوارشی استفاده می‌شود. از سال ۲۰۰۴ که مصرف گیاه اِفِدرا به‌دلیل اثرات جانبی‌اش در محصولات مختلف ممنوع شد، نارنج جای آن را گرفت. نارنج و کافئین از ترکیبات رایج در محصولات مربوط به کاهش وزن و بدن‌سازی است که می‌تواند سبب فشار خون بالا و افزایش ضربان قلب در افراد سالم دارای فشار خون طبیعی شود. بااین‌حال هیچ مدارکی وجود ندارد که ثابت کند نارنج نسبت‌به گیاه اِفِدرا ایمن‌تر است.
اتحادیه‌ ملی ورزش دانشگاهی (NCAA) نارنج (سینفرین) را به‌عنوان محصولی ممنوع درنظر گرفته است.
اگر دارویی مصرف می‌کنید، حتماً قبل از استفاده از نارنج با پزشک خود صحبت کنید، زیرا نارنج با بسیاری از داروها تداخل دارویی ایجاد می‌کند.
نارنج و درمان بیماری
از نارنج می‌توان برای درمان بیماری‌های مختلفی استفاده کرد؛ اما هنوز مدارکی که ۱۰۰درصد اثر درمانی آن را اثبات کند وجود ندارد. تعدادی از بیماری‌هایی که با استفاده از نارنج درمان می‌شوند، در زیر آورده شده است:
۱. دیابت
تحقیقاتی که در سال‌های اخیر انجام شده، نشان می‌دهد مصرف دَمنوشی از برگ‌های گیاه گلِ مارِ هندی و میوه‌ نارنج به‌مدت ۴ماه، می‌تواند سطح قند خون در افراد دیابتی را کاهش دهد.
۲. سوءهاضمه
براساس تحقیقاتی که در سال‌های اخیر انجام شده، مصرف محصولات خاصی مانند ترکیب نارنج با سایر موادغذایی برای۳بار در روز به‌مدت ۴هفته، می‌تواند سوءهاضمه را کاهش دهد.
۳. کاهش وزن
نتایج تحقیقات درمورد اثر نارنج روی وزن متناقض است. براساس بعضی از تحقیقات، ترکیب نارنج، کافئین و گلِ راعی زمانی که با رژیم کم‌کالری و ورزش همراه باشد، می‌تواند سبب کاهش وزن شود. مصرف ترکیبی خاص (با سوخت‌وساز و مواد مغذی زیاد) شامل نارنج، تمشک، کافئین، فلفل قرمز، سیر، زنجبیل، فلفل سیاه، فلفل هندی و کروم همراه با رژیم غذایی مناسب و ورزش، به‌مدت ۸هفته، به تناسب اندام و توانمندی بدن کمک می‌کند. بااین‌حال مطالعات دیگری نشان می‌دهد که ترکیب نارنج با چند ماده دیگر نمی‌تواند به کاهش وزن افراد کمک کند.
۴. اضطراب قبل از جراحی
براساس بعضی از مطالعات مصرف نارنج ۲ساعت قبل از جراحی می‌تواند به کاهش اضطراب کمک کند.
مصرف نارنج در درمان بیماری‌های دیگری مانند گرفتگی بینی، آلرژی، درمان گاز روده، سرطان، ناراحتی معده و روده، زخم‌های روده، تنظیم کلسترول، سندرم خستگی مزمن (CFS)، مشکلات کبد و کیسه صفرا، تحریک قلب و گردش خون، وَرَم چشم، سرماخوردگی، سردرد، درد عصبی و ماهیچه، کبودی، تحریک اشتها، مشکلات خفیف در خواب و سایر بیماری‌ها نیز مؤثر است.
نارنج چگونه عمل می‌کند
نارنج مواد شیمیایی زیادی دارد که روی دستگاه عصبی تأثیر می‌گذارد. غلظت و تأثیر این مواد شیمیایی می‌تواند بسته‌به بخش مصرفی گیاه و روشی که برای آماده‌سازی آن استفاده می‌شود تغییر کند. این مواد شیمیایی می‌تواند رگ‌های خونی را تنگ کند، فشار خون را افزایش دهد و ضربان قلب را سریع‌تر کند.
آیا جای نگرانی وجود دارد
به‌نظر مصرف نارنج در غذا برای کودکان و بزرگ‌سالان مشکلی ایجاد نمی‌کند. احتمالاً استفاده از روغن نارنج برای پوست یا برای استنشاق در رایحه‌درمانی ایرادی ندارد.
اما مصرف نارنج در مکمل‌ها برای مصارف پزشکی مانند کاهش وزن چندان ایمن نیست. همچنین مصرف نارنج همراه با مواد محرکی مانند کافئین یا گیاهان دارای کافئین خطر فشار خون بالا، غَش، حمله‌ قلبی، سکته‌ مغزی و سایر عوارض را افزایش می‌دهد.
براساس بعضی گزارش‌ها، نارنج در بعضی افراد سبب سردرد مانند میگرن و سردرد‌های خوشه‌ای می‌شود.
مصرف نارنج حساسیت پوست را در برابر نور خورشید افزایش می‌دهد. اگر نارنج مصرف می‌کنید، بهتر است در محیط بیرون از کرم ضدآفتاب استفاده کنید؛ به‌خصوص اگر پوستتان روشن است.
هشدارها
۱. بارداری و شیردهی
مصرف غذایی نارنج در دوران بارداری مشکلی ایجاد نمی‌کند، بااین‌حال اگر به‌عنوان دارو مصرف شود ممکن است مشکل‌ساز باشد. اثر نارنج در شیردهی نوزادان شناخته‌شده نیست، اما برای اطمینان از نارنج در دوارن بارداری و شیردهی استفاده نکنید.
ادامه دارد ...

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی