تهچین مرغ یکی از انواع غذاهای محبوب ایرانی است که بهعنوان یک غذای مجلسی برای مجالس مهم نیز شناخته میشود، برای مشاهده آموزش آشپزی کامل و مرحلهبهمرحله طرز تهیه تهچین مرغ خوشمزه و مخصوص در ادامه با ما همراه باشید.
برای تهیه تهچین مرغ، ابتدا مرغ را با پیاز و ادویهها آبپز کرده و سپس ریشریش میکنیم. مرغ ریشریش شده را با کمی روغن و ادویه تفت میدهیم. زرشکها را جداگانه با کره تفت داده و کنار میگذاریم. برنج را خیس کرده، پخته و آبکشی میکنیم. برنج آبکش شده را با زردههای تخممرغ و ماست مخلوط میکنیم. در قابلمه، ابتدا نیمی از برنج را میریزیم، مرغ و زرشک را اضافه کرده و با بقیه برنج میپوشانیم. برنج را فشرده و کره را روی آن قرار میدهیم، سپس تهچین را دم میکنیم.
مواد لازم برای 4 نفر
برنج ایرانی: ۳ پیمانه
سینه مرغ: ۱ عدد کامل
ماست چکیده: ۱ پیمانه
پیاز: ۱ عدد متوسط
زرده تخممرغ: ۲ عدد
گلاب: ۱ قاشق غذاخوری
کره: ۵۰ گرم
زرشک: ۱۰۰ گرم
پودر قند: ۱ قاشق چایخوری
زعفران دمکرده: ۴ قاشق غذاخوری
نمک و فلفل سیاه: به اندازه کافی
دارچین و خلال پسته: بهاندازه کافی
زردچوبه و روغن: بهاندازه کافی
طرز تهیه
مرحله 1: آمادهسازی مرغ
برای تهیه تهچین مرغ مجلسی ابتدا گوشت مرغ را بههمراه دو لیوان آب، مقداری زردچوبه، دارچین و یک عدد پیاز داخل یک قابلمه مناسب میریزیم، سپس قابلمه را روی حرارت متوسط قرار میدهیم تا گوشت مرغ آبپز شود.
مرحله 2: طعمدار کردن مرغ
برای اینکه طعم مرغ بهتر شود، بهتر است اجازه دهیم تمام آب موجود در قابلمه کشیده شود، این کار باعث میشود طعم تمام ادویهها جذب گوشت مرغ شود. پساز اینکه مرغ را از روی حرارت برداشتیم و کمی سرد شد آن را بهصورت ریشریش خرد میکنیم.
مرحله 3: تفت دادن مرغ با ادویهجات
پساز اینکه مرغ را ریشریش کردیم آن را بههمراه کمی روغن مایع داخل یک تابه میریزیم و کمی تفت میدهیم، سپس مقداری زردچوبه، دارچین و فلفل سیاه به مرغ اضافه میکنیم و تفت دادن را ادامه میدهیم تا مرغ با ادویهها یکدست شود، سپس مرغ را کنار میگذاریم.
مرحله 4: آمادهسازی و تفت دادن زرشک
در این مرحله زرشکها را که از ۲۰ دقیقه قبل خیساندهایم، آبکشی میکنیم، سپس بههمراه پودر قند و مقداری کره یا روغن مایع در یک تابه مناسب تفت میدهیم تا رنگ زرشکهای درخشان شودف سپس زرشک را کنار میگذاریم.
مرحله 5: خیساندن برنج
حالا برنج را نسبت به نوع آن بین ۳۰ دقیقه تا ۳ ساعت بههمراه ۱ قاشق چایخوری نمک و آب ولرم میخیسانیم. در ادامه یک قابلمه مناسب روی حرارت قرار میدهیم و آن را تا نیمهآب پر میکنیم و اجازه میدهیم آب بهجوش بیاید.
مرحله 6: جوشاندن برنج
پساز اینکه آب جوش آمد، ۱ قاشق چایخوری نمک و ۱ قاشق غذاخوری روغن مایع به قابلمه اضافه میکنیم. در ادامه برنج خیسانده شده را به آب جوش اضافه میکنیم و اجازه میدهیم به مدت ۷ تا ۱۰ دقیقه پخت اولیه برنج انجام شود.
مرحله 7: آبکشی برنج و آمادهسازی زرده تخممرغ
زمانی که دانههای برنج کاملاً نرم شدند ولی مغزشان سفت بود و زیر دندان گیر داشت باید برنج را آبکشی کنیم. پساز اینکه برنج را آبکش کردیم آن را کنار میگذاریم. در ادامه زردههای تخممرغ را داخل یک کاسه بزرگ میریزیم.
مرحله 8: مخلوط کردن زرده تخممرغ با ماست و گلاب
در این مرحله زردههای تخممرغ را مخلوط میکنیم تا از حالت لختگی خارج شوند، سپس ماست چکیده را بههمراه گلاب و زعفران دمکرده به کاسه اضافه میکنیم و بهخوبی ترکیب میکنیم تا مواد کاملاً مخلوط و یکدست شوند.
مرحله 9: اضافه کردن برنج به مخلوط تخممرغ و ماست
در این مرحله برنج آبکش شده را به کاسه حاوی مخلوط تخممرغ و ماست اضافه میکنیم و به آرامی مخلوط میکنیم تا با هم یکدست شوند. در ادامه قابلمهای که برای پخت تهچین در نظر گرفتهایم را با کمی روغن چرب میکنیم.
مرحله 10: تهیه لایههای تهچین در قابلمه
در این مرحله نصف مخلوط رنج را کف قابلمه میریزیم و با پشت قاشق بهخوبی فشرده میکنیم، سپس مرغ تفت داده شده را بههمراه زرشک روی برنج میریزیم. در ادامه باقیماند مخلوط برنج را به قابلمه اضافه میکنیم.
مرحله 11: فشردن برنج و اضافه کردن کره
حالا مجدداً برنج را با پشت قاشق فشرده میکنیم تا تهچین پساز پخت از هم باز نشود. در ادامه کره را به تکههای کوچک تقسیم میکنیم و بهصورت پخش روی برنج قرار میدهیم. حالا قابلمه را روی حرارت بسیار ملایم قرار میدهیم.
مرحله 12: دم کردن تهچین و تزیین نهایی
برای دم کشیدن تهچین حدود ۴۵ دقیقه تا یک ساعت زمان نیاز است. در پایان پساز اینکه پخت تهچین به پایان رسید، آن را به آرامی روی یک ظرف مناسب بر میگردانیم، سپس با خلال پسته و زرشک تزیین میکنیم.
نکات کلیدی
پخت تهچین مرغ در فر
ابتدا فر را با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنید تا زمان آماده شدن تهچین برای گرم شدن فر معطل نشوید. برای پخت تهچین مرغ در فر بهجای استفاده از قابلمه بهتر است از ظرف پیرکس استفاده کنید.
پساز اینکه ظرف پیرکس را با روغن مایع چرب کردید مواد تهچین را مانند دستور بالا در ظرف پیرکس قرار دهید و فشرده کنید سپس کره را روی قسمتهای مختلف لایه آخر تهچین قرار دهید. در پایان یک فویل نازک روی ظرف پیرکس بکشید و آن را به مدت یک ساعت در فر قرار دهید تا آماده شود.
تخممرغ تهچین
برای درست کردن تهچین بهتر است همیشه از زرده تخممرغ استفاده کنید زیرا باعث میشود در پایان پخت تهدیگ نرمتر و لطیفتری داشته باشید. اگر از تخممرغ کامل استفاده کنید احتمال سفت و خشک شدن تهدیگ تهچین شما بالا میرود.
نکته دیگر در مورد تخممرغ تهچین این است که استفاده از تخممرغ زیاد باعث خشک شدن تهچین و استفاده از تخممرغ کمتر از حد توصیه شده باعث میشود تهچین شما شل شود که احتمال وا رفتن و باز شدن مواد آن زیاد میشود.
نکات مرغ تهچین
برای اینکه مرغ خوشمزهتری در لابهلای تهچین داشته باشیم، بهتر است که گوشت مرغ را با مقدار مناسبی آب بپزیم که آب زیاد نباشد و در پایان پخت مرغ اجازه دهیم که آب درون قابلمه بهطور کامل جذب گوشت مرغ شود.
برای گرفتن طعم و بوی زُهم گوشت مرغ بهتر است کفهای روی آب درحال جوشیدن را بهطور کامل بگیریم و ادویهها مانند دارچین برای خوشمزهتر شدن گوشت مرغ استفاده کنیم. پساز اینکه مرغ پخت بهتر است آن را کمی تفت دهیم.
برای این منظور یک عدد پیاز را بهصورت نگینی ریز خرد میکنیم، سپس بههمراه ۱ قاشق غذاخوری کره تفت میدهیم. پساز سبک شدن پیاز، گوشت مرغ را خرد میکنیم و بههمراه کره و پیاز تفت میدهیم تا خوشمزهتر شود.
تهچین مرغ با بادمجان
درصورتیکه میخواهید به تهچین خود (برای ۴ نفر) بادمجان هم اضافه کنید ۲ عدد بادمجان را از وسط نصف کنید و پساز سرخ کردن له کنید و به دیگر مواد اضافه کنید. بادمجان طعم خوبی به تهچین میدهد البته بعضی افراد هم طعم آن را در تهچین دوست ندارند.
تهچین زعفرانی
یکی از مهمترین مواد غذایی که هم باعث رنگ بهتر و عطر تهچین میشود زعفران است. برای درست کردن تهچین حتماً از زعفران با کیفیت استفاده کنید و بههیچوجه در ریختن زعفران خساست به خرج ندهید. نکته دیگر حتماً زعفران را بهخوبی دم کنید تا تمام رنگ آن خارج شود سپس به تهچین اضافه کنید.