[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۳۱۳
  • دوره جدید

احداث دهکده میراث‌فرهنگی در مجموعه جهانی فیروزآباد، روزنامه شیراز نوین

صنعت گردشگری ارتباط نزدیکی با فرهنگ و اقتصاد دارد که می‌تواند به بهره‌گیری از مزایای اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی کمک کند. در این راستا ایجاد دهکده میراث‌فرهنگی می‌تواند یک مکان جذاب برای نمایش فرهنگ و تاریخ یک جامعه باشد.
در واقع این دهکده یکی از شیوه‌های چشمگیر ارائه جاذبه‌های مقصد و تولید محصول گردشگری بوده که دارای زیرشاخه‌های متنوعی است. دهکده‌های میراث به عنوان یک پاسخ به نیازهای محیطی و اجتماعی، در کنار حفاظت از زیبایی‌ها و مناظر طبیعی مقصد، عامل مهمی درحمایت از میراث، فرهنگ و محیط‌زیست محسوب می‌شوند. علاوه بر این، نقش مهمی هم در حفظ و ترویج فرهنگ‌ها و سنت‌های محلی، از جمله سیستم‌های کشاورزی سنتی و جامعه‌های محلی ایفا می‌کند. ایران کشوری است کهن که میراث تاریخی و فرهنگ غنی از ویژگی‌های جهانی آن محسوب می‌شود و آثار تاریخی متعدد و متنوع آن، شهرت جهانی دارند. از میان تمامی استان‌های ایران، فارس یکی از مهم‌ترین قطب‌های گردشگری فرهنگی و میراث قلمداد می‌شود. نتایج بررسی‌ها و تحقیقات نشان می‌دهند که معیارهای احداث دهکده میراث در مجموعه جهانی فیروزآباد در وضعیت مطلوبی قرار دارد.
شهر اردشیرخوره یا فیروزآباد امروزی، توسط اردشیر بابکان بانی امپراتوری بزرگ ساسانی احداث شد و بازمانده‌های این شهر کاملاً مدور، در فاصله ۳ کیلومتری شهر امروزی فیروزآباد قرار گرفته است. از مهم‌ترین آثار باستانی و جاذبه‌های گردشگری آن می‌توان به قلعه دختر، نقش‌برجسته‌هایی در کنار جاده، کاخ اردشیر و شهر گور و منار‌های که زمانی نشان‌دهنده مرکز شهر گور بود، اشاره کرد. این شهر باستانی به عنوان نخستین پایتخت امپراتوری بزرگ ساسانیان، افزون بر داشتن آثار تاریخی فراوان که هرکدام از این آثار بیانگر فرهنگ و تفکر ویژ‌ه‌ای است، دارای گردشگاه‌های منحصربه‌فرد و مستعد توسعه کمی و کیفی است. ساکنان منطقه فیروزآباد عمدتاً از گروه‌های قومی عشایری، به ویژه عشایر ایل قشقایی هستند. مردم این منطقه از نژاد آریایی و زبان ترکی هستند و پوشاک، صنایع‌دستی، آداب و رسوم و جشن‌های مختص به خود را دارند. 
باتوجه به ظرفیت‌های تاریخی‌فرهنگی منطقه که در دو قالب میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس قابل مطالعه است، می‌توان احداث دهکده میراث را عاملی برای دستیابی به اهداف فرهنگی و اقتصادی در نظر گرفت.
اما احداث آن در این منطقه با مشکلاتی همچون کمبود مطالعات فراگیر و تطبیقی، مشکلات مدیریتی و برنامه‌ریزی مواجه است. زیرساخت‌ها و ملزومات صنعت گردشگری برای عملکرد بهتر دهکده میراث بسیار حیاتی هستند، اما با استانداردهای جهانی همخوانی ندارند و نیاز به سرمایه‌گذاری است.
آموزش، افزایش آگاهی و حمایت جامعه محلی از فعالیت‌های مرتبط با دهکده میراث نسبت به منافعی که از صنعت گردشگری بهره‌مند می‌شوند، می‌تواند به تضمین حمایت عملی از این پروژه کمک کند.
در مطالعات انجام‌شده تاکنون، از جمله پژوهش‌های علمی که در زمینه گردشگری و تأثیرات آن بر نواحی روستایی و فرهنگ‌های مختلف انجام شده است، مشاهده می‌شود که در برخی از کشورها مانند مالزی و جمهوری مولداوی، توجه به ظرفیت‌های فرهنگی و تاریخی برای توسعه گردشگری فرهنگی بسیار مهم است. این پژوهش‌ها به شناسایی این ظرفیتها و ارائه راهکارهایی برای بهره‌برداری بهینه از آنها می‌پردازند. با این حال، در دیگر کشورها نیز همچون ایران، تحقیقات کمتری در زمینه تأثیرات گردشگری بر نواحی روستایی و فرهنگ‌های محلی انجام شده است؛ بنابراین، مطالعات بیشتر می‌تواند به شناخت عمیق‌تر و بهتری از پتانسیل‌ها و موانع موجود برای توسعه گردشگری فرهنگی در این کشورها کمک کند و راهکارهایی مناسب‌تر برای توسعه این صنعت ارائه دهد.
مجموعه جهانی فیروزآباد از ظرفیت‌های میراث‌فرهنگی ملموس و ناملموس لازم در راستای احداث دهکده میراث برخوردار می‌باشد.
زیرساخت‌های موجود در شهرستان فیروزآباد از کیفیت لازم در جهت تبدیل شدن به دهکده میراث برخوردار می‌باشند.
افزون بر موارد پیش‌گفته، ظرفیت‌های ملموس و ناملموس متعدد دیگری در شهرستان فیروزآباد وجود دارد که جذابیت این منطقه را برای احداث دهکده میراث دوچندان ساخته است. شهرستان فیروزآباد از نظر آب و هوایی به ناحیه بیابانی جنوب غرب آسیا تعلق دارد...
پایان بخش اول 

 

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی