پس از خوردن پیتزا چه اتفاقی در بدن میافتد؟، روزنامه شیراز نوین
پیتزا یکی از غذاهای پرطرفدار در میان مردم است که مصرف آن عوارضی را برای سلامت بدن به همراه دارد، آیا میدانید پس از خوردن پیتزا چه اتفاقاتی در بدن میافتد؟
به گزارش مشرق، پیتزا بهترین غذا روی زمین است و هیچ غذایی جایگزین آن نمیشود اما این غذا دارای مقادیر بالایی کالری، چربی اشباع و سدیم است. بهطور متوسط یک برش از پیتزا پپرونی حاوی ۳۱۱ کالری ،۱۳.۵ گرم چربی ( ۵.۵ گرم چربی اشباع) و ۷۲۰ میلیگرم سدیم است. طبق گفته یک متخصص تغذیه، پیتزا سبب ایجاد مشکلاتی برای سیستم بدن خواهد شد. در واقع مزههای غذا به مغز منتقل شده و این امر قبل از بلع پیتزا ارسال میشود، بدان صورت که هرچه پیتزای بیشتری بخورید لذت کمی از آن نصیبتان خواهد شد. این امر برای هر غذای دیگری نیز صادق است.
دقایقی بعد خوردن پیتزا در بدن چه خبر میشود؟
۰-۱۰ دقیقه پس از خوردن:
بزاق دهان سبب آزاد شدن آنزیمهای گوارشی در دهان شده و باعث میشود هضم غذا صورت گیرد. به دنبال هضم غذا کربوهیدراتهای موجود در غذا شروع به تجزیه شدن کرده و تبدیل به قند فوق العاده سادهای بهنام گلوکز میشود. بدن از این قند برای متابولیسم و سوخت رسانی به ماهیچهها استفاده میکند. قلب نیز این قند را حفظ خواهد کرد.
۱۰-۱۵ دقیقه پس از خوردن:
قبل از آنکه قند به جریان خون وارد شود چربی حاصل از پنیر پیتزا باعث میشود تا سرعت آن افزایش یابد. بدن انرژی خود را از سوزاندن و تجزیه کربوهیدراتها به دست میآورد، پس یک برش پیتزا میتواند انرژی بیشتری مهیا کند. اگر به پنیر پیتزا یا گلوتن حساسیت داشته باشید آنها میتوانند باعث نفخ شکمی شوند زیرا بدن هضم غذا را آزاد و گازهای باقی مانده را رها میکند.
۱۵-۲۰ دقیقه پس از خوردن:
حال آن که کربوهیدرات بیشتری مصرف کردهاید قندها در جریان خون افزایش مییابند، لوزالمعده هورمون انسولین را ترشح میکند تا سلولها از قند به عنوان سوخت استفاده کنند. این امر سبب میشود قند خون در سطح بالایی قرار گیرد. با گذشت زمان میزان قند خون بالا منجر به التهاب شده و مشکلاتی از قبیل بیماریهای قلبی عروقی گرفته تا آسیبهای عصبی، گردش خون ضعیف و عفونتهای مختلف را ایجاد میکند (به همین دلیل است که خوردن رژیم غذایی با قند بالا میتواند خطرناک باشد و باعث دیابت شود).
در نهایت قند به کبد رسیده و به چربی تبدیل میشود. در همین حال سطح لپتین (هورمونی برای رفع گرسنگی و جلوگیری از پرخوری) بهطور پیوسته افزایش خواهد یافت.
۳۰ دقیقه پس از خوردن:
در صورت پرخوری شدید احساس بیحالی خواهید داشت و باعث میشود تا به سوخت نیاز داشته باشید. با این غذا در معده، بدن فوران هورمون گرلین را متوقف میکند، بنابراین سبب رضایت شما از غذا خواهد شد.
در این مرحله اسیدهای موجود در معده به سختی کار میکنند تا تمام چربیهایی که خوردهاید را هضم کند. به محض آنکه چربیها تجزیه شد آماده جذب شدن به جریان خون میشوند، در همین حال به کبد نفوذ و برای سوخت مجدد آماده میشود.
کل این فرایند سطح تری گلیسیرید را بهطور موقت بالا میبرد. موقتی بودن این امر چیز خوبی است زیرا میزان تری گلیسیرید دائماً بالا میتواند کلسترول خون را حفظ و گرفتگی و سخت شدن شریانها را به همراه خواهد داشت. در صورت اضافه وزن و یا سابقه خانوادگی بیماری گردش خون سطح گلیسیرید به مدت طولانی بالا خواهد ماند، بنابراین خوردن فقط یک برش از پیتزا خطر ابتلا به بیماریهایی چون سکته مغزی و حمله قلبی را افزایش میدهد. اگر بهطور کلی از سلامت خوبی برخوردار هستید سطح تری گلیسیرید شما باید طی حدود ۶ ساعت کاهش یابد.
۴۵-۶۰ دقیقه پس از خوردن:
خوردن یک وعده غذایی چرب باعث میشود گرفتگی شریانهای خونی گسترش یافته و فضای کمتری برای جریان خون باقی بماند. از آن جا که یک رژیم غذایی پرچرب میتواند لخته شدن خون را تقویت کند این خطر برای کسانی که مشکلات قلبی دارند خطرناک خواهد بود.
خبر خوب آن است که هورمونها به ویژه لپتین به مغز فرمان سیری ارسال میکند. چربی پنیر پیتزا سبب میشود تا بدن ترشح سروتونین (هورمون خواب آلودگی) را افزایش دهد و بعد از خوردن وعده غذایی حاوی کربوهیدرات این هورمون آزادانه جریان مییابد.
۳-۴ ساعت پس از خوردن:
ساعتها پس از خوردن پیتزا قند خون به حالت عادی برگشته و سبب میشود تا مجدد به خوردن علاقه پیدا کنید. هرچند تمام مراحل مجدد تکرار نمیشوند اما سطح تری گلیسیرید بالا خواهد رفت. دراین موقعیت برای صرف یک میان وعده برنامهریزی کنید قبل از آنکه هورمون گرلین ترشح شود.
*چندین ساعت بعد:
اگر از سلامت کامل برخوردار هستید با خوردن هر از چند گاهی برش پیتزا مشکلی نخواهید داشت. با افزایش خوردن پیتزا وزن نیز افزایش خواهد یافت. خوردن کالری اضافی با گذشت زمان به افزایش چربی کمک میکند.
چنانچه مشکلات زیر را دارید بطور هوشمندانه خوردن پیتزا را ترک کنید:
چربی ناسالم در بدن- فشار خون بالا- دیابت- مقاومت به انسولین- بیماری قلبی- اضافه وزن- استعمال سیگار
خمیرپیتزا:
خمیر پیتزا تهیه شده از آرد گندم است و حاوی «گلوتن» میباشد و برای افراد مبتلا به سلیاک مضر است. افراد دیگری که باید خمیر پیتزا را با احتیاط بخورند، عبارتند از :
افراد دارای ریفلاکس که با خوردن خمیر پیتزا دچار افزایش اسید معده میشوند.
افرادی که به لبنیات حساسیت دارند یا دارای عدم تحمل لاکتوز هستند زیرا در پخت خمیر پیتزا به جای آب از شیر استفاده میکنند.
کالباس و سوئیس:
ترکیبات موجود در سوسیس و کالباس مانند روغن، ادویه و گوشت و مرغ اضافه شده به سوسیس و کالباس تأثیر منفی روی عملکرد دستگاه گوارش دارد و سبب ابتلا به بیماریها و عوارض زیر میشوند:
سوسیس و کالباس به دلیل دارا بودن مواد افزودنی و نگه دارنده سبب ایجاد رادیکالهای آزاد در بدن و ابتلا به سرطان میشوند.
مصرف سوسیس و کالباس به دلیل چربی بالا سبب اضافه وزن میشوند.
مصرف سوسیس و کالباس به دلیل وجود ادویه و مواد نگه دارنده ابتلا به حساسیت غذایی را افزایش میدهند.
پنیر پیتزا:
مصرف پنیر پیتزا بسیار چاق کننده و برای افراد مبتلا به فشارخون، افراد دچار عدم تحمل لاکتوز مضر است.
منبع اصلی لاکتوز شیر است، اما پنیر هم حاوی این نوع قند است و برای افراد مبتلا به عدم تحمل لاکتوز مضر است.
همچنین پنیر شور است و برای افراد مبتلا به فشارخون بالا مضر میباشد.
افراد دچار مشکل تأخیر در هضم مواد غذایی نیز به سختی پنیر پیتزا را هضم میکنند و بهتر است پیتزای بدون پنیر مصرف کنند.
گوشت:
مصرف پیتزای گوشتی برای مبتلایان به نقرس مضر است. همچنین مصرف پیتزاهای تهیه شده با گوشت قرمز به دلیل چربی بالا برای افراد مبتلا به چربی خون مضر است و باعث افزایش چربی خون افراد میشود.
قارچ :
مصرف قارچ در پیتزا برای افراد زیر مضر است:
افرادی که به خوردن قارچ حساسیت دارند و با خوردن قارچ دچار واکنشهای حساسیتی میشوند.
قارچ منبع پروتئینی خوبی است اما برای افرادی که اسید اوریک بالا دارند، مضر است.
فلفل:
مصرف پیتزا به دلیل استفاده از فلفل در آن برای افراد مبتلا به زخم معده، ورم معده، ریفلاکس و انواع مشکلات گوارشی مضر است و مصرف فلفل در آنها موجب بروز علائم حساسیت مانند کهیر و عوارض حساسیتزا میشود.
پیاز:
ترکیبات موجود در پیاز مانند گوگرد و آلیسین باعث تحریک معده و افزایش ترشح اسید معده میشوند، بنابراین برای افرادی که دچار مشکل گوارشی به ویژه زخم معده هستند، مضر است. همچنین مصرف پیاز به دلیل ترکیبات فرّار سبب ابتلا به تنگی نفس و تحریک دستگاه تنفسی میشود.
ماهی:
خوردن پیتزای ماهی برای افرادی که به ماهی حساسیت دارند، مضر است و باعث بروز نشانههای حساسیت در آنها میشود.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین