سفر به مرزهای کردیترکی در عراق ، روزنامه شیراز نوین
سفر به مرزهای کردیترکی در عراق
دکتر پزشکیان رئیسجمهور به عراق سفر کرد و با انجام این سفر متوجه رقابت سخت ترکیه در حوزه اقتصادی با ایران در عراق شدیم و از طرفی بررسی روابط با کردستان عراق برای ایران اهمیتی دوچندان داشته است. ادامه سیاستهای دولت سیزدهم مبنی بر تعامل با کشورهای همسایه، شاید بتواند در ابعاد سیاسی مؤثر باشد؛ اما راهبرد اقتصادی برای رفع محرومیتهای تحریمی نخواهد بود.
ما تا امروز قادر نبودهایم مطالبات خود را از برخی کشورهای همسایه از بابت فروش انرژی دریافت کنیم و از طرفی کشوری مانند عراق حتی حاضر به واردات آرد ایران نیست؛ چراکه شرکای اروپایی و آمریکایی عراق مانع از ایجاد یا توسعه مراودات با ایران میشوند و از طرفی پاشنه آشیل اقتصاد جهانی علیرغم آنچه به تازگی درمورد مبادلات با پولهای بومی هر منطقه میگویند، همچنان با دلار است و ایران سهمی در اقتصاد جهانی و عضویتی در تعاملات بانکی دلارپایه جهان ندارد و از این روست که عراق یا سایر کشورهای همسایه قادر نیستند بدهی خود را از طرق قانونی و شبکههای بانکی به ایران پرداخت کنند.
از طرفی آن دسته از بدهیهایی هم که در قالب قاچاق دلار یا تهاتر انجام میشود، شامل پورسانتهای کلان به صرافیها و واسطهگران میشود و دست آخر جز ضرر چیزی عاید ملت ایران نمیشود. چندی پیش در ماجرای دعوت یا خراج مهاجران خارجی به ایران در بحث اختصاصی پیرامون ورود اتباع افغانی، مقامات دولتی اذعان داشتند که در شرایط سخت تحریمی همین برادران افغان بودند که چمدانهای دلار را به ایران آوردند و باقی قضایا.
در هر صورت اقتصاد ایران همچنان درگیر تحریمهای سخت است. دولت چهاردهم خیلی با حوصله و تأخیر در حال انجام برخی امور است که سفر به عراق را میتوان یکی از این دست امور دانست. بهطور قطع انتخاب عراق برای سفر از دو بعد دارای اهمیت و اولویت بوده که اولین مقصد رئیسجمهور بوده است.
در اولین نگاه میتوان به موضوعات امنیتی و نظامی توجه نمود و در مرحله دوم شاید موضوعات اقتصادی فیمابین مورد توجه قرار گرفته باشد؛ چراکه عراق از هر حیث میتواند شریک ایران باشد؛ چه امنیتی و نظامی و چه اقتصادی. اما آنچه در روابط اقتصادی دوجانبه میتوان مورد توجه قرار داد، عدم فرصتهای قانونی برای گسترش این نوع اتباطات است؛ چراکه در صورت تخطی عراق از مقررات تحریمی، این کشور نیز دچار تحریمهای اقتصادی خواهد شد که اصولاً با توجه به وضعیت و عقبماندگیهای عراق پس از جنگهای مختلف و نیاز به توسعه زیرساختها و تعامل با ملل جهان، قربانی شدن به خاطر رابطه با ایران را به صلاح خود و ملت عراق نمیداند؛ بلکه دولت عراق معتقد است باید از طریق گفتوگو با اروپا و آمریکا تحریمهای ایران لغو شود و اقتصاد ایران با اتصال به بانکهای جهانی سامان بگیرد. الان مهمترین نیاز صنایع فرسوده ما در کنار کمبود نقدینگی، نیاز شدید به مواد اولیه است که البته به سختی تأمین میشود و اگر خرید خارجی نیز صورت بگیرد، این خریدها در گمرکات باقی میماند و برای ترخیص آن مقررات سختگیرانهای پیش پای واردکنندگان قرار دارد. از طرفی داستان چندنرخی بودن دلار در اقتصاد ایران همچنان حلنشده باقی مانده است و دولت باید در کوتاهترین زمان به موضوع چندنرخی بودن دلار ورود کند و این ماجرای پرالتهاب را حل کند.
با تمام این وجود، اقتصاد ایران را میتوان یک اقتصاد آسیبدیده شدید با درصد بالا ارزیابی نمود و اگر همین امروز هم تحریمهای خارجی لغو شود، برای بهبود شرایط هم نیازمند لغو خودتحریمیها هستیم و هم ارتقای فرهنگ کسبوکار؛ چراکه بهشدت این فرهنگ پاک دچار آلودگی و فساد در ابعاد مختلف شده است.
از منظر دیگر روابط با عراق در ابعاد امنیتی و نظامی نیازمند گفتوگوهای مقامات بلندپایه است؛ چراکه تحرکات گروههای شبهنظامی در مرزهای مشترک باعث نگرانی طرفین شده است و گاهاً نظامیان ایرانی ناچار به هدف قرار دادن مواضع شبهنظامیان مخالف حاکمیت در ایران هستند که البته مورد انتقاد دولت عراق نیز واقع میشود. ما هم نیازمند تثبیت خطوط مرزی و هم نیازمند سرکوب شبهنظامیان تجزیهطلب در مرزهای مشترک هستیم تا پس از توفیق، به روابط اقتصادی بیندیشیم.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین