[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۲۴۶
  • دوره جدید

«رندو»؛ بازی با اشعار حافظ، روزنامه شیراز نوین

به گزارش روابط‌عمومی اداره‌کل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، رونمایی از «رندو» یکی از ویژه برنامه‌های هفته بزرگداشت حافظ شیرازی است که قرار است عصرشانزدهم مهرماه در آرامگاه لسان‌الغیب برگزار شود.
«رندو» بازی خلاقانه هنرمندان فارسی است که نام آن برآمده از رند اشعار حافظ به تلفظ شیرازی است و کمک می‌کند تا بیت‌ها و مفاهیم غزلیات در ذهن و روان بازیکن جای بگیرد.
رونمایی از «رندو» یکی از ویژه برنامه‌های هفته بزرگداشت حافظ شیرازی است که قرار است عصرشانزدهم مهرماه در آرامگاه لسان‌الغیب برگزار شود.
سجاد ایام طراح رندو درباره این بازی به خبرنگار ایرنا گفت: ایده نخستین طراحی این بازی به حدود ۲ سال پیش برمی‌گردد که من و همکارانم بر روی اشعار حافظ کار می‌کردیم؛ مطالعات نشان می‌دهد که مهم‌ترین مشکل در حفظ غزلیات حافظ، عدم ارتباط حافظه تصویری و کلامی است.
طراح این بازی فکری و فرهنگی، افزود: به این منظور، بازی رندو براساس نشانه‌شناسی و تصاویری از اشعار حافظ طراحی شد. او با بیان اینکه برای طراحی این بازی، دیگر بازی‌های فرهنگی آسیب‌شناسی شد، ادامه داد: بیشتر بازی‌های موجود از رقابت‌های منفی برای برنده‌شدن استفاده می‌کردند به‌نحوی که باید طرف مقابل را تخریب کرد تا به پیروزی رسید، و این بر بازیکنان اثر منفی می‌گذارد و فرآیند بازی با بغض و ناراحتی همراه است.
ایام اضافه کرد: دوم اینکه این بازی‌ها مبتنی‌بر شانس بود و این نیز احساسی منفی در بازیکنان ایجاد می‌کند.
به گفته او طراحان بازی رندو سعی کردند این بازی مبتنی‌بر شانس و رقابت منفی نباشد و احساسی مثبت در بازیکنان برانگیزد.
بازی با نشانه‌ها برای تکمیل دستیابی به بیت‌الغزل‌های حافظ
طراح رندو درباره نحوه انجام این بازی گفت: در این بازی، فرد با جمع آوری توکن کارت‌هایی که نشانه مرتبط با یک مصرع می‌تواند به این کارت‌ها دست پیدا کند و با کنار یکدیگر قرار دادن آن‌ها، بیت‌ها را تکمیل کند.
وی توضیح داد: اگر بازیکن نتواند، قابلیت‌ها را فعال کند، کارت مورد نیاز او برای تکمیل ابیات، در بخشی به‌عنوان «گنج‌نامه» باقی می‌ماند.
ایام ادامه داد: برای دریافت نشانه‌های برگرفته از اشعار حافظ، بازیکن، حرکتی را روی صفحه بازی انجام می‌دهد تا قابلیت استفاده از آن کارت در کسب کند.
عرفانِ جاری در بازی رندو
طراح بازی، استفاده از مفاهیم عرفانی را دیگر شاخصه «رندو» دانست و گفت: مفاهیم عرفانی شعر حافظ به‌عنوان قواعد بازی استفاده‌شده و نام توکن‌ها همت گذاشته شده است.
او افزود: قابلیت از دیگر مفاهیم معنوی ابیات حافظ شیرازی است و در این بازی می‌توان با همت به قابلیت موجود در کارت نشانه‌ها دست یافت.
ایام اضافه کرد: راز از دیگر مفاهیم پررنگ در ادبیات عرفانی است که در این بازی نیز جاری است و در مواقع این مفهوم در بازی رندو تمرین و دست ورزی می‌شود.
پیچیدگی بیت‌های حافظ، دست‌مایه بازی رندو
آن‌طور که ایام گفت بازی که او و معصومه زارعی و اعظم ایزدی به‌عنوان تیم همکارش، طراحی کرده‌اند، نخستین بازی شعری است که بازی نیز با قواعد شعر انجام می‌شود.
او اظهار کرد: در نخستین تجربه نیز دست روی ‌شاعری گذاشتیم که شعرهای او برای کودکان و حتی بزرگ‌سالان، دشواری‌های خاصی دارد، به‌عنوان مثال ابیات یک قطعه از سعدی و فردوسی از نظر عرضی (در کنار هم قرار گرفتن اجرای یک مصراع و بیت) و طول (ارتباط ابیات یک غزل با هم) با یکدیگر مرتبط است درحالی‌که در غزلیات حافظ ممکن است یک مصرع از بیت یه ظاهر با مصرعی در غزل دیگر هم‌خوان‌تر به نظر برسد.
طراح رندو گفت‌: اکنون به فناوری و پلتفرم یک بازی شعری دست یافته‌ایم و می‌توان همین قواعد و شاکله را برای طراحی بازی با اشعار دیگر شاعران نیز به کار گرفت و مجموعه رندو را ساخت.
جای خالی حمایت از بازی‌های فکری و فرهنگی
به گفته او اکنون مالکیت فکری این بازی در سایت کانون پرورش فکری ثبت‌شده و اما جای خالی حمایت‌های دولتی و نهادهای فرهنگی برای تولید انبوه آن احساس می‌شود.
ایام گفت: هنگامی که الگوی اولیه بازی تولید شد، برای جلب حمایت تلاش کردیم اما در استان‌ها حمایتی از فعالیت‌های خلاقانه فرهنگی وجود ندارد و اتکا به مراکزی در پایتخت است.
او ادامه داد: نمونه اولیه تولید و به جشنواره سکوی محصولات حوزه نوجوان ارسال شد که زیرنظر حوزه هنری تهران برگزار می‌شود و در این جشنواره مقام برتر کسب کرد.
طراح رندو افزود: می‌خواهیم که این بازی تولید انبوه شود و به‌دست مخاطب ادب‌دوست خود برسد اما چاپخانه‌ها آن را کمتر از یک‌هزار نسخه چاپ نمی‌کنند که در این صورت نیز نیازمند دست‌کم پنج میلیارد ریال اعتبار است.
او با بیان اینکه دستگاه‌های فرهنگ و ارشاد اسلامی، میراث‌فرهنگی، شهرداری و استانداری می‌توانند در تولید این بازی فکری و فرهنگی حمایتگر باشند، گفت: بااین‌حال دست‌روی‌دست نگذاشته و اقداماتی را برای تولید آن آغاز کرده‌ایم.
بستم مهرماه یاد روز حافظ شیرازی است و ویژه برنامه‌های هفته فرهنگی- هنری از جمعه شب با اجرای عمومی تئاتر لسان‌الغیب در حافظیه شیراز آغاز می‌شود.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی