[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۳۵۴
  • دوره جدید

ایران فرونشست ۲ سانتی را تجربه می‌کند ، روزنامه شیراز نوین

محمد درویش، کارشناس محیط زیست می‌گوید: افتخار مدیران فارس این بود که در رقابت با خوزستان گندم تولید می‌کنند، اما حالا شاهد یکی از بدترین فرونشست‌های جهان در فارس هستیم. دشت مرودشت وضعیت بسیار بدی دارد که تخت جمشید و پاسارگاد و نقش رستم در آن قرار گرفته است. طولانی‌ترین دور فرونشست در مرودشت 25 سانت در سال را تجربه می‌کند و شرایط فوق بحرانی دارد. هیچ چاره‌ای جز متوقف کردن بارگذاری‌ها و اجرای دقیق سند ملی امنیت غذایی نیست.
بحران تالاب‌ها به مراحل جدیدی وارد شده و سدسازی‌ها و تمرکز بر کشاورزی باعث کم‌آبی جدی در تالاب‌ها شده است. اگرچه برخی با اتکا به کشاورزی دنبال افزایش تولید هستند، اما کشاورزی ایران با ساختاری بسیار آب‌بر، باعث ضربه جدی به محیط‌زیست در کنار صنعت شده است.
محمد درویش، کارشناس محیط‌زیست، درباره عدم ورود آب به تالاب‌های جازموریان و بختگان در سال گذشته به «انتخاب» گفت: طبق قانون 5ساله چهارم، دولت موظف است بعد از آب شرب، حقابه تالاب‌ها را قبل از کشاورزی و صنعت مدنظر قرار دهد. دولت به وظیفه خود عمل نکرده و تالاب‌های ما قربانی توسعه کشاورزی شده‌اند. ابزار‌های حفر چاه و سد این اتفاق را به وجود آورده است. در استان فارس تالاب‌های بختگان، مهارلو، ارژن، پریشان و کافتر قربانی سدسازی و حفر چاه به بهانه توسعه‌ کشاورزی شده‌اند. حقابه این تالاب‌ها از سوی سازمان محیط‌زیست مشخص شده و باید اول به تالاب‌ها آب بدهند. سند ملی امنیت غذایی می‌گوید که 30میلیارد مترمکعب مصرف آب در کشاورزی باید کم شود و به ناترازی آبخوان‌ها توجه شود. باید تا افق 1414 ناترازی به 105میلیارد مترمکعب کاهش پیدا کند. الان بیش از 150میلیارد مترمکعب ناترازی داریم. دولت به وظایف خود تاکنون عمل نکرده و جازموریان هم قربانی طرح‌های انتقال آب شده است. دیگر تالاب‌ها مانند گاوخونی و همچنین دریاچه ارومیه و تالاب هورالعظیم قربانی توسعه کشاورزی و صنعت شده‌اند. او افزود: در کشور افغانستان هم چنین اتفاقی افتاده و سد‌های مخلتفی که آمریکا و هند و ایتالیا برای افغانستان می‌سازند، باعث شده آبی از هیرمند و هریرود به زابل و مشهد نرسد. وی در رابطه با طرح‌های انتقال آب گفت: به هیچ وجه طرح انتقال آب ضروری نیست. ما بین 6 تا 7میلیارد مترمکعب باید صرفه‌جویی در کشاورزی و صنعت و خدمات داشته باشیم. هیچ توجیهی وجود ندارد که برای تأمین آب شرب و کشاورزی و صنعت، آب را با قیمت گران شیرین کنیم. ما از محل افزایش تولید و ارتقای تولید در بخش صنعت و صرفه‌جویی، می‌توانیم آب موردنیاز برای شرب و صنعت را تأمین کنیم. ما دست‌کم در حوزه شرب و خانگی، حدود 10میلیارد مترمکعب آب فاضلاب داریم و می‌توان به راحتی آن را تصفیه کرد، اما کمتر از 10 درصد آن مورد استفاده قرار می‌گیرد و 9میلیارد آن در طبیعت ر‌ها می‌شود که آب‌های سطحی را بی‌کیفیت می‌کند. 
وی در رابطه با فرونشست در استان‌های پرآب بیان کرد: آخرین گزارش سازمان زمین‌شناسی می‌گوید به جز گیلان، تمام استان‌ها درگیر فرونشست هستند. من دیروز استان فارس بودم تا بررسی فرونشست در نقش رستم را بررسی کنیم. احتمال اینکه کعبه زرتشتیان در نقش رستم آسیب جدی ببیند، بسیار زیاد است. فرونشست در فارس یکی از بالاترین نرخ‌ها را دارد و تا 54 سانتی‌متر هم گزارش‌هایی داشتیم. گزارش سازمان می‌گوید 100هزار کیلومترمربع در ایران فرونشست 2سانتی را تجربه می‌کند. این رقم سال 98، نزدیک 38هزار کیلومترمربع بود. این نشان می‌دهد که بخش‌های زیادی از ایران در حال از دست رفتن است. سند ملی امنیت غذایی تأکید می‌کند که باید به سمت اولویت بخشیدن به حقابه رفت. او افزود: افتخار مدیران فارس این بود که در رقابت با خوزستان گندم تولید می‌کنند؛ اما حالا شاهد یکی از بدترین فرونشست‌های جهان در فارس هستیم. دشت مرودشت وضعیت بسیار بدی دارد که تخت جمشید و پاسارگاد و نقش رستم در آن قرار گرفته است. طولانی‌ترین دور فرونشست در مرودشت 25 سانت در سال را تجربه می‌کند و شرایط فوق بحرانی دارد. هیچ چاره‌ای جز متوقف کردن بارگذاری‌ها و اجرای دقیق سند ملی امنیت غذایی نیست.

 

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی