«نورالینک» کنترل بازوی رباتیک با ایمپلنت مغزی را آزمایش میکند، روزنامه شیراز نوین
شرکت رابط مغز و رایانه ایلان ماسک در حال راهاندازی یک مطالعه جدید برای آزمایش این است که آیا دستگاه بیسیم آن میتواند یک بازوی رباتیک را کنترل کند یا خیر.
به گزارش ایسنا، شرکت ایمپلنت مغزی ایلان ماسک به نام نورالینک، روز سهشنبه اعلام کرد که در حال راهاندازی مطالعهای برای آزمایش ایمپلنت خود برای یک کاربرد جدید است که به افراد اجازه میدهد تنها با استفاده از افکار خود یک بازوی رباتیک را کنترل کنند.
به نقل از وایرد، نورالینک در پستی در رسانه اجتماعی ایکس نوشت: ما هیجانزده هستیم که تأیید و راهاندازی یک آزمایش امکانسنجی جدید را برای گسترش کنترل رابط مغز و رایانه با استفاده از ایمپلنت N1 اعلام کنیم.
رابط مغز و رایانه، سیستمی است که به فرد اجازه میدهد مستقیماً دستگاههای بیرونی را با امواج مغزی خود کنترل کنند. این دستگاه با خواندن و رمزگشایی سیگنالهای حرکتی موردنظر از نورونها کار میکند. رابط مغز و رایانه نورالینک شامل دستگاهی به اندازه یک سکه به نام N۱ است که توسط یک ربات با جراحی در مغز کاشته میشود. این شرکت در حال حاضر در حال ارزیابی ایمنی رابط خود و همچنین توانایی آن برای کنترل رایانه در افراد فلج است.
حرکت دادن نشانگر رایانه یا بازوی مصنوعی برای رابطهای مغز و رایانه کار جدیدی نیست. در سال ۲۰۰۸، گروهی به رهبری اندرو شوارتز (Andrew Schwartz) در دانشگاه پیتسبورگ نشان دادند که یک میمون میتواند با استفاده از سیگنالهای مغزش بازوی رباتیک را کنترل کند تا غذا بخورد. پس از آن، محققان به سراغ داوطلبان انسانی رفتند. در یک مطالعه در سال ۲۰۱۲ که در مجله نیچر منتشر شد، دو نفر که به دلیل سکته مغزی فلج شده بودند، توانستند یک بازوی رباتیک را به سادگی با فکر کردن به اشیا برای گرفتن اشیا هدایت کنند. در مطالعه دیگری در سال ۲۰۱۶، مردی با رابط مغز و رایانه با استفاده از یک بازوی رباتیک حس لامسه را به دست آورد.
رابطهای مغز و رایانه مورد استفاده در آن مطالعات، تنظیماتی آشفته داشتند که نیازمند خروج یک کابل از سر شرکتکنندگان و اتصال آن به رایانهای بود که سیگنالهای مغز را رمزگشایی میکرد. در مقابل، سیستم نورالینک بیسیم است.
نورالینک در اوایل سال جاری در رسانههای اجتماعی نشان داد که رابط مغز و رایانه آن میتواند برای کنترل مکاننمای رایانه استفاده شود. در یک ویدئو که در ایکس منتشر شد، یک شرکتکننده با استفاده از دستگاه نورالینک به انجام بازی شطرنج و سایر بازیها روی رایانه پرداخت. نولاند آرباگ (Noland Arbaugh) که در سال ۲۰۱۶ پس از یک حادثه شنا دچار فلج چهاراندام شده بود، اوایل سال جاری با وایرد درمورد اینکه چگونه ایمپلنت به او احساس استقلال داده است صحبت کرد.
آرباگ در ماه ژانویه برای دریافت ایمپلنت نورالینک تحت عمل جراحی مغز قرار گرفت، اما چند هفته بعد، دستگاه شروع به کار نکرد. این ایمپلنت دارای ۶۴ رشته سیم نازک و انعطافپذیر است که به بافت مغز نفوذ میکند. هر نخ حاوی ۱۶ الکترود بوده که سیگنالهای عصبی را جمعآوری میکند. در ماه مه، نورالینک گفت که چندین رشته از مغز آرباگ پس زده شده و باعث شدهاند که او بهطور موقت کنترل مکاننما را از دست بدهد. نورالینک توانست با تغییر الگوریتم، کنترل آرباگ را بازیابی کند.
دومین شرکت کننده نورالینک، الکس نام داشت و ایمپلنت را در ماه ژوئیه دریافت کرد. مدیران نورالینک گفتند که اقداماتی را برای کاهش احتمال پس زده شدن نخ انجام دادند که ازجمله آنها کاهش حرکت مغز در طول جراحی و کاهش فاصله بین ایمپلنت و سطح مغز بوده است. در مطالعه جدید روی بازوی رباتیک، امکان ثبتنام شرکتکنندگان مطالعه پرایم (PRIME) نیز وجود دارد. هنوز جزئیات بیشتری درمورد مطالعه بازوی رباتیک در وبسایت نورالینک در دسترس نیست.
مارکوس گرهارت (Marcus Gerhardt)، مدیرعامل و یکی از بنیانگذاران بلکراک نوروتک (Blackrock Neurotech) که شرکت سازنده آرایه یوتا و ایمپلنت مغزی مورد استفاده در مطالعات قبلی کنترل اندامهای رباتیک با ذهن است، میگوید: ما به نورالینک برای دریافت تأییدیه برای آزمایش امکانسنجی آنها تبریک میگوییم. هر پیشرفتی در فناوری عصبی ما را به توانمندسازی افراد مبتلا به اختلالات عصبی نزدیکتر میکند.
برایان دکلوا (Brian Dekleva)، دانشمند محقق در آزمایشگاه مهندسی عصبی ریهب (Rehab) در دانشگاه پیتسبورگ، میگوید که بزرگترین چالش در دستیابی به کنترل بازوی رباتیک با رابط مغز و رایانه، نیاز به کالیبره کردن است. او میگوید: هرچه کنترل پیچیدهتر باشد، درجات آزادی بیشتری فراهم میشود و بهطور کلی فرایند کالیبره کردن طولانیتر میشود. مردم نمیخواهند بنشینند و در ابتدای هر روز نیم ساعت کالیبراسیون انجام دهند تا بتوانند از دستگاه خود استفاده کنند.
اگر بتوان بر این محدودیت غلبه کرد، رابطهایی که بازوهای رباتیک را کنترل میکنند، میتوانند به افراد فلج اجازه دهند تا کارهای ساده روزانه را بدون کمک انجام دهند.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین