با این رژیم غذایی با ایدز مبارزه کنید، روزنامه شیراز نوین
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، با بیان اینکه تغذیه صحیح میتواند به تقویت سیستم ایمنی بدن بیماران مبتلا به ایدز کمک کند، توصیههایی برای بهبود رژیم غذایی این افراد ارائه کرد.
به گزارش بهداشت نیوز، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تغذیه صحیح را در افزایش توانایی سیستم دفاعی بدن برای پاسخگویی به عفونتها در بیماران مبتلا به ایدز مؤثر دانست و به ارائه توصیههای تغذیهای برای این بیماران پرداخت.
احمد اسماعیلزاده، مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، تغذیه صحیح را در افزایش توانایی سیستم دفاعی بدن برای پاسخگویی به عفونتها در بیماران مبتلا به ایدز مؤثر دانست و گفت: مواد مغذی که بدن دریافت میکند به روشهای زیادی باعث تقویت سیستم ایمنی بدن میشود؛ لذا، برای تمام بیماران مبتلا به HIV، باید غربالگری تغذیهای صورت گیرد تا احتمال وجود کمبودهای تغذیهای در آنها مشخص و سپس یک برنامه تغذیه برای آنها تنظیم شود.
وی افزود: برخی از موارد تشخیصی مرتبط با تغذیه در این بیماران شامل، دریافت ناکافی غذا و نوشیدنی، افزایش نیازهای تغذیهای، اشکال در بلع و تغییر در عملکرد دستگاه گوارش، تداخلات دارویی و غذایی، کاهش وزن ناخواسته به دلیل وجود عفونت در بدن که خود باعث کاهش اشتها میشود، وجود زخمهای دهانی و کمبود اطلاعات مربوط به غذا و مواد مغذی، است.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت، ضمن ارائه توصیههای تغذیهای برای بیماران مبتلا به ایدز، بر مصرف فراوان میوه و سبزیجات، تأکید و عنوان کرد: میوهها و سبزیجات سرشار از آنتیاکسیدان هستند که از سیستم ایمنی بدن محافظت میکنند. توصیه میشود از انواع میوهها با رنگهای مختلف مانند زغالاخته، هلو و انگور در برنامههای غذایی مبتلایان گنجانده شود.
اسماعیلزاده خاطرنشان کرد: مصرف مقادیر کافی از منابع پروتئینی بدون چربی نیز توصیه میشود، بدن از این نوع پروتئین برای ساخت عضله و تقویت سیستم ایمنی استفاده میکند. مواد غذایی مانند گوشتهای بدون چربی، مرغ، ماهی، تخممرغ، لوبیا و آجیل انتخاب خوبی هستند. در صورت کمبود وزن یا قرار داشتن در مرحله آخر بیماری HIV باید افراد پروتئین بیشتری مصرف کنند.
وی گفت: اضافه کردن پروتئینها به رژیم غذایی میتواند به روشهایی همچون، کره بادامزمینی روی نان تست، کراکر، میوه یا سبزیجات، پنیر روی میوه و گوجهفرنگی، گوشتهای خُردشده همراه با سوپ، سالاد و سس، پنیر رندهشده به همراه سوپ، املت و سیبزمینی پختهشده و سایر سبزیجات، ماست با غلات یا میوه، پودر شیرخشک یا پودر سفیدهتخممرغ همراه با تخممرغ همزده و میلکشیک، تخممرغ آبپزسفت در سالاد به همراه لوبیا و حبوبات، استفاده شود.
وی بر مصرف مقادیر کافی از غلات کامل تأکید و عنوان کرد: کربوهیدراتها مهمترین منبع تأمینکننده انرژی برای بدن هستند. کربوهیدراتهای موجود در غلات سبوسدار نظیر برنج قهوهای و نان گندم سبوسدار، نان جو و حبوبات منبع غذایی خوبی محسوب میشوند. غلات کامل سرشار از ویتامینهای گروه B و فیبر هستند. با مصرف فیبر فراوان، احتمال ابتلا به سندرم لیپو دیستروفی (Lipodystrophy) که یک مشکل نسبتاً شایع در افراد بالغ مبتلا به عفونت HIV است، کاهش مییابد.
مصرف قند و نمک محدود شود
اسماعیلزاده با اشاره به لزوم محدود کردن مصرف قند و نمک در مبتلایان به ایدز، گفت: با مصرف قند و نمک زیاد، به دلیل مصرف داروهای درمانی، احتمال ابتلا به مشکلات قلبی در این بیماران افزایش مییابد. مصرف زیاد قند و نمک به قلب آسیب میرساند؛ بنابراین توصیه میشود این افراد روزانه کمتر از 10 درصد کالری مصرفی خود را با غذاها و نوشیدنیهای دارای قند مصنوعی تأمین کنند. همچنین افراد مبتلا باید مصرف نمک را محدود کرده و روزانه بیشتر از 2300 میلیگرم سدیم دریافت نکنند.
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با اشاره به لزوم مصرف کمتر چربیهای اشباع و ترانس و دریافت مقادیر متناسبی از چربیهای غیراشباع در بیماران مبتلا به HIV، بیان کرد: چربیها، انرژی بدن را تأمین میکنند، اما کالری بالایی نیز دارند. اگر این افراد نیاز به افزایش وزن ندارند مقدار مصرف آن را محدود کنند. همچنین فرد باید از چربیهای ترانس که در غذاهای فرآوریشده حاوی روغنهای هیدروژنه وجود دارد، اجتناب کند و از گزینههای سالمتری که برای سلامت قلب مناسب هستند همچون آجیل، روغنهای گیاهی نظیر روغن زیتون و روغن کانولا، استفاده کند.
وی گفت: کاهش ناخواسته وزن در بیماران، میتواند بدن را ضعیف کند؛ بنابراین تأمین کالری کافی برای حفظ سلامت بدن بسیار حائز اهمیت است. مصرف غذاهای پرانرژی مانند کره بادامزمینی یا سایر کرههای تولیدشده از آجیلها برای این گروه از افراد توصیه میشود. این افراد بهتر است از مصرف بیش از حد مایعات قبل یا در حین غذا خودداری کنند، چرا که باعث ایجاد احساس سیری در این افراد میشود.
اسماعیلزاده در ادامه تصریح کرد: اگر صرف غذا باعث ایجاد تهوع در بیماران شود، میتوان مصرف مقادیر کمتر و وعدههای بیشتر را جایگزین سه وعده غذایی بزرگ روزانه کرد. اگر بوی غذا باعث ایجاد تهوع میشود نیز بهتر است فرد دیگری غذا را آماده کند و بیمار برای مدیریت حالت تهوع از اقداماتی همچون، استفاده از زنجبیل و اجتناب از غذاهای با بوی تند، چرب و بسیار شیرین بهره ببرد.
وی در خصوص راهکارهای کاهش اسهال در بیماران، اظهار کرد: این افراد بهتر است در رژیم غذایی خود از موز، برنج، سس سیب و نان تست زیاد استفاده کنند و از مصرف نوشابههای گازدار و سایر نوشیدنیهای شیرین اجتناب و مقدار زیادی آب و مایعات دیگر بنوشند تا هیدراته بمانند.
لزوم نوشیدن آب و مایعات کافی در مبتلایان به ایدز
مدیرکل دفتر بهبود تغذیه جامعه وزارت بهداشت با تأکید بر نوشیدن مایعات فراوان در طول روز، تصریح کرد: بیشتر افراد بهاندازه کافی آب نمینوشند. توصیه میشود مبتلایان به ایدز حتماً روزانه حداقل 8 تا 10 لیوان آب یا سایر نوشیدنیهای سالم مصرف کنند، چرا که مصرف مایعات در این افراد خستگی را کاهش میدهد و به جلوگیری از کمآبی بدن کمک میکند، عوارض جانبی دارو را کاهش داده و به دفع بهتر داروهایی که بدن استفاده کرده است، کمک میکند.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین