فرهنگ باید دارای مؤلفههای تمدنساز باشد، روزنامه شیراز نوین
چهره ماندگار ادبی کشور در گفتوگو با شیرازنوین:
فرهنگ باید دارای مؤلفههای تمدنساز باشد
آذرشب: بازنگری در روشهای تدریس متون تمدن اسلامی در دانشگاهها و در میان دانشجویان ضروری است
محمد شبیری- گروه گزارش
چهره ماندگار ادبی کشور با اشاره به نقش شاعران بزرگی همچون سعدی و حافظ در شکلگیری تمدن اسلامی، آنها را احیاگران زبان و ادبیات فارسی نامید و گفت: امروزه دیگر به دنبال بررسی علل عقبماندگی تمدن غرب نیستیم؛ بلکه باید به دنبال ایجاد تمدن اسلامی برای نسل آینده باشیم.
محمدعلی آذرشب در گفتوگو با شیرازنوین بر ضرورت بازنگری در روشهای تدریس متون تمدن اسلامی در دانشگاهها و ایجاد دغدغه تمدنسازی در میان دانشجویان تأکید کرد و اظهار داشت: اساتید ادبیات دانشگاه شیراز و به دنبال آن دیگر دانشکدههای ادبیات برای کاهش دغدغههای فرهنگی میتوانند با ارائه پیشنهاد و چالشهای ادبی برای رفع عقبماندگیهای فرهنگی و تمدنی چارهاندیشی کنند. به عقیده این استاد دانشگاه، به نظر میرسد هنوز دغدغهمندی در این زمینه وجود ندارد و جهشهای مختلفی از سوی کارشناسان ادبیات در کشور ایجاد نشده تا اینکه بخواهیم چشمانداز تمدن اسلامی را ترسیم کنیم.
آذرشب با بیان اینکه ویژگیهای شکلگیری یک تمدن زاییده فرهنگ است، افزود: فرهنگ باید دارای مؤلفههای تمدنساز باشد و به همین منظور فرهنگ اسلامی تمدنساز بوده و تاریخ این موضوع را تأیید میکند. وی ادامه داد: به نظر میرسد در ابتدا باید موضوعی که کمتر به آن توجه میشود را مهم بدانیم؛ زیرا موضوع وحدت و ارتباطات از بین رفته است. در حالی که در گذشته این ارتباطات فرهنگی از طریق سفر با شتر صورت میگرفت؛ ولی امروز با وجود امکانات ارتباطی از طریق فیبر نوری بسیار ضعیف عمل کردهایم. این چهره ادبی کشور مطرح کرد: دیگر مشکلاتی که وجود دارد، اختلافات مذهبی و قومیتی است که سبب شده تعارفات فرهنگی را از دست بدهیم.
وی در پاسخ به سؤال شیرازنوین با اعلام اینکه در گذشته کدامیک از ادیبان ایران توانست این حصار فرهنگی را بشکند و زبان قومیتی را به زبان تمدنی تبدیل کند، افزود: سیبویه یکی از مهمترین افرادی است که این حصار را شکست؛ زیرا تاریخ تمدن اسلامی این موضوع را تأیید میکند و کل جهان عرب بر گفتههای این دانشمند ایرانی یورش بردند تا تمام فعالیت این دانشمند را زیر سؤال ببرند، ولی این موضوع سبب شد اعتبار و نام این ادیب ایرانی بیشتر برای جهانیان باقی بماند و به همین منظور سازمان یونسکو سالی را به نام سیبویه اعلام کرد.
آذرشب با اشاره به احیاگری حافظ و سعدی در تمدن فرهنگی گفت: این دو شاعر را باید به عنوان احیاگران نامید؛ زیرا سعدی توانست زبان عربی را با نثر فارسی ایجاد کند و هماکنون نثری که مردم ایران در ارتباطات خود دارند، نثر سعدی است و میتوان این را یک اقدام تمدنی نامید.
وی ادامه داد: سعدی، حافظ و مولوی به واسطه اینکه گفتمان انسانساز دارند و انسان را از خمودگی رها میسازند، سبب شده آوازه جهانی داشته باشند.
این استاد دانشگاه از دانشجویان رشته ادبیات خواست: دانشجویان ادبیات میتوانند از طریق شعرهای حافظ و سعدی در ایجاد تمدن فرهنگی احیاگری کنند و در معرفی دیگر دانشمندان ایرانی همانند ابن هیثم تلاش داشته باشند تا به معرفی جایگاه مهم فارس در ایجاد تمدن اسلامی کمک کنند.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین