آش آبادانی یکی از انواع آشهای معروف استان خوزستان میباشد که مانند آش سبزی و حلیم گندم برای صبحانه تهیه میشود. برای مشاهده آموزش آشپزی کامل و مرحله به مرحله طرز تهیه آش آبادانی در ادامه با ما همراه باشید.
مواد لازم برای 4 نفر
گوشت گوساله: ۲۵۰ گرم
نخود: ۱۰۰ گرم
برنج: ۳۰۰ گرم
تره: ۵۰۰ گرم
عدس: ۱۵۰ گرم
پیاز: ۲ عدد متوسط
لوبیا سفید: ۱۰۰ گرم
گوشت چرخکرده گوساله: ۵۰ گرم
نعناع خشک: ۱ قاشق غذاخوری
فلفل قرمز: نصف قاشق چایخوری
زردچوبه: نصف قاشق چایخوری
نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
کشک و روغن: به مقدار کافی
طرز تهیه
مرحله اول
ابتدا نخود و لوبیاها را هرکدام جداگانه داخل کاسهای میریزیم و تا سطح روی آنها آب میریزیم و از شب تا صبح تقریباً به مدت ۶ ساعت اجازه میدهیم تا خیس بخورند و چندین مرتبه در این مدت آب آنها را تعویض میکنیم.
مرحله دوم
نخود را داخل صافی میریزیم و میشوییم و داخل قابلمهای میریزیم و روی شعله قرار میدهیم و تا دو بند انگشت آب روی آن میریزیم. حرارت را ابتدا زیاد میکنیم تا آب به جوش بیاید و بعد حرارت را بسیار ملایم میکنیم تا بپزد.
مرحله سوم
بعد از گذشت حدوداً ۱ ساعت از زمان پخت نخود، آن را لای دندان تست میکنیم؛ اگر نیمپز بود و کمی وسط آن سفت بود، قابلمهای بزرگ را روی شعله میگذاریم و نخود را همراه با آبی که باقی مانده داخل قابلمه میریزیم و لوبیا را داخل صافی میریزیم و میشوییم و به نخود اضافه میکنیم.
مرحله چهارم
در این مرحله اگر آب نخود کم شده بود، مجدداً آب جوش تا دو بند انگشت اضافه میکنیم تا روی حبوبات را بپوشاند. گوشت را میشوییم و روی تخته آشپزخانه بهصورت مکعبی درشت خرد کرده و به حبوبات اضافه میکنیم.
مرحله پنجم
برای گرفتن بوی زهم گوشت نیز پیازها را پوست میگیریم و میشوییم و روی تخته آشپزخانه نگینی خرد میکنیم و نصف آن را داخل گوشت میریزیم. باقی آن را کنار میگذاریم و تابهای را روی شعله قرار میدهیم و روغن داخل آن میریزیم و حرارت را ملایم میکنیم.
مرحله ششم
زمانی که روغن داغ شد پیاز را داخل تابه میریزیم و تفت میدهیم تا سبک شود و اجازه میدهیم تا طلایی و سرخ شود. در ادامه آن را داخل بشقابی میریزیم و کنار میگذاریم و مجدداً تابه را روی حرارت میگذاریم. زردچوبه را داخل همان مقدار روغنی که در تابه مانده است میریزیم و تفت میدهیم و به گوشت اضافه میکنیم.
مرحله هفتم
تره را پاک میکنیم و میشوییم و در آبکش قرار میدهیم تا آب اضافه آن خارج شود. بعد روی پارچه ای میچینیم تا خشک شود و روی تخته آشپزخانه خرد میکنیم یا داخل خردکن میریزیم و کنار میگذاریم.
مرحله هشتم
پس از گذشت ۱:۳۰ الی ۲ ساعت گوشت پخته شده و حبوبات نیز کاملاً مغزپخت شدهاند (آنها را تست میکنیم). عدس را میشوییم و آب آن را خالی میکنیم و داخل آش میریزیم. پس از گذشت ۳۰ دقیقه از پخت عدس، برنج را میشوییم و آب آن را خالی میکنیم و به مواد آش اضافه میکنیم.
مرحله نهم
حالا اجازه میدهیم تا برنج قد بکشد و نرم شود و بعد عدس را تست میکنیم. اگر پخته بود، تره خردشده، فلفل قرمز، فلفل سیاه و کمی نمک به آش اضافه میکنیم. کمی آش را هم میزنیم و ۳۰ دقیقه اجازه میدهیم تا تره کاملاً پخته شود.
مرحله دهم
شیرجوش را روی حرارت کم قرار میدهیم و روغن داخل آن میریزیم و اجازه میدهیم تا گرم شود. نعناع خشک را داخل روغن میریزیم و با قاشق هم میزنیم و تا قبل از داغ شدن روغن از روی حرارت برمیداریم (داغ بودن روغن باعث سیاه شدن نعناع میشود).
مرحله یازدهم
بعد از برداشتن از روی گاز، مداوم هم میزنیم؛ چون روغن گرم است و اگر نعناع را هم نزنیم ممکن است نعناع سیاه شود. تابهای را روی حرارت ملایم قرار میدهیم و روغن داخل آن میریزیم و گوشت چرخکرده را داخل تابه میریزیم.
مرحله دوازدهم
سپس تفت میدهیم تا رنگ گوشت تغییر کند و آب گوشت نیز تبخیر شود و کمی فلفل سیاه و نمک روی آن میپاشیم. پیازداغ را که کنار گذاشته بودیم، به آن اضافه میکنیم و مجدداً تفت میدهیم. تابه را از روی شعله برمیداریم و کنار میگذاریم.
مرحله سیزدهم
گوشتهای مکعبی را از داخل آش بیرون میآوریم و اجازه میدهیم تا خنک شود. ریشریش میکنیم و با گوشتکوب له میکنیم و داخل آش میریزیم. خوب آش را مخلوط میکنیم تا گوشت در همه نقاط آش پخش شود.
مرحله چهاردهم
زمانیکه آش منسجم و کشدار شد و قوام یافت، آش ما پخته شده و حرارت را خاموش میکنیم و اجازه میدهیم تا آش از حرارت بیفتد. آش را داخل کاسهای میریزیم و برای تزیین نیز به ترتیب اول روی آش آبادانی کشک میریزیم و بعد نعناع داغ و در آخر گوشتهای چرخکرده تفت داده را میریزیم.
نوش جان.
نکات کلیدی
آش آبادانی بدون گوشت
گوشت یکی از اجزای اصلی آش آبادانی میباشد و یکی از دلایل غلیظ و کشدار شدن این آش گوشت است. اگر به هر دلیلی دوست دارید از گوشت در این آش استفاده نکنید، میتوانید گوشت را به همراه مراحل مربوط به آن از دستور حذف کرده و آش آبادانی را بدون گوشت درست کنید.
آش آبادانی با سیرابی
اگر میخواهید از سیراب و شیردان در این آش خوشمزه استفاده کنید، باید گوشت را از مواد لازم حذف کرده و به مقدار دلخواه سیراب و شیردان اضافه کنید. سیراب و شیردان را به همراه یک پیاز به صورت جداگانه بپزید، سپس در مراحل میانی پخت به قابلمه آش اضافه کنید.