مرغ شکمپر یکی از غذاهای مجلسی و بسیار خوشمزه ایرانی است که با مواد متنوعی پخته میشود. این غذای خوشمزه تقریباً در تمام شهرهای کشور با یک روش یکسان تهیه میشود؛ البته مواد داخل شکم مرغ و طعمدهنده آن متفاوت هستند. برای مشاهده آموزش آشپزی و مرحله به مرحله طرز تهیه مرغ شکمپر در ادامه با ما همراه باشید.
مواد لازم برای 4 نفر
مرغ متوسط: ۱ عدد
سبزیجات معطر: ۲۰۰ گرم
پیاز: ۲ عدد متوسط
مغز گردو: نصف لیوان
سیر: ۳ حبه
رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
رب انار: ۵ قاشق غذاخوری
کشمش: ۲ قاشق غذاخوری
زرشک: ۲ قاشق غذاخوری
زعفران دمکرده: ۱ قاشق غذاخوری
آب لیموترش: ۱ قاشق غذاخوری
دارچین: نصف قاشق چایخوری
نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
روغن و زردچوبه: به مقدار کافی
طرز تهیه
مرحله اول
ابتدا پیازها را بهصورت نگینی یا خلالی خرد میکنیم، سپس به همراه مقداری روغن در یک تابه مناسب تفت میدهیم تا زمانی که پیازها سبک و طلایی شوند. در ادامه مقداری زردچوبه و فلفل سیاه به پیازها اضافه میکنیم.
مرحله دوم
در همین حین سبزیجات معطر که ترکیبی از جعفری، گشنیز، شنبلیله و پونه هستند را به صورت ساطوری خرد کرده و به تابه اضافه میکنیم. حرارت زیر تابه باید کاملاً ملایم باشد. تفت دادن را تا جایی ادامه میدهیم که آب سبزیجات تبخیر شود و رنگشان تغییر کند.
مرحله سوم
پس از تغییر رنگ سبزیجات گردوها را خرد میکنیم و به همراه کشمش، زرشک، ۲ عدد سیر خردشده و زعفران دمکرده به تابه اضافه میکنیم و چند دقیقه دیگر مواد را تفت میدهیم تا به صورت یکدست با هم ترکیب شوند.
مرحله چهارم
پس از ترکیب شدن مواد، رب گوجهفرنگی را به همراه رب انار و آب لیموترش اضافه میکنیم. در این مرحله میتوانیم مواد طعمدهنده را به سلیقه خود مثل آلو بخارا به مواد اضافه کنیم. پس از ۵ دقیقه تفت دادن، تابه را از روی حرارت برمیداریم.
مرحله پنجم
حالا به سراغ مرغ میرویم و پس از شستوشو و تمیز کردن مرغ، باید آن را طعمدار کنیم. توجه داشته باشید که هنگام تمیز کردن مرغ بههیچوجه پوست آن را جدا نکنید. حالا در یک کاسه کوچک سیر باقیمانده را رنده میکنیم.
مرحله ششم
سپس مقداری نمک، فلفل سیاه، دارچین و هر ادویه دیگری که دوست داریم را به سیر اضافه میکنیم و با هم به خوبی ترکیب میکنیم. در ادامه ترکیب این مواد را روی تمامی قسمتهای داخلی و خارجی بدن مرغ ماساژ میدهیم تا به خوبی طعم بگیرد.
مرحله هفتم
پس از اینکه کار طعمدهی به مرغ به پایان رسید مخلوط مواد تفت دادهشده را داخل شکم مرغ قرار میدهیم. سپس مرغ را داخل یک فویل آلومینیومی ضخیم میپیچیم؛ به صورتی که مواد از بدن مرغ خارج نشود و فویل هم سوراخ نشود.
مرحله هشتم
حالا مرغ را داخل زغال سرخ قرار میدهیم و روی آن را نیز با زغال میپوشانیم تا با چربی بدن خودش سرخ شود. حدود ۴۰ دقیقه زمان نیاز است تا مرغ بهطور کامل پخته شود. در صورت تمایل میتوانید مرغ شکمپر را در فر هم درست کنید.
مرحله نهم
برای پختن مرغ شکمپر در فر باید داخل یک ظرف مناسب مقداری هویج، سیبزمینی و پیاز را به صورت درشت خرد کنید؛ سپس مرغ را روی سبزیجات قرار دهید و نصف استکان آب هم داخل ظرف بریزید. ظرف را به مدت ۲:۳۰ تا ۴ ساعت در فر با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد قرار دهید تا مرغ بهطور کامل بپزد.
مرحله دهم
اگر تمایل دارید مرغ را با فویل در فر درست کنید، کافیست به روش زغالی مرغ را داخل فویل بپیچید. سپس فر را با درجه ۲۲۰ درجه سانتیگراد روشن کنید. حدوداً یک ساعت بعد مرغ را از فویل خارج کرده و روی آن مخلوط کره و زعفران بزنید تا برای گریل، مرغ خشک نشود.
مرحله یازدهم
برای پختن مرغ شکمپر در قابلمه یا دیگ هم مانند قرار دادن در فر مقداری سبزیجات مثل هویج، سیبزمینی و پیاز را به صورت درشت خرد کرده و کف قابلمه بریزید. سپس نصف استکان آب بریزید و مرغ را روی سبزیجات قرار دهید.
مرحله دوازدهم
درب قابلمه را ببندید تا مرغ با حرارت بخار آب بپزد. زمان پخت مرغ با این روش حدود ۲ ساعت است. برای لذیذتر شدن مرغ شکمپر حتماً مقداری کره ذوبشده و زعفران دمکرده را مخلوط کنید و روی مرغ بمالید تا هم مرغ رنگ بگیرد و هم لذیذتر شود.