خواص کرفس بسیار است، چنانچه کرفس را سلطان سبزیها مینامند. در میان هزاران خواص کرفس میتوان درمان انواع بیماریهای داخلی و پوستی را بهدست آورد. فواید برگ و آبکرفس برای تناسباندام و زیبایی در سراسر جهان شناخته و مورد استفاده قرار میگیرد.
به گزارش بهداشت نیوز، خواص کرفس بسیار است، چنانچه کرفس را سلطان سبزیها مینامند. در میان هزاران خواص کرفس میتوان درمان انواع بیماریهای داخلی و پوستی را بهدستآورد. فواید برگ و آبکرفس برای تناسباندام و زیبایی در سراسر جهان شناخته و مورد استفاده قرار میگیرد. در اینجا لیستی از خواص و فواید کرفس و آبکرفس برای درمان انواع بیماریها و سلامت بدن را به شما معرفی میکنیم.
تمام خواص کرفس
خوردن کرفس شما را از دردهای معده، فشارخون بالا، بوی بد دهان، یبوست، ناراحتیهای اعصاب، عفونت مجاری ادراری، آرتروز و روماتیسم نجات میدهد. پیشینیان کشورمان در گذشته به کرفس، اسامی دیگری نسبت میدادند و این گیاه به کرسب یا کرفش معروف بود، اما با گذشت زمان این اسامی تغییر یافته و این روزها همگی آن را با نام کرفس میشناسیم. کرفس انواع متفاوتی مثل ریشهای، برگی، دمبرگی، آبی و کرفس مشک دارد.
کرفس گیاهی از خانواده چتریان است و در سراسر جهان میروید. کرفس سرشار از ویتامین B6، منیزیم، کلسیم و فسفر است. ویتامینهای A ، K، پتاسیم، منگنز و فیبر غذایی، از دیگر مواد مفید موجود در کرفس هستند. کرفس چربی اشباعشده و کلسترول بسیار پایینی دارد. این گیاه را میتوان تا هفت هفته در دمای 0 تا 2 درجه سانتیگراد نگه داشت؛ در این شرایط گیاه، خواص غذایی خود را حفظ میکند. برگ کرفس حاوی مقدار قابلتوجهی ویتامین A (بتاکاروتن) است درحالیکه ساقه کرفس منبع ویتامینهای B6, B2, B1، ویتامین C و همچنین پتاسیم، اسیدفولیک، کلسیم، منیزیم، آهن، فسفر، سدیم و چند نوع از اسیدهای آمینه ضروری است. هورمونهای گیاهی موجود در گیاه کرفس به همراه روغنهای ضروری آن نه تنها طعم معطری به کرفس میدهند، بلکه در کنار بقیه املاح و ویتامینها کرفس را به معجونی تبدیل مینمایند که در حقیقت میتواند داروی هر دردی باشد.
فواید فوقالعاده مصرف کرفس
کرفس حداقل هشت ترکیب ضدسرطانی را در خودش جای داده است و از رشد تومورهای سرطانی پیشگیری میکند و میتواند تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد را به حداقل برساند.
گیاه کرفس منبعی فوقالعاده از ویتامین C است. این ویتامین به تقویت سیستم ایمنی بدن کمک میکند. مصرف سبزیجات و میوههای غنی از ویتامین C میتواند علائم سرماخوردگی را کاهش دهد یا از شدت این بیماری بکاهد. بیش از 20 نتیجه تحقیقاتی معتبر نشان میدهند که ویتامین C بهترین ویتامین برای جنگ با سرماخوردگی است و همینطور با تخریب ناشی از رادیکالهای آزاد مقابله میکند.
کرفس بهطور طبیعی ملین خوبی است و برای درمان یبوست داروی گیاهی مؤثری بهشمار میرود. بنابراین به افراد مبتلا به یبوست توصیه میشود در این فصل بیش از هر چیز، کرفس بخورند.
خواص کرفس برای لاغری
ازجمله فواید کرفس و آبکرفس میتوان به کاهش وزن و لاغری اشاره کرد. اگر اضافه وزن دارید بهجای دنبال کردن رژیمهای سفت و سخت در روز چندبار آبکرفس میل کنید؛ بدینترتیب اشتهای شما برای خوردن شیرینیجات و غذاهای چرب و سنگین، کم میشود و به تدریج با مصرف غذای کمتر به وزن دلخواهتان میرسید. رادیکالهای آزاد میتوانند با اکسیداسیون کلسترول، احتمال بروز حملهقلبی و سکتهمغزی را افزایش دهند. بنابراین مصرف ویتامین C در سلامت قلب و عروق تأثیرگذار است و شما را از بیماریهای قلبی، سکته و سرطان دور نگه میدارد. پس میتوانیم نتیجه بگیریم که یکی دیگر از خواص کرفس کاهش ابتلا به حمله قلبی و سکته مغزی ست. یکی دیگر از خواص کرفس کاهش فشارخون است پس اگر نگران بالا رفتن فشارخونتان هستید، بهتر است بدانید که کرفس پتانسیل کاهش فشارخون را هم دارد و در طب سنتی چینیها بهعنوان داروی ضدفشارخون تجویز میشده است. تحقیقات اخیر دانشمندان هم این خاصیت کرفس را تأیید میکنند. اگر مدام عصبی هستید و به قرصهای آرامشبخش پناه میبرید، بهتر است کرفس را بیشتر در برنامه غذایی تان بگنجانید. از دیگر خواص کرفس میتوان به آرامشبخش بودن آن اشاره کرد.
در واقع کرفس ترکیبی را در خود جای داده که میتواند به آرامش ماهیچههای اطراف سرخرگها، کمک کرده و به آنها اجازه میدهد کمی گشاد شوند. وقتی داخل سرخرگها فضای بیشتری وجود داشته باشد، خون میتواند با فشار کمتری به جریان درآید. این یکی از خواص کرفس است که سبب پایین آمدن سطح هورمون استرس هم میشود و استرس یکی از عوامل بالارفتن فشارخون است.
خانمهای باردار، کرفس نخورند!
شاید بعضی افراد تصور میکنند هیچ یک از سبزیجات در دوران بارداری نمیتوانند مضر باشند. درحالیکه این تصور اشتباه است. گیاه مفیدی مثل کرفس با وجود خواص شگفتانگیز، در دوران حاملگی برای خانمها ممنوع است؛ چرا که ممکن است خوردن آن باعث سقط جنین یا بهوجود آمدن نقص عضو شود. این درحالی است که افراد مبتلا به بیماری سنگ کلیه نباید از خوردن کرفس غافل شوند؛ زیرا این گیاه، سموم بدن را از بین میبرد، بهعلاوه برای کلیههای شما بهعنوان یک سنگشکن طبیعی بهحساب میآید.
خواص کرفس و فواید آبکرفس
یک راه خیلی خوب برای استفاده بیشتر از خواص کرفس این است که آب آن را بگیرید و با آبهویج مخلوط کنید. این آبمیوه بسیار مقوی است و شما را حسابی سرحال میکند. بهویژه اگر ورزش میکنید بهتر است بعداز پایان فعالیت بدنی یک لیوان آبکرفس بخورید، زیرا آب از دست رفته بدن شما را به سرعت احیا میکند و سرشار از مواد معدنی است. از ساقهها و برگهای کرفس برای تهیه سوپ استفاده کنید یا آنها را به سالاد اضافه کنید. ضمن اینکه آبکرفس به تناسباندام هم کمک میکند.
پزشکان تغذیه نوشیدن آبکرفس را به بیماران مبتلا به دیابت توصیه میکنند و حتی کسانیکه از یبوست رنج میبرند، میتوانند از آبکرفس بهعنوان یک ملین طبیعی بهره ببرند. همچنین ویتامینهای موجود در کرفس، پوست شما را شفاف و لکههای کدر سطح پوستتان را کمرنگ میکند. آبکرفس برای مبتلایان به فشارخون هم توصیه میشود. کافی است نوشیدن آبکرفس چند بار در هفته را از یاد نبرید. این سبزی شگفتانگیز با کاهش فشارخون شما، آن را به حد متعادل میرساند و باعث افت فشار و ضعف نخواهد شد.
تأثیر فوقالعاده کرفس بر چربی سوزی
استفاده از آب بعضی از سبزیها بهخصوص آبکرفس، جعفری یا شوید برای کاهش وزن مرسوم است؛ آب سبزیها باعث لاغری نمیشود و تنها بهدلیل داشتن مقدار زیاد فیبر و آب فراوانی که دارند، جذب برخی از چربیها را کاهش میدهند. مصرف آب سبزی، باعث دفع مقداری آب نیز میشود که این امر به فرد حس خوشایندی میدهد و گمان میکنند که کاهش وزن داشتهاند. چرا که هیچگونه کاهش وزنی را نیز پدیدار نمیکند.
استفاده روزانه از آبکرفس بههیچعنوان به افراد توصیه نمیشود چرا که کرفس از سبزیهایی است که (اگزالات) فراوانی دارد و تجمع اگزالات در بدن، بهخصوص در افرادی که کلیه و مثانه سنگساز دارند، میتواند باعث بهوجود آمدن یا بزرگتر شدن سنگهای اگزالاته شود. دریافت بیش از اندازه اگزالات عاملی مهم در از بین رفتن عناصر 2 ظرفیتی مانند کلسیم، روی، فسفر، منیزیم و منگنز است، که برای بدن بسیار ضروری هستند و کمبود آنها نیز بسیار خطرناک است.
خواص کرفس و آبکرفس در طبسنتی
از دیدگاه طبسنتی، نوشیدن آبکرفس شیوه مفیدی برای بهره بردن از منفعتهای کرفس است. آبکرفس هم مثل خود کرفس، فواید بسیاری برای سلامتی دارد. اکنون بیشتر در مورد فواید و عوارض جانبی آبکرفس از دیدگاه طبسنتی آگاه خواهید شد.
در طبسنتی، آبکرفس فواید بسیاری دارد، زیرا همه مواد تشکیل دهنده آن طبیعی هستند. در وهله اول، آبکرفس ضدسرطان است. مصرف منظم این نوشیدنی از گسترش سلولهای سرطانی جلوگیری میکند. علاوهبر این، آبکرفس حاوی ترکیباتی است که از فعالیت رادیکالهای آزاد و تخریب سلولی جلوگیری میکنند. این خاصیت بهویژه در مورد سرطانهای روده بزرگ و معده مؤثر است. آبکرفس به گوارش بهتر کمک میکند، زیرا حاوی موادی است که تسهیلکننده اجابت مزاج هستند. به همین جهت، کرفس همچون یک ملیّن عمل میکند و از یبوست جلوگیری مینماید. این نوشیدنی ادرار آور است و تولید ادرار را افزایش میدهد. این نوشیدنی به کاهش وزن هم کمک میکند، زیرا میل به خوردن شیرینیجات را کاهش میدهد.
کرفس و آبکرفس چه فوایدی برای سلامتی دارد؟
آبکرفس به کاهش کلسترول LDL خون هم کمک میکند. این نوشیدنی ترشح صفرا را افزایش میدهد و بهاینترتیب، باعث دفع کلسترول از بدن میشود. علاوهبراین، با شل کردن عضلات اطراف رگها و کمک به گشاد شدن رگهای خونی، فشارخون را کاهش میدهد و بهاینترتیب به بهبود جریان خون هم کمک میکند. آبکرفس میزان هورمونهای استرس را هم کاهش میدهد؛ این هورمونها اغلب باعث سفت شدن رگهای خونی و در نتیجه افزایش فشارخون میشوند. آبکرفس به سمزدایی بدن و همچنین از بین رفتن سنگ کیسه صفرا کمک میکند. کرفس خواص ضدالتهابی دارد و به همین جهت، آبکرفس برای درمان آرتروز روماتیسمی، آسم، برونشیت و نقرس مفید است. این نوشیدنی خطر ابتلا به دیابت، بیماریهای قلبی یا بیماریهای دیورتیکولی را کاهش میدهد. آبکرفس اثر آرامبخشی هم دارد و به کاهش اضطراب و استرس کمک میکند. این نوشیدنی برای کسانیکه بیخوابی دارند هم مفید است.