[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۳۵۴
  • دوره جدید

نسخه‌پیچی صادرات برای ارزآوری، روزنامه شیراز نوین

رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی تأکید کرد خودکفایی در تأمین گندم نه تنها نباید عقب‌گرد داشته باشد، بلکه باید تداوم یافته و بستر صادرات محصول مازاد نیز فرهم شود. 
محمدجواد عسگری، رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی موضوعات مربوط به بخش کشاورزی در برنامه پنج ساله هفتم را کارشناسی شده، جامع، کاربردی و قابل اجرا خواند و گفت: از آنجایی که تکالیف تعیین شده در برنامه ششم و سایر اسناد بالادستی در بخش‌های کشاورزی، منابع طبیعی و محیط‌زیست تنها ۳۰ درصد، آهن به‌صورت ناقص اجرایی شده با دعوت از مسئولان مربوطه، ازجمله دیوان محاسبات، کالستی‌ها و نارسایی‌ها در این بخش بررسی شد تا با رفع نقایص، یک برنامه کامل و جامع برای پنج ساله هفتم تدوین شود. 
وی افزود: در این زمینه ما وظیفه داشتیم که از ظرفیت و قابلیت نخبگان، کشاورزان پیشرو، محققان و مروجان استفاده کنیم و الحمدلله با همکاری ایشان مدت شش تا هفت ماه روی این موضوع کار کردیم. 
عسگری با تأکید بر اینکه برنامه‌های حوزه آب، کشاورزی، منابع طبیعی و محیط‌زیست در برنامه هفتم، کامل و جامع است، افزود: اگر این برنامه‌ها عملیاتی و اجرایی بشود قطع به یقین خیلی از مشکلات را پشت‌سر خواهیم گذاشت و به معنای واقعی می‌توانیم به توسعه پایدار در بخش کشاورزی دست پیدا کنیم. 
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت اجرای مصوبات به‌صورت جدی درحال پیگیری است و مسئولان دستگاه‌های ذی‌ربط با دعوت به کمیسیون گزارش کار می‌دهند. 
وی درباره نتایج این جلسات نیز اظهار داشت: در بحث تولید میوه‌های گرمسیری مانند موز، به‌عنوان مثال پانصد‌میلیون دلار ارز بری ایجاد می‌شود و یا این میزان ارز را از دست می‌دهیم تا بتوانیم موز وارد کنیم، بنابراین مجموعه وزارت جهادکشاورزی مکلف شد تا از ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها استفاده شود؛ مثلاً من از زرآباد سیستان و بلوچستان بازدید‌های متعددی داشتم و سازمان تات را مکلف کردیم که سیستم تحقیقات خودش رو در آنجا فعال کند و از گونه‌های مختلف به تناسب شرایط اقلیمی آنجا استفاده کند. 
 در کشت موز گلخانه‌ای اتفاقات بسیار خوبی خواهد افتاد
نماینده داراب و زرین‌دشت فارس در مجلس افزود: در کنار این، بسترسازی هم کردیم تا در کشت موز گلخانه‌ای اتفاقات بسیار خوبی رخ دهد و در استان اصفهان و استان فارس فضا را جلو می‌بریم. 
 حدود ۹۰ درصد روغن مصرفی کشور وارداتی است
عسگری با بیان اینکه حدود ۹۰ درصد روغن مصرفی کشور وارداتی است، اظهار داشت: ما دربرنامه پنج ساله هفتم وزارت جهادکشاورزی را مکلف کردیم که باید سازمان پنبه و دانه‌های روغنی را فعال کند و هرچند در یک مقطع زمانی کوتاه‌مدت نمی‌توانیم به آن هدف برسیم ولی در قالب برنامه میان‌مدت و بلندمدت قطع‌یقین به این هدف خواهیم رسید. 
وی هزینه واردات روغن را برابر با هزینه آموزش‌وپرورش خواند و گفت: میزان اعتباری که در قالب ارز برای روغن ما می‌دهیم، معادل هزینه‌های مراکز آموزش‌وپرورش کشور است، یعنی هر مقدار که مراکز آموزش‌وپرورش کشور هزینه می‌کنند به همین مقدار ما باید ارز بدهیم و روغن وارد کنیم.  عسگری در ادامه به موضوع خرید تضمینی محصولات کشاورزی پرداخت و اظهار داشت: این موضوع جزو مباحث جدی ماست که نمونه‌اش بحث گندم بود و سال گذشته به خودکفایی رسیدیم. امسال هم در برنامه هفتم و هم در بودجه ۱۴۰۴ موضوع را به‌گونه‌ای دنبال کردیم که برای حدود دوازده‌میلیون تن نیاز کشور، برنامه‌ریزی کنیم و به ازای هر کیلوگرم بیست‌هزاروپانصد تومن، معادل دویست‌وپنجاه همت در نظر گرفته شد. 
 باید فضایی ایجاد کنیم که در خودکفایی گندم عقب‌گرد نداشته باشیم
کمیسیون کشاورزی تصریح کرد: باید فضایی ایجاد کنیم که در خودکفایی گندم عقب‌گرد نداشته باشیم و این خودکفایی تداوم پیدا کند تا اگر محصول مازاد هم داشتیم، بستر صادرات آن فراهم باشد. 
وی درباره سایر محصولات کشاورزی نیز گفت: در موضوع نهاده‌های دامی، در قالب سنجه، میزان نیاز و میزان تولید و زمانی که لازم است تا به خودکفایی می‌رسیم مشخص می‌شود. کار دیگری که انجام دادیم این بود که وزارت جهادکشاورزی و سازمان تات و مراکز آموزش عالی در بخش کشاورزی را مکلف کردیم که در زمینه دانش‌بنیان کردن کشاورزی تلاش کنند. به این معنا که ظرفیت‌ها و قابلیت‌ها پای کار بیاید و بتوانیم کشاورزی به معنای واقعی دانش‌بنیان داشته باشیم. 
عسگری تصریح کرد: در بحث دانش‌بنیان کردن کشاورزی نتوانسته‌ایم از ظرفیت‌ها و قابلیت‌های خوبی که داشتیم و داریم استفاده کنیم و دستاورد‌های هنرمندانه و خلاقانه خود را از بالقوه به‌صورت بالفعل در بیاوریم. 
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی اظهار داشت: درحال‌حاضر در مراکز علمی وزارت علوم، دانشگاه‌ها و دانشکده‌های کشاورزی هفت‌هزاروپانصد عضو هیئت علمی در مقاطع استادیاری، دانشجویاری و استاد تمامی داریم و ارتقا آن‌ها وابسته به ارائه مقاله‌هایی بوده که پیگیری نمی‌شوند تا به محصول تبدیل شوند و این بزرگ‌ترین اشکال کشور در حوزه دانش‌بنیان بود.  وی تصریح کرد: ما مصوب کردیم و در برنامه هفتم هم قید شد که اگر کسی مقاله‌ای را برای ارتقا ارائه دهد، حتماً این مقاله باید تبدیل به محصول بشود. 
 از ظرفیت‌های هسته‌ای برای بخش کشاورزی استفاده می‌کنیم
عسگری در ادامه به همکاری با سازمان انرژی اتمی برای استفاده از فناوری‌های نوین در بخش کشاورزی اشاره کرد و گفت: از رئیس سازمان انرژی اتمی آقای اسلامی دعوت کردیم تا در زمینه استفاده از ظرفیت‌های هسته‌ای برای بخش کشاورزی همکاری کنیم چراکه راهی غیر از استفاده از فناوری‌ها و دانش نوین ازجمله پرتودهی‌ها نداریم. 
وی افزود: خوشبختانه الان سازمان انرژی اتمی حدود سی مقاله را تبدیل به محصول کرده و بعضی از محصولات به کشور‌های دیگر صادر می‌شوند.  رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: در برنامه هفتم گفتیم که فارغ‌التحصیلان بخش کشاورزی در مقاطع لیسانس، فوق‌لیسانس و دکترا حتماً باید پس‌از دروس تئوری، بروند در قالب کار ورزی عملیات بگیرند و دستگاه متولی نیز به دانشگاه مربوطه اعلام کند که این فارغ التحصیل پس‌از سپری کردن دوره‌های کاربردی، اشرافیت پیدا کرده و پس‌از آن دانشگاه مربوطه اقدام به صدور مدرک کند. 
عسگری افزود: ما بیش از ۲۵۰ هزار فارغ التحصیل بخش کشاورزی در مقاطع لیسانس، فوق‌لیسانس و دکترا داریم که یک فرصت است، اما اگر از این فرصت و ظرفیت خوب استفاده نشود، حتماً تبدیل به تهدید می‌شود و برای اینکه تهدید نشود، در برنامه هفتم اعلام کردیم که بانک‌ها مکلفند در قالب قانون، وام‌های با بهره کم برای استفاده بهینه و مطلوب از آب‌وخاک پرداخت کنند تا از ظرفیت این‌ها استفاده شود. 
وی همچنین روش‌های نوین کشت را از دیگر موضوعات مورد تأکید برنامه هفتم خواند و گفت: در برنامه هفتم توسعه برنامه به این‌گونه است که توسعه کشاورزی به‌سمت افقی را ممنوع کنیم؛ چراکه کشاورزی باید به‌سمت عمودی برود و از کشت‌های گلخانه‌ای گرفته تا فضا‌هایی که می‌تواند با حجم کم و با ظرفیت کم، تولید بیشتری داشته باشد استفاده شود. 
 گلخانه‌ها وضعیت مطلوبی پیدا کرده‌اند
عسگری با بیان اینکه گلخانه‌ها وضعیت مطلوبی پیدا کرده است، افزود: الان بیش از بیست‌وپنج‌هزار هکتار گلخانه در کشور داریم که روند صعودی بسیار خوب و روبه رشدی دارد. همچنین در بحث ارگانیک بودن محصولات کشاورزی نیز اولویت‌بندی کرده‌ایم که اتفاقات خوبی بیفتد. 
رئیس کمیسیون کشاورزی مجلس گفت: نکته دیگری که حائز اهمیت است، این است که بحث اراضی کلاس یک را مصوب کردیم که تحت هیچ شرایط دستخوش تغییر نشود. چون ما دو و دو دهم‌میلیون هکتار اراضی کلاس یک داریم و درحالی‌که جمعیت کشور نیز افزایش پیدا می‌کند، باید برنامه‌ریزی بکنیم که اتفاقات مطلوب تری بیفتد و بتوانیم از ظرفیت دو و دو دهم‌میلیون هکتار اراضی کلاس یکی که داریم برای کالا‌های اساسی مثل گندم یا برنج استفاده کنیم.  وی افزود: در حوزه صنایع نهاده‌های دامی ازجمله ذرت، سویا و جو هم در برنامه هفتم در قالب یک برنامه زمان‌بندی شده اعلام کردیم که حدود بیست‌ویک‌ونیم‌میلیون تن محصولات یا نهاد‌های دامی نیاز داریم. از حدود ده‌میلیون تن ذرت مورد نیاز، یک‌ونیم‌میلیون تن را خودمان تولید می‌کنیم و مابقی وارداتی است. در مورد سویا حدود پنج‌میلیون تن نیاز داریم که روزبه‌روز هم افزایش پیدا می‌کند، اما سیصدهزار تن را خودمان تولید می‌کنیم و مابقی وارداتی است. درباره جو تقریباً شش تا هفت‌میلیون تن نیاز کشور است که 40 درصد آن را خودمان تولید می‌کنیم و مابقی وارداتی است و این بدان معنی است که یعنی عملاً بین 80 درصد نهاده‌ها وارداتی است و باید چاره‌اندیشی کنیم که همه این‌ها در برنامه هفتم دیده شده است. 
 تاکنون نتوانسته‌ایم نقطه امیدی در قالب بیمه برای کشاورزان ایجاد کنیم
عسگری در ادامه به موضوع بیمه‌های کشاورزی پرداخت و با اشاره به پر ریسک بودن کار کشاورزی اظهار داشت: کشاورزی تحت‌تأثیر حوادث غیرمترقبه‌ای مثل سیل، تگرک یا طوفان قرار دارد و حتماً باید یک نقطه اتکال و امیدی ایجاد شود که هم در بازپرداخت وام‌ها امهال صورت گیرد و هم اینکه بیمه محصولات کشاورزی جدی‌تر پیگیری شود. 
وی با بیان اینکه تاکنون نتوانسته‌ایم نقطه امیدی در قالب بیمه برای کشاورزان ایجاد کنیم، افزود: گاهی وقتی کشاورز یا تولید کننده محصولش را بیمه می‌کند، دستگاه متولی مثلاً یک‌پنجم خسارت را می‌دهد درحالی‌که قانون و قاعده باید به‌گونه‌ای باشد که کل خسارت پرداخت شود؛ بنابراین ما در برنامه پنج ساله هفتم دنبال کردیم و وزارت اقتصاد مکلف شد که اموال منقول و غیرمنقولش را بفروشد و در قالب یک برنامه زمان‌بندی شده در اختیار صندوق بیمه محصولات کشاورزی قرار دهد که این بخش بتواند پویا شود. 
رئیس کمیسیون کشاورزی یکی از مباحث جدی در برنامه هفتم را اجرای الگوی کشت عنوان کرد و گفت: یکی از بحث‌هایی که در برنامه پنج ساله هفتم باید دنبال کنیم و عملیاتی شود بحث اجرایی شدن الگوی کشت است. درحال‌حاضر کشت قراردادی در کشور‌های توسعه یافته اتفاق می‌افتد و شرکت‌ها امکانات را در اختیار کشاورز قرار می‌دهند و به کشاورز می‌گویند در آماده کردن زمین، تأمین بذر و سیستم آبیاری شرایط را مهیا می‌کنیم و تو کشت را انجام بده و سپس ما با این قیمت محصول را از شما می‌خریم. 
وی افزود: این یک قاعده منطقی و استدلالی درستی است و کشاورز با خیال‌راحت کارش انجام می‌دهد و حتی در کنارش نهاده‌هایی مانند کود و سم هم به کشاورز می‌دهند و در پایان کار، هزینه‌ها را محاسبه کرده و سود متعارفی هم به کشاورز می‌دهند. 
عسگری توجه صنایع تبدیلی کشاورزی را از دیگر موضوعات موردتوجه در برنامه هفتم خواند و گفت: ما تقریباً چیزی حدود صدوسی‌میلیون تن محصولات کشاورزی تولید می‌کنیم و 30 درصد تولیدات ما دچار مشکل شده و به‌عنوان ضایعات هدر می‌رود. ما محاسبه کردیم که اگر جلو این 
30 درصد ضایعات را بگیریم تقریباً بیست‌وهفت‌میلیون نفر می‌توانند ارتزاق کنند. یعنی به اندازه جمعیت یک کشور متوسط ضایعات داریم که این رقم رقم خیلی بالایی است. 
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به کمبود ماشین‌آلات کشاورزی در کشور اظهار داشت: در گذشته ما دچار عقب‌ماندگی‌های جدی هم در زمینه تراکتور و هم کمباین شدیم و در تولید ماشین‌آلات کاشت داشت برداشت رقابت ایجاد نکردیم و واردات این‌ها باعث شد که یا چالش‌هایی مواجه شویم بنابراین باید هر چه سریع‌تر این موضوع را دنبال کنیم. 
عسگری گفت: کار دیگری که انجام دادیم بحث توسعه هنرستان‌های کشاورزی است. وزارت آموزش‌وپرورش را مکلف کردیم که در بحث توسعه هنرستان‌های کشاورزی حرکت بکنند. الان در کشور به‌شدت نیاز به تکنسین داریم؛ یعنی کسی که در مزرعه مراحل آماده‌سازی زمین، کاشت، داشت و برداشت در حوزه‌های مختلف زراعت، باغبانی و دام‌پروری یا شیلات را از نزدیک آشنا شده باشد و با یک اشرافیت بیشتری بتواند کار عملی را دنبال کند. 
رئیس کمیسیون کشاورزی در ادامه به موضوع صادرات محصولات کشاورزی پرداخت و گفت: یکی از مباحث دیگری که برای ما حائز اهمیت بوده است، بحث صادرات محصولات کشاورزی است. تقریباً پانصد‌میلیون نفر جمعیت پیرامونی کشور ما به محصولات کشاورزی ما علاقه دارند و ما محاسبه کردیم اگر برای این پانصد‌میلیون نفر بتوانیم محصولاتی که تولید می‌کنیم، خوب تولید کنیم و با کیفیت بالا و با صنایع سورتینگ و بسته‌بندی، صادرات را بر اساس استاندارد‌های بین‌المللی انجام بدهیم باور بفرمایید که می‌توانیم شیر‌های نفت را به راحتی ببندیم. 
عسگری یکی از مشکلات در زمینه صدور مجوز احداث گلخانه را موضوع سند مالکیت زمین دانست و گفت: بسیاری از این‌ها سند مناسب ندارند و مثلاً اراضی مربوط به منابع طبیعی بوده که واگذار شده یا هیئت هفت نفره واگذار کرده یا امور اراضی واگذار کرده که این موضوع در برنامه هفتم در بحث سنددار کردن اراضی مورد تأکید قرار گرفته است. چون به عنوان مثال حتی وقتی کشاورز برای دریافت وام به بانک مراجعه می‌کند باید سند داشته باشد و مجبور نباشد که به‌دنبال ضامن کارمند بگردد. به همین دلیل بحث سنددار کردن اراضی کشاورزی با جدیت پیگیری می‌شود. 
رئیس کمیسیون کشاورزی، آب، منابع طبیعی و محیط‌زیست مجلس شورای اسلامی با اشاره به برخی مشکلات در روند تأمین و عرضه برنج گفت: نیاز سالانه کشور به برنج ۳‌میلیون‌و۲۰۰هزار تن است که حدود ۲‌میلیون‌و۲۰۰هزار تن آن در داخل کشور تولید می‌شود، اما واردات برنج هر سال با نوساناتی بین ششصدهزار تن تا یک‌میلیون تن انجام می‌شود و متأسفانه در این روند مفاسدی شکل گرفته که نهادینه شده و باید این معضلات رفع شود. نماینده داراب و زرین‌شهر فارس با بیان اینکه برای برچیدن بستر مفاسد ناشی از ساختار حاکم بر روند واردات برنج لازم است دو کار صورت پذیرد، اظهار داشت: راهکار نخست این است که طبق برنامه هفتم، عملیات زهکشی و احیا دوهزار هکتار از اراضی شمال کشور انجام شود و اعتبار آن نیز مشخص شده تا بر اساس یک برنامه زمان‌بندی شده کار به‌گونه‌ای پیش برود که از واردات بی‌نیاز شویم. 
عسگری افزود: کار دومی که باید در زمینه برنج صورت گیرد، این است که همانند گندم، با محاسبه هزینه‌های کشاورز، سود متعارفی نیز برا او در نظر گرفته شود تا با اقتصادی‌تر شدن تولید، کاشت این محصول با ارزش نیز نه تنها تا حد خودکفایی افزایش یابد، بلکه زمینه برای صادرات نیز فراهم گردد. 

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی