[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۴۱۳
  • دوره جدید

امید بازار مسکن به معادلات سیاسی، روزنامه شیراز نوین

در حال حاضر هزینه ساخت در مواردی به بیش از نرخ واحدهای آماده در بازار مسکن رسیده است. این بدان معناست که بازار مسکن به‌تدریج به کف قیمت نزدیک شده اما بر اساس تجربه، رکودی که از میانه سال گذشته آغاز شده می‌تواند بین ۱۰ تا ۱۲ فصل طول بکشد. بنابراین طبق تجربه ادوار گذشته ممکن است رکود تا اواسط سال ۱۴۰۵ ادامه پیدا کند. البته این فرضیه به‌صورت مطلق نیست و می‌تواند تحت‌تأثیر عوامل ۹گانه‌ای که در این گزارش به آن اشاره می‌شود تغییر کند. به گزارش ایسنا، بازار مسکن در رونق نسبی غیرتورمی پیش از عید به سر می‌برد، اما قیمت‌های اعلامی نسبت به سال گذشته تغییر محسوسی نداشته و در مواردی کاهش نیز یافته است. آن‌طور که واسطه‌های ملکی می‌گویند به‌رسمِ معمول با نزدیک شدن به هفته‌های پایانی سال، میزان مراجعات به بنگاه‌های املاک و تمایل برای خرید آپارتمان در مقایسه با ماه‌های قبل افزایش نسبی دارد؛ افزایشی که به گفته رئیس اتحادیه مشاوران املاک به‌هیچ‌عنوان با رشد قیمت همراه نیست.
اما عواملی نظیر تورم عمومی، رشد بازارهای موازی، نرخ مصالح ساختمانی، توان خرید طرف تقاضای مصرفی، معاملات سوداگرانه، تقاضای پنهان، مالیات‌های حوزه مسکن، میزان ساخت‌وساز و متغیرهای سیاسی می‌تواند بر بازار مسکن اثرگذار باشد. شاید در بین ۹ عامل مذکور، وزن هیچ‌کدام به‌اندازه توان خرید تقاضای مصرفی نباشد. رکود در بخش خریدوفروش مصرفی به‌طور مستقیم بر خریدوفروش‌های سرمایه‌ای و سوداگری اثرگذار است.
در حال حاضر به دلیل رکود سنگینی که از اواسط سال گذشته در بازار مسکن ایجاد شده نرخ تورم مسکن به حدود نصف تورم عمومی رسیده است. طبق آخرین آمار مرکز آمار ایران در دی‌ماه امسال تورم عمومی ۳۲ درصد بوده درحالی‌که میزان رشد قیمت مسکن شهر تهران بر اساس آمار مرداد سال جاری حدود ۱۷ درصد بوده است (از مرداد به بعد آمار مسکن ارائه نشد). تعداد معاملات نیز ۳۵۵۹ فقره بود. در‌حالی‌که در سال‌های رونق، ماهیانه بین ۱۵ تا ۲۰هزار معامله در پایتخت انجام می‌شود. با‌این‌حال اخیراً رئیس اتحادیه مشاوران املاک از رونق نسبی معاملات مسکن با نزدیک شدن به هفته‌های پایانی سال خبر داده است. به گفته کیانوش گودرزی تقاضا برای آپارتمان‌های زیرقیمت است، بنابراین رشد قیمت در بازار مسکن دیده نمی‌شود.
سؤال این است که در سال آینده چه سناریوهایی برای بازار مسکن محتمل است؟ اگر سیاست‌های دولت در کنترل تورم و تسهیل ساخت‌وساز موفق باشد، بازار می‌تواند به ثبات نسبی برسد. از طرف دیگر بر اساس یک تحلیل، درصورتی‌که قدرت خرید مردم همچنان کاهش یابد، حتی با افزایش قیمت‌ها تقاضای مؤثر کاهش پیدا خواهد کرد و رکود بازار مسکن ادامه می‌یابد. قیمت نهاده‌های ساختمانی در ماه‌های اخیر تحت‌تأثیر رشد قیمت ارز دچار نوسان افزایشی شده است. بر این اساس برخی کارشناسان معتقدند قیمت مسکن در آینده رشد خواهد داشت؛ گزاره‌ای که رئیس اتحادیه مشاوران املاک آن را رد می‌کند و می‌گوید «بعید است در سال آینده تورم بازار مسکن به میزان تورم عمومی برسد. به بیان دیگر وضعیت سال جاری همچنان برای سال آینده نیز در بازار ملک ادامه می‌یابد و رشد قیمت مسکن احتمالاً حدود نصف افزایش قیمت دیگر کالاها خواهد بود». یکی دیگر از عوامل مؤثر بر رکود فعلی را می‌توان روند تدریجی اعمال مالیات بر خانه‌های خالی دانست که باعث شد بخش قابل‌توجهی از آپارتمان‌ها در تهران و شهرهای اطراف مثل پردیس به بازار مسکن عرضه شود و این مسئله در کاهش تا یک میلیارد تومانی قیمت‌ها اثرگذار بود.
در حال حاضر معاملات بر اساس مشاهدات میدانی و پرس‌وجو از دفاتر املاک نسبت به ماه‌های گذشته مقداری افزایش یافته است. اگرچه آمار رسمی به‌عنوان مرجع بررسی دقیق بازار مسکن از دسترس خارج شده است. در چنین شرایطی معمولاً بعضی ‌بِخَروبفروش‌ها سعی می‌کنند قیمت‌های پیشنهادی را بالا ببرند اما مشتری برای این نوع واحدها کمتر پیدا می‌شود. ممکن است برخی واسطه‌ها نیز شرایط تورمی را به خریداران القا کنند که چنین موضوعی نیز صحت ندارد.
بااین‌حال هزینه ساخت در مواردی بیش از نرخ واحدهای آماده در بازار مسکن، تمام می‌شود. این بدان معناست که بازار مسکن به‌تدریج به کف قیمت خود نزدیک شده اما خروج آن از رکود می‌تواند بین ۱۰ تا ۱۲ فصل طول بکشد. بنابراین رکودی که از میانه سال گذشته آغاز شده طبق تجربه ادوار گذشته ممکن است تا اواسط سال ۱۴۰۵ ادامه پیدا کند. البته این فرضیه به‌صورت مطلق نیست و می‌تواند تحت‌تأثیر عوامل ۹گانه‌ای که در این گزارش به آن اشاره شد دچار تغییر شود.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی