چلومرغ یکی از انواع غذاهای خوشمزه و بسیار پرطرفدار ایرانی است که با دستورهای بسیار متنوعی تهیه میشود. این غذای خوشمزه شباهت زیادی به زرشکپلو با مرغ دارد، البته همانطور که اشاره شد در دستور تهیه چلومرغ زعفرانی بهجای استفاده از رب گوجهفرنگی از زعفران استفاده میشود. این دستور بیشتر در رستورانها مورد استفاده قرار میگیرد و به همین دلیل از این غذای خوشمزه و مجلسی میتوانیم برای انواع مجالس و مهمانیهای خود استفاده کنیم. توصیه میکنیم این غذای خوشمزه را مانند چلوگوشت با پیازداغ فراوان سرو کنید، برای مشاهده آموزش آشپزی کامل و مرحلهبهمرحله طرز تهیه چلومرغ زعفرانی در ادامه با ما همراه باشید.
برای تهیه چلومرغ زعفرانی ابتدا مرغها را در آب جوش به همراه پیاز میجوشانیم تا خونابه آنها گرفته شود. سپس آنها را در تابهای با کره، زردچوبه، نمک، فلفل، چوب دارچین و زعفران دمکرده قرار داده و با حرارت کم میپزیم تا آب خود را بیندازد. بعد از یک ساعت، مرغها را برمیگردانیم و اجازه میدهیم کاملاً برشته و طلایی شوند. در نهایت، مرغ زعفرانی را با برنج سفید و زرشک سرو کرده و از طعم بینظیر آن لذت میبریم.
مواد لازم برای 2 نفر
ران یا سینه مرغ: ۲ تکه
پیاز: ۲ عدد درشت
سیر: ۱ حبه
زعفران دمکرده: ۴ قاشق غذاخوری
چوب دارچین: ۱ تکه
نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
زردچوبه و روغن: به مقدار کافی
طرز تهیه
جوشاندن آب
برای تهیه مرغ زعفرانی خوشمزه و مخصوص ابتدا یک قابلمه مناسب را تا نیمه آب پر میکنیم و روی حرارت زیاد قرار میدهیم تا زودتر آب به جوش بیاید. در ادامه پیاز را پوست میگیریم و میشوییم و به چهار قسمت تقسیم میکنیم.
جوشاندن مرغ
سپس زمانیکه آب در حال جوشیدن بود رانهای مرغ را به همراه پیاز داخل به آرامی درون آب در حال جوش قرار میدهیم تا کف و خونابههای آن بالا بیاید و روی سطح آب قرار بگیرد و از روی حرارت قابلمه را برمیداریم.
آبکشی مرغ
سپس مرغها را داخل صافی قرار میدهیم تا آب اضافه آنها خارج شود. در ادامه پیاز را پوست میگیریم و میشوییم و بهصورت حلقهای خرد میکنیم. سیر را نیز پوست میگیریم و میشوییم و از وسط نصف میکنیم.
سرخ کردن ادویهها
تابهای را روی حرارت کم قرار میدهیم و کره را به همراه کمی روغن داخل آن میریزیم و اجازه میدهیم تا کره ذوب شود و زردچوبه را به همراه فلفل، نمک اضافه میکنیم و با قاشق هم میزنیم تا ادویهها با کره و روغن ترکیب شود.
پخت مرغ با زعفران
بعد مرغها را داخل تابه قرار میدهیم و بلافاصله چوب دارچین و زعفران دمکرده و کمی زعفران خشک و پیاز و سیر روی مرغها میریزیم و درب تابه را میگذاریم تا به مدت ۱ ساعت با حرارت بسیار کم مرغها آب بیاندازند و بپزند.
سرخ کردن مرغ
پس از گذشت زمان اشاره شده در پاراگراف قبل، درب قابلمه را برمیداریم و مرغها را برمیگردانیم تا طرف دیگر آن نیز به مدت ۱ ساعت دیگر بپزد و برشته و سرخ شود. در پخت این مدل مرغ ما یکقطره آب هم نمیریزیم.
سرو چلومرغ
در این مرحله باید اجازه دهیم مرغ با آب خودش کاملاً پخته شود و در آخر آبش تبخیر شود و برشته و سرخ میشود. مرغ زعفرانی را بعد از پخت در ظرف موردنظر قرار میدهیم و با پلو و زرشک فراوان نوشجان کنید.
نکات کلیدی
برنج مناسب
در کنار مرغ زعفرانی به سلیقه خود میتوانیم از انواع روشهای درست کردن برنج استفاده کنیم. روشهای معمول درست کردن برنج ایرانی بهصورت برنج آبکش و کته قالبی هستند که میتوانید به سلیقه خود یکی از آنها را انتخاب کنید.
فواید زعفران
از مهمترین خواص زعفران میتوان به درمان آکنه و جوش صورت به دلیل خاصیت ضدباکتریایی، تقویت سیستم ایمنی با ترکیبات آنتیاکسیدانی، کاهش استرس و بهبود خواب با تأثیر آرامبخشی، و کمک به کاهش وزن از طریق کاهش اشتها اشاره کرد. زعفران همچنین در بدنسازی با افزایش انرژی و بهبود ریکاوری عضلات مفید است و برای زنان در کاهش علائم قاعدگی و تنظیم هورمونها کاربرد دارد. بهبود گردش خون، کنترل قندخون، کاهش کلسترول و پیشگیری از کبد چرب نیز از دیگر فواید این ادویه ارزشمند است. بااینحال، مصرف زیاد آن ممکن است باعث افت فشارخون و مشکلات گوارشی شود.
انواع غذا با مرغ
غذا با مرغ یکی از متنوعترین و محبوبترین گزینههای آشپزی در سراسر جهان است که میتوان آن را با روشهای مختلفی مانند سرخ کردن، گریل کردن، بخارپز یا پخت در سسهای خوشطعم تهیه کرد. ترکیب مرغ با ادویههای معطر، سبزیجات تازه و چاشنیهای متنوع، باعث ایجاد طعمهای بینظیر در غذاهای مختلف میشود. این ماده غذایی سبک و مغذی، در کنار برنج، نان یا سبزیجات سرو شده و در رژیمهای سالم و غذاهای مجلسی جایگاه ویژهای دارد. از غذاهای سنتی گرفته تا فستفودهای مدرن، غذا با مرغ همیشه انتخابی خوشمزه و پرطرفدار است.