وزیر فرهنگ در شیراز: فرهنگ و هنر ضلع هویتی فارس است، روزنامه شیراز نوین
میثم محجوبی- گروه فرهنگ و هنر
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی میگوید ضلع هویتی استان فارس فرهنگ و هنر است و رسیدگی به امور فرهنگی و هنری و ادبی آن تلاش دوچندانی را میطلبد.
به گزارش شیرازنوین، سیدعباس صالحی روز پنجشنبه در آیین اختتامیه جشنواره شعر فجر در شیراز، اظهار کرد: ایران در دورههای تاریخی مختلف فراز و نشیبهایی داشته است؛ گاه قدرت آن سیاسی و گاهی قدرت سخت بوده، اما پس از دوره اسلامی، تا زمان طولانی شاهد امپراتوری زبان فارسی هستیم.
او افزود: در بخشهای گسترده جغرافیایی، مردمان در فضا و با طعم زبان فارسی زیست کردهاند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به مکالمه ابن بطوطه عرب و شاه سریلانکا به زبان فارسی، ادامه داد: زبان فارسی زبان میانجی ملتها در افق جغرافیایی بسیار متنوع بوده است.
صالحی بیان کرد: اینکه چگونه نزدیک ۱۰ قرن، زبان فارسی تبدیل به زبان ارتباطی در گسترهای وسیع میشود، سؤال و مسئله زبانی و تمدنی بوده که قابلمطالعه است.
او گفت: به نظر میآید بخش مهمی از آن مدیون شعر بوده و شعر سهم قابلتوجهی در گستره زبان فارسی داشته و باید جایگاه آن را در نسبتسنجی این گستره درک کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی گفت: شاعران هویت زبان فارسی را حفظ کردند؛ چنانکه سردبیر الاهرام در پاسخ به این پرسش که چرا مصر که عرب نبوده، زبان عربی را برگزیده، گفته است: ما شاهنامه نداشتیم.
صالحی افزود: نقش شاعران در حفظ زبان فارسی به عنوان زبان اجتماعی و مدنی قابلتوجه است.
او اضافه کرد: نقش دیگر شعر ایجاد ارتباط و اتصال تاریخی و تمدنی طی هزار سال است؛ چنانکه برای جامعه جدید نیز مفهوم و قابلارتباط است.
صالحی گفت: هنوز برای مردم امروز واژگان شاعران سدههای گذشته مانند فردوسی، عطار، سعدی و حافظ آشناست و زبان امروز فاصله کمی با هزار سال پیش دارد؛ این اگر منحصر نباشد، معدود است.
او اظهار کرد: اگر امروز نیز زبان شعر حافظ و سعدی را میفهمیم و ذوق میکنیم، به برکت و سهم شاعران در هزار سال زبان فارسی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی بیان کرد: نقش دیگر شاعران در غنیسازی واژگانی زبان فارسی بوده و شعر قدرتبخش زبان فارسی بوده است.
صالحی گفت: شعر سهم قابلتوجهی در سرشاری واژگانی زبان فارسی و غنای آن داشته است و هزار سال است شعر فارسی کمک کرده تا زبان فارسی پویا و مانا بماند و گسترشبخش لفظ و معنا باشد.
او اضافه کرد: نقش دیگر شعر در ضبط واژگان فارسی بود؛ چنانکه با نگاه به لغتنامههای فارسی از سده چهارم و پنجم تا لغتنامه دهخدا، واژگان با ارجاع به اشعار شاعران معنا یافته و شعر پشتوانه هزار سال زبان فارسی است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: امپراتوری زبان فارسی با پشتوانه شعر به اینجا رسیده و هنوز در افق ارتباطی ما نیز به بقا و تکامل و حیات فارسی در اقلیمهای گوناگون یاری میکند.
او افزود: در نگاهی به آینده، این افتتاحیه را مبدأیی قرار دهیم برای اینکه فضای سرزمین عطار و خیام و فردوسی و سرزمین حافظ و سعدی در پیوند با یکدیگر به پایگاه جدیتری برای شعر برای گسترشبخشی به این امپراتوری معنایی ایجاد کنند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: هر دو استانداران خراسان و فارس نیز فرهنگدوستانی هستند که میتوانند این افق را امیدوارکنندهتر ایجاد کنند و وزارت فرهنگ نیز در خدمت همه استانها بهویژه این دو استان است.
در این آیین اختتامیه از صفر عبدالله عضو پیوسته فرهنگستان زبان و ادب فارسی از تاجیکستان تجلیل و قدردانی شد. همچنین عبدالعلی دستغیب دیگر چهرهای بود که به عنوان خادم زبان فارسی تجلیل شد.
در آیین اختتامیه جشنواره شعر فجر کتابهای برگزیده شعر در چهار حوزه شعر نو، کلاسیک، محاوره و درباره شعر معرفی شدند و برگزیده بخش جانبی طرح جلد نیز معرفی و تجلیل شد.
صالحی همچنین روز جمعه در جمع اهالی فرهنگ و هنر داراب فارس، با بیان اینکه قدرت در ذات هنر و کلمه است، اظهار کرد: کافی است چند رسانه با حال بد، روایت دیگری از همه اتفاقات داشته باشند، یا یک بیت شعر میتواند کاخی را واژگون کند.
او افزود: هرکسی که به توسعه فکر میکند و به ارائه خدمات میاندیشد، اگر به حوزه فرهنگ و هنر توجه نکند، ناکام خواهد بود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی ادامه داد: باید فضای فرهنگ و هنر را جدی بگیریم و ببینیم چگونه میتوانیم پیوست حال خوش هنرمندان را به پیوست حال خوب جامعه الصاق کنیم و با هم ببینیم.
صالحی گفت: رهبر معظم انقلاب درباره فارس سه شاخصه دین، هنر و حماسه را بیان کردند. هر استانی به بخش هنر نیازمند است، اما استانی که ضلع هویتی آن فرهنگ و هنر است، طبعاً رسیدگی به امور فرهنگی، هنری و ادبی آن امر دوچندانی را میطلبد.
او با اشاره به سخنان اهالی فرهنگ و هنر داراب در این نشست، اظهار کرد: ممکن بود مسائل بزرگتری در میان آرزوهای بیانشده باشد، اما به طور طبیعی، آرزوهای بزرگ از آرزوهای کوچک آغاز میشود.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی افزود: میتوان سخنان بزرگ و بلند اما غیرقابلعمل بیان کرد و بعد هم همه متأسف باشیم که کار پیش نرفت.
صالحی یادآور شد: دکتر پزشکیان با این دیدگاه وارد انتخابات شد و اکنون نیز با همین دیدگاه مسائل را دنبال میکنند که اگر وعدهای میدهیم، از عمل به آن مطمئن باشیم.
او ادامه داد: قول میدهیم که تلاش کنیم تا بحثهای زیرساختی و نیروی انسانی عرصه فرهنگ و هنر در داراب پیگیری شود؛ چرا که این دیدار و شنیدن مسائل، تعهد ایجاد کرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی برای پیگیری و حل این مسائل خواستار تشکیل کمیتهای پنجنفره متشکل از مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی، معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استاندار فارس، نماینده مردم داراب در مجلس شورای اسلامی، یکی از هنرمندان این شهرستان و معاون پارلمانی وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی شد و گفت: گزارش فعالیتهای این کمیته را ماهانه دریافت خواهم کرد.
صالحی پیشنهاد داد: این کمیته در یک سال فعالیت کنند و حل مشکلات را با استفاده از امکانات ملی و استانی، خیران، مولدسازی و دیگر مسیرهای ایجادشده پیگیری کنند.
او اظهار کرد: ثابت شده که با کنار هم قرار گرفتن و همدلی اتفاقات بزرگی رقم خورده و امیدواریم اولین گزارشی که از این کمیته پنجنفره دریافت میکنم، حاوی حل برخی از مشکلات مطرحشده باشد.
صالحی یادآور شد: مشخص است که از گذشته دارابگرد یک منطقه توسعهیافته بوده که امام حسن(ع) به عنوان صندوق ذخیره ارزی و صندوق پسانداز برای شهدای جنگ صفین بیان کرده که یقین داشته باشد به تأمین زندگی خانواده این شهدای اسلام کمک میکند.
او اضافه کرد: هرچند معاویه به این بند و دیگر بندهای این صلحنامه عمل نکرد؛ همانند دیگر طاغوتهای تاریخ که به وعده خود عمل نمیکنند.
صالحی گفت: این منطقه توسعهیافته در آن زمان، میتواند همچنان توسعهیافته باشد و حتی توسعهیافتهتر از گذشته شود.
وزیر فرهنگ و ارشاد همچنین در آیین افتتاح پردیس سینمایی فسا در فارس، اظهار کرد: آنچه امروز داریم، بهویژه در عرصه فرهنگ و هنر قابل مقایسه با آنچه در گذشته داشتیم، نیست.
او افزود: امروز واقعیت این است که در همه شاخههای هنر، چه شاخههایی که سابقه طولانیتری در کشور دارند و چه شاخههای جدیدتر مانند هنرهای نمایشی، تهران در کنار شهرستانها حرکت میکند و در همین جشنواره هنرهای نمایشی فجر و فیلم کوتاه و حوزه مستند دیدیم که شهرستانها حضور بسیار جدی دارند.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اضافه کرد: البته در بخشهای بلند و سرمایهبر، هنوز حضور شهرستانها کمتر است و این هم به معنای آن نیست که ظرفیت ندارند؛ بلکه باید در شهرستانها به سرمایهگذاری در هنرهایی که سرمایه بیشتری نیاز دارد، توجه بیشتری شود.
به گفته صالحی، ظرفیتهای انسانی کشور در شهرستانها با وجود سرمایهگذاریهای محدود، کمتر از تهران نیست.
او ادامه داد: نقدها و اشکالها در این زمینه درست است؛ اما اکنون نیز نوعی از عدالت اتفاق افتاده است.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به افتتاح خانه ادبیات مرودشت از سوی خیر و پردیس سینمایی فسا با سرمایهگذاری مردمی، بیان کرد: توجه دادن به حرکت خیران در حوزه فرهنگ و هنر مهم است.
او گفت: با صحبتهایی که از روز گذشته تا غروب با استاندار و در مسیر سفر به فسا با نمایندگان مردم در مجلس شورای اسلامی داشتیم، باید با تمام قوت برای توسعه زیرساختهای فرهنگی و هنری فارس تلاش کنیم و این اتفاق خواهد افتاد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی اظهار کرد: قول و وعده بیهوده نمیدهم و رسیدن به این هدفها زمانبر است؛ اما اتفاقات خوبی میتواند رخ دهد و اکنون نیز در حال انجام شدن است.
صالحی با قدردانی از سرمایهگذار پروژه پردیس سینمایی فسا، بیان کرد: این اقدام علامت و نقطه شروع است تا در ادامه و برای کارهای بعدی دیگران نیز به این حوزه سوق پیدا کنند.
او افزود: این اقدامات میتواند برخی از مشکلات را در فسا پاسخ دهد، اما توسعه زیرساختهای این شهرستان هم در حوزه کتابخانهای و هم هنری و فرهنگی لازم است. صالحی تأکید کرد: در آغاز پروژههای جدید باید چشمانداز پروژه را به صورت روشن ببینیم تا مبادا برنامهریزی نادرست باشد و امید ایجاد شود اما به نتیجه نرسد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی با اشاره به برخی مشکلات سازههای اداری اداره فرهنگ و ارشاد فسا، گفت: باید در سه ماه آینده مشکل فضای اداری فرهنگ و ارشاد فسا رفع شود.
او اظهار کرد: ارتباط و تعامل پیوسته میان ما در مرکز، استان و شهرستان باید مستمر و فعال باشد. مشکلات در این صورت قابلحل هستند و اگر دو سال دیگر کنار هم قرار گرفتیم، باید احساس کنیم که چند قدم به جلو آمدهایم.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین