پونه کوهی سرشار از فیبر است و به کمک این فیبر موجود در خود به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند، همچنین دمکرده آن برای درمان اختلالات روده بسیار مؤثر است.
به گزارش خبرنگار سلامت خبرگزاری مهر، پونه کوهی گیاهی از خانواده نعناع به نام علمی (Origanum Vulgare) است و به نامهای دیگری چون مرزنجوش یا آویشن کوهی نیز معروف است. پونه کوهی برگهایی به شکل بیضی کوچک و گلهایی به رنگ سفید و یا صورتی دارد.
پونه کوهی یکی از داروهای گیاهی با طبعی گرم و خشک و مصلح آن کتیرا است.
خواص پونه کوهی برای ریه
پونه کوهی با داشتن ویتامینها و مواد مغذی موجود در آن برای سیستم ایمنی بدن ضروری و مفید است. به تقویت عملکرد سیستم ایمنی بدن کمک کرده و بهعنوان یک کاهشدهنده هیستامین (یک آمینزیستی که در واکنشهای ایمنی موضعی، تنظیم عملکرد فیزیولوژیک روده و بهعنوان یک انتقالدهنده عصبی در سیستم عصبی مؤثر است) طبیعی عمل میکند.
پونه کوهی که برای سلام ریه و ضدعفونی کردن آن مفید و مؤثر است، بر تنفس راحت از طریق بینی تأثیری مستقیم دارد. پونه کوهی میتواند جایگزین بسیارخوبی برای آنتیبیوتیکها باشد. بهجای استفاده از داروهای شیمیایی برای ضدعفونی کردن ریه میتوان از دمکرده پونه استفاده کرد. برای تهیه دمنوش پونه یک قاشق چایخوری از پونه را با یک لیوان آب جوش ترکیب کرده و اجازه دهید به مدت ۱۰ تا ۱۵ دقیقه دم بکشد، پس از اینکه دم کشید آن را از صافی رد کنید.
برای بهتر شدن طعم این دمنوش پونه کوهی میتوانید کمی عسل هم به آن اضافه کرده و سپس آن را بنوشید. برای اینکه از خاصیت ضدعفونیکنندگی پونه کوهی برای ریه برخوردار شوید باید روزی سه فنجان از این دمکرده مصرف کنید.
خواص پونه برای عفونت
پونه کوهی بهعنوان یک ضدعفونیکننده قوی علیه قارچها و میکروبها شناخته میشود، در واقع پونه کوهی باوجود ترکیبات تیمول و کارواکرول میتواند از بدن در برابر بسیاری از باکتریها و عفونتها محافظت کند. کسانی که در گوش و یا ناخن عفونتهای قارچی دارند و یا خانمهایی که در ناحیه تناسلی با عفونت قارچی درگیر هستند میتوانند از پونه کوهی استفاده کنند. دمکرده و ضماد پونه کاری را برای حل این مشکلات میتوانید استفاده کنید. علاوه بر این پونه کوهی برای درمان عفونت ادراری نیز کاربرد دارد و دمکرده پونه کوهی از تأثیرگذارترین و مناسبترین درمانها برای عفونت ادراری است. پونه کوهی با تحریک گلبولهای سفید خون، آنها را افزایش داده و موجب تسریع روند بهبودی میشود.
خواص پونه کوهی برای اختلالات گوارشی
دمنوش پونه کوهی به درمان درد معده، نفخ معده، کرم معده، نفخ معده و ترش کردن معده کمک میکند. پونه کوهی سرشار از فیبر است و به کمک این فیبر موجود در خود به حفظ سلامت دستگاه گوارش کمک میکند. دمکرده پونه کوهی برای درمان اختلالات روده و درمان اسهال بسیار مفید است.
طرز تهیه روغن پونه کوهی
برای تهیه روغن پونه، ابتدا پونه تازه را در روغن خیس کنید و با قرار دادن پونه در آفتاب و یا روی حرارت آب آن را تبخیر کنید. برای تهیه روغن پونه از ظروف در بسته استفاده نکنید زیرا اسانس آن را تغییر میدهد. بعد از آماده شدن آن را از صافی رد کنید. همچنین روغن پونه تمام خواص پونه کوهی را دارد.
خواص روغن پونه کوهی
خواص ضدسرطانی، کاهش علائم پیری، درمان تبخال و تسکین سرفه ازجمله خواص روغن پونه کوهی است. یکی از خواص روغن پونه تأثیر آن در درمان عفونت ریشه مو است، برای این کار روغن پونه کوهی را با روغن بادام شیرین ترکیب کنید و آن را میل کنید. درمان برونشیت، درمان آنفولانزا، درمان برفک دهان و درمان ورم مفاصل از مجموع خواص بینظیر روغن بادام برای سلامت بدن است.
ضدآلرژی، ضدباکتری، ضدمیکروب و ضدقارچ بودن از خواص روغن پونه است که به کمک این خواص به درمان بسیاری از بیماریهای عفونی کمک شایانی میکند.
بهعنوان چند مورد دیگر از خواص روغن پونه کوهی میتوان به مواردی مانند رهایی از شر خلط، درمان درد قفسه سینه، درمان سلولیت، تنظیم قاعدگی، درمان آکنه، کنترل دیابت و کنترل حملات عصبی اشاره کرد. مصرف روغن پونه کوهی بهصورت موضعی و گیاهی برای سلامت بدن و کمک به بهبود مشکلات آن بسیار مفید است.
روش مصرف پونه کوهی
پونه کوهی به ۲ صورت تازه و خشک قابلاستفاده است. پونه کوهی تازه برای اضافه کردن به غذا و تهیه دمنوش به شدت مناسب است.
برای استفاده در غذا میتوانید برگهای تازه پونه کوهی را به سالادها، سوپها، سسها و غذاهای گوشتی اضافه کرده تا عطر و طعم بینظیری به آنها بدهد.
همچنین استفاده از پونه برای دمنوش برگهای تازه پونه را در آب جوش ریخته و به مدت یک ربع دم کنید.
این دمنوش برای رفع مشکلات گوارشی و بهبود سرماخوردگی بسیار مفید است. پونه کوهی خشک شده نیز برای دمنوش گزینه مناسبی است اما علاوه بر دمنوش بهعنوان ادویه نیز میتوان از آن استفاده کرد.
بهترین زمانهای مصرف پونه کوهی
بهترین زمانهای مصرف دمنوش پونه کوهی میتواند صبح ناشتا، کمککننده بهبود هضم و کاهش نفخ باشد، زمان دیگر مصرف پونه قبل از خواب برای بهبود کیفیت خواب فرد و کاهش استرس کمککننده خواهد بود، همچنین مصرف پونه در طول روز بهخصوص اگر سرماخوردگی یا مشکلات گوارشی دارید، بسیار اثربخش است.
مضرات پونه کوهی
زنان باردار بههیچوجه نباید از پونه استفاده کنند. انقباضات رحم، افزایش جریان قاعدگی و افزایش خطر سقطجنین از عوارض پونه برای خانمهای باردار است. زیادهروی در مصرف پونه میتواند منجر به سردرد، افزایش شدت پمپاژ قلب و افزایش فشارخون مؤثر است و همچنین از دیگر عوارض پونه که در هنگام مصرف بیش از حد نمایان میشود مسمومیت است. کسانی که به صرع و یا تشنج دچار میشوند باید از مصرف این داروی گیاهی خودداری کنند. روغن موجود در برگهای پونه ضدعفونیکننده است اما مصرف بیش از حد در آن ممکن است باعث مسمومیت شود.
بهتر است از مصرف بیش از حد پونه کوهی خودداری کنید، زیرا ممکن است عوارضی مانند سردرد، سرگیجه و حساسیت پوستی ایجاد کند. همچنین، افراد باردار و شیرده باید قبل از مصرف پونه کوهی با پزشک خود مشورت کنند.