شمیم کتابخوانی؛ از فرهنگسراها تا قطار شهری، روزنامه شیراز نوین
سعیدرضا امیرآبادی- گروه گزارش
amirabadi_shznvn@yahoo.com
آیین افتتاح دو کتابخانه در فرهنگسراهای شهرداری شیراز به همراه رونمایی از متروکتاب به همت سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز برگزار شد. این مراسم با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دبیرکل هیئتامنای نهاد کتابخانههای عمومی کشور، استاندار فارس، رئیس و جمعی از اعضای شورای اسلامی شهر، مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی استان فارس، شهردار کلانشهر شیراز، رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز با همراهی جمعی از مسئولان ارشد استان و اصحاب رسانه برگزار شد.
قدردانی از افزایش سرانه کتابخانهای
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در این مراسم از مجاهدت فرهنگی شهرداری شیراز در زمینه ارتقای سرانه کتابخوانی قدردانی کرد.سیدعباس صالحی در آیین افتتاح دو کتابخانه عمومی «الفبا» در فرهنگسرای محمد بهمنبیگی و «شهید رئیسی» در شهرک گلستان افزود: این سفر فرصتی برای کارهای خوب و اتفاقات عالی در فارس است و امیدواریم در دولت چهاردهم کارهای خوبی در حوزه فرهنگ و هنر اتفاق بیفتد. وی با بیان اینکه بیتردید کتاب و کتابخانه فرصتی برای یک اتفاق پایدار در توسعه ملی هر کشور است، گفت: کتابخانهها در دهه اخیر با نگاه نو تلاش کردهاند به یک فضای چندمنظوره تبدیل شوند و فرصتهای مختلف را برای نسلها فراهم آورند. صالحی با اشاره به اینکه توسعه کتابخانهها صرفاً به انباشت کتاب نیست، گفت: کتاب و کتابخانه فرصتی برای توسعه ملی هر کشور است. وی ادامه داد: در ایران در زاویههای مختلف به توسعه کتاب و کتابخوانی نیازمندیم و فرصتهای کتابخانههای عمومی صرفاً در انباشت کتاب نیست؛ بلکه هر کتابخانه میتواند فرصتی در توسعه ملی استانی داشته باشد. صالحی با تصریح اینکه کتابخانه مکمل خانواده است، گفت: خانوادهها با گرفتاریهای مختلف، ممکن است در حوزههای فرهنگی، تربیتی و آموزشی اطلاعات کافی نداشته باشند؛ لذا هر کتابخانه در هر محله به نحوی به نهاد خانواده کمک میکند تا تربیت و آموزش بهتر و با مهارت بالاتر پدید آید. وی با تأکید بر اینکه کتاب و کتابخانه باید برای حوزه خردسال، کودک و نوجوان جذابیت ایجاد کند، اظهار کرد: کتابخانه باید فضایی جذاب، آرام و ایمن داشته باشد. صالحی با تصریح اینکه کتاب کاغذی همیشه همانند فرصت است، افزود: نسخههای کتابهای کاغذی میتواند زمینهای را برای فرصتهای مطالعه، دریافت، آموزش و اطلاعات دیجیتال فراهم کند تا نسل جدید که با فضای فناوری سر و کار دارند، احساس نکنند که کتابخانهها و کتاب کاغذی از قافله عقب افتادند. وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: به نظر میرسد هر کتابخانه تازهتأسیس در یک محیط جدید میتواند یک دنیای تازه را برای آن محله و منطقه باز کند. وی در پایان بیان کرد: امروز چند افتتاح در حوزه کتاب و کتابخوانی مانند خانه کتاب و ادبیات در مرودشت، شهر صدرا و شهرک گلستان و کتابخانه الفبا داشتیم.
بهرهمندی شیراز از یک مرکز فرهنگی فاخر
استاندار فارس در این مراسم از عزم راسخ دولت به منظور گسترش زیرساختهای فرهنگی خبر داد. حسینعلی امیری با اشاره به اینکه استان فارس پایه فرهنگی دارد و کتاب و کتابخانه از جنس کالای فرهنگی است، گفت: انشاءالله ضمن حمایت از بحث کتابخوانی در حوزه نرمافزار، سختافزار و ایجاد امکانات با هماهنگی دستگاههای مختلف کتابخانه مرکزی شیراز در یک جای مناسب با یک معماری فاخر، هرچه سریعتر شروع به کار کند. وی با اشاره به اینکه کتابخانه مرکزی میتواند یک مرکز فرهنگی فاخر در شیراز باشد، گفت: شیراز پیشانی استان فارس است و در خارج از کشور هم این کلانشهر به عنوان یک شهر فرهنگی شناخته میشود.
توسعه فضای دیجیتال در کتابخانهها
در ادامه این مراسم دبیرکل هیئتامنای نهاد کتابخانههای عمومی کشور با بیان اینکه توسعه فضای دیجیتال در کتابخانهها دسترسی راحت به کتاب را مهیا میکند، گفت: از طریق فضای دیجیتال میتوان کتابها را به سهولت در اختیار خوانندگان قرار داد. آزاده نظربلند اظهار کرد: در کل کشور ۳هزار و ۶۰۰ کتابخانه عمومی داریم که به صورت مستقل، مشارکتی یا بهصورت نهاد در کل کشور پراکنده هستند و فعالیت میکنند. وی ادامه داد: آنچه مدنظر قرار دارد، توسعه فضای دیجیتال در کتابخانهها و توسعه کتابهای الکترونیک صوتی و... است که میتوان از طریق پلتفرمها این کتابها را به دست خانوادهها و خوانندگان کتاب رساند. نظربلند اظهار امیدواری کرد که با گسترش فناوریهای حوزه دیجیتال، گسترش کتابخانههای سیار برای پوشش در مناطق روستایی بتوان کتابخوانی را توسعه داده و دسترسی راحت و آسان به کتاب را فراهم کرد.
ترویج کتاب در مترو
در ادامه این مراسم شهردار کلانشهر شیراز از توجه ویژه مدیریت شهری به مبانی فرهنگی خبر داد. محمدحسن اسدی در سخنانی اظهار کرد: خط یک مترو شهر شیراز با ۲۵ کیلومتر طول و بیش از ۲۰ ایستگاه، طرح مترو کتاب آن در پنج ایستگاه با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استاندار فارس و جمعی از مسئولان افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید. وی ضمن قدردانی از تلاش و زحمات ریاست و کارکنان سازمان فرهنگی شهرداری شیراز در راستای اجرای این طرح، افزود: در راستای اجرای این طرح از نویسندگان بومی شیراز و استان فارس استفاده شده است و مردم میتوانند در ساعتی که در ایستگاههای مترو حضور دارند، از این کتابها استفاده کنند. شهردار کلانشهر شیراز ابراز امیدواری کرد: اجرای این طرح توسعه یابد و فرهنگ کتاب و کتابخوانی را نهتنها در مدرسه، دانشگاه و منازل، بلکه در مترو که طول متوسط استفاده از این مد حمل و نقلی به میزان ۱۸ دقیقه است، استفاده شود.شهردار شیراز نیز با اظهار اینکه امروز شاهد یک کار متفاوت بودیم، گفت: امروز در ۳ فرهنگسرای بسیار بزرگ شیراز در ۳ نقطه مختلف شهر، ۳ کتابخانه فاخر افتتاح شد و به بهرهبرداری رسید.اسدی تصریح کرد: توسعه فعالیتهای کتاب، کتابخوانی، توسعه زیرساختها و نرمافزارها در شیراز و همچنین احداث کتابخانه مرکزی دغدغه مسئولان است و برای رسیدن به این هدف تلاش خواهند کرد. شهردار کلانشهر شیراز با بیان اینکه توسعه زیرساختهای فرهنگی شیراز در اولویت اقدامات مدیریت شهری است، گفت: در این راستا میتوان به توسعه این زیرساختها نظیر احداث موزه بلدیه و پردیس سینمایی امین تارخ اشاره کرد.
پیشینه شیراز فرهنگی است
اسدی با نامبردن از شیراز به عنوان یک کلانشهر کهن و فرهنگی با تاریخی غنی اظهار کرد: شیراز نیازمند ارتقای زیرساختهای فرهنگی است تا شایستگی خود بهعنوان پایتخت فرهنگی ایران را حفظ کند. وی افزود: این شهر میراثی از فرهنگ و هنر را به ارث برده و باید به آن اهمیت داده شود. شهردار کلانشهر شیراز با بیان اینکه زیرساختهای فرهنگی شامل موزهها، سینماها و مدارس هنر هستند، تصریح کرد: این زیرساختها در حال حاضر در حال توسعه هستند که میتوان به توسعه این زیرساختها توسط مدیریت شهری اشاره کرد. اسدی به اقدامات مدیریت شهری در این زمینه شامل ایجاد فرهنگسراها و فراهم کردن دسترسی آسان برای مردم به امکانات فرهنگی اشاره و خاطرنشان کرد: با وجود پیشرفتهایی که در این زمینه صورت گرفته، هنوز نیاز به بهبود و توجه بیشتری وجود دارد. وی اضافه کرد: عدالت فرهنگی در شیراز باید موردتوجه قرار گیرد تا تمامی اقشار جامعه بتوانند از امکانات فرهنگی بهرهمند شوند. شهردار کلانشهر شیراز ادامه داد: حفظ و زنده نگهداشتن فرهنگ و هنر در شیراز از اهمیت بالایی برخوردار است.
توجه برنامه ششم توسعه به فرهنگ
رئیس شورای اسلامی شهر شیراز گفت: در برنامههای شورای ششم، توجه ویژهای به حوزههای فرهنگ و خدمات شهری معطوف شده است. سید ابراهیم حسینی در مراسم افتتاحیه کتابخانه الفبا در فرهنگسرای بهمنبیگی و کتابخانه شهید آیتالله رئیسی که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی و دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور و مسئولان استانی و شهری برگزار شد، از تلاشهای شورای ششم برای ارتقای فرهنگ و خدمات شهری، از افتتاح دو کتابخانه جدید «شهید آیتالله رئیسی» و «الفبا» در این شهر خبر داد. وی از رشد بودجه فرهنگی شهر شیراز در سال ۱۴۰۴ خبر داد و افزود: این افزایش اعتبار به توسعه زیرساختهای فرهنگی، از جمله کتابخانهها، کمک خواهد کرد. رئیس شورای اسلامی شهر شیراز تصریح کرد: در سال ۱۴۰۳ و ۱۴۰۴، حوزههای فرهنگ و خدمات شهری به ویژه مدیریت بحران، از جمله اولویتهای اصلی شورا و شهرداری خواهند بود.
حسینی خاطرنشان کرد: در سال ۱۴۰۴ بودجه فرهنگی شیراز بیش از ۱۵ برابر افزایش یافته است که نشان از توجه ویژه به توسعه زیرساختهای فرهنگی دارد. وی از تجهیز کتابخانهها و فراهم کردن امکانات برای تمام گروههای سنی خبر داد و ادامه داد: کتابخانههای جدید شیراز، علاوه بر فراهم کردن فضایی برای مطالعه، به مکانهایی برای بازی و سرگرمی کودکان و آموزشهای فکری و جسمی تبدیل شدهاند. رئیس شورای اسلامی شهر شیراز اضافه کرد: رشد و توسعه فعالیتهای فرهنگی در این کتابخانهها در دستور کار است و در کنار برگزاری جلسات شعرخوانی، حافظخوانی و نشستهای علمی پژوهشی، مجموعه شورا و شهرداری قصد دارند این فعالیتها را گسترش دهند تا شیراز بیش از پیش به عنوان قطب فرهنگی معرفی شود.
حسینی تأکید کرد: ما وظیفه داریم این اقدامات را گسترش دهیم و در جهت تقویت فرهنگ کتابخوانی و فراهم کردن زیرساختهای فرهنگی در شیراز، همچنان همگام با سایر دستگاههای مسئول تلاش خواهیم کرد.
اهتمام ویژه سازمان فرهنگی به کتاب
رئیس سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز از اجرای طرح مترو کتاب و توزیع ۲۰هزار جلد کتاب در پنج ایستگاه مترو شیراز خبر داد. محمدعلی چوبینی در آیین رونمایی از طرح مترو کتاب شیراز که با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، استاندار فارس، شهردار شیراز و مدیرکل فرهنگ و ارشاد اسلامی فارس در محل ایستگاه مترو میدان نمازی برگزار شد، اظهار کرد: در ۵ ایستگاه مترو کلانشهر شیراز به صورت رسمی با حضور وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، طرح مترو کتاب در قالب خدمات کتابهای در گردش افتتاح شد. وی افزود: در بسیاری از شهرهای مهم دنیا طرح کتابهای در گردش مرسوم است و کلانشهر شیراز این ادعا و توفیق را دارد که به عنوان اولین شهرداری است که سفارش ۴۰ عنوان کتاب را به ۲۲ نفر از نویسندگان فرهیخته و توانمند شهر شیراز داده است که در طرح مترو کتاب از این تعداد عنوان کتاب رونمایی شد. معاون فرهنگی شهردار شیراز با اشاره به اینکه در طرح مترو کتاب تعداد ۲۰هزار جلد کتاب در پنج ایستگاه مترو شیراز توزیع میشود، اضافه کرد: سازمان فرهنگی شهرداری شیراز این افتخار را دارد که از این طرح پشتیبانی کند و در طول سال نیز این کتابها به صورت مرتب شارژ خواهند شد و قفسههای جانماییشده هیچوقت بدون کتاب نخواهند بود. چوبینی با اشاره به اینکه این اقدام فرهنگی کار بسیار بزرگی برای مجموعه فرهنگی شهرداری است، از حمایت و هدایتهای محمدحسن اسدی شهردار شیراز، معاونت فرهنگی و هنری سازمان، سایر فرهیختگان و سازمان حمل و نقل ریلی که میزبان این طرح بوده و اقدامی مشترک با سازمان فرهنگی شهرداری شیراز است، قدردانی کرد.
توسعه زیرساختهای کتابخوانی به همت معاونت فرهنگی شهرداری شیراز
بر اساس این گزارش شایان ذکر است، با حضور استاندار فارس و وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی، دو کتابخانه عمومی در شیراز و یک کتابخانه عمومی در شهر صدرا و دو کتابخانه سیار به بهرهبرداری رسید. کتابخانه عمومی ولایت، دومین کتابخانه عمومی شهر صدراست و ساختمان آن به همت آستان مقدس احمدی(ع) به نهاد کتابخانههای عمومی کشور واگذار شده است و تجهیز آن با اعتباری بالغ بر ۴۰میلیارد ریال توسط ادارهکل کتابخانههای عمومی فارس انجام گرفته است. این کتابخانه شامل بخشهای مخزن، نشریات، کودک و بازی، سالن مطالعه عمومی، سالن مطالعه ویژه، ساختکده، علم و خلاقیت، نوجوان و فضای کار اشتراکی است.دومین کتابخانهای که با حضور استاندار و وزیر فرهنگ افتتاح شد، کتابخانه شهید رئیسی شهرک گلستان شیراز بود. این کتابخانه با مشارکت شهرداری در فرهنگسرای حکمت به بهرهبرداری رسید.سومین کتابخانهای که افتتاح شد، کتابخانه الفبا بود که با مشارکت شهرداری در فرهنگسرای محمد بهمنبیگی شیراز ساخته شده است. به گفته مدیرکل کتابخانههای عمومی فارس، کتابخانه عمومی الفبا با زیربنای یکهزار و ۵۰۰ مترمربع در فرهنگسرای بهمنبیگی واقع است. گفتنی است دو کتابخانه سیار «سفیر دانایی ۴» ویژه شهرستان مرودشت و «سفیر دانایی ۵» ویژه شهرستان کازرون نیز در همین آیین افتتاحیه، رونمایی شد تا خدمترسانی خود را آغاز کنند. این گزارش میافزاید: کتابخانه شهید رئیسی در شهرک گلستان شیراز و کتابخانه الفبا با مشارکت شهرداری در فرهنگسرای محمد بهمنبیگی بهرهبرداری شد. کتابخانه عمومی «شهید آیتالله ابراهیم رئیسی» شهر شیراز با زیربنای یکهزار مترمربع که ساختمان آن توسط شهرداری شیراز واگذار و به همت ادارهکل کتابخانههای عمومی استان فارس تجهیز شده است، با حضور سید عباس صالحی و آزاده نظربلند دبیرکل نهاد کتابخانههای عمومی کشور به بهرهبرداری رسید.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین