[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۳۵۴
  • دوره جدید

ستیز با محرومیت در روستاشهر، روزنامه شیراز نوین

حدود ۴۰ روستا و سکونتگاه در اطراف کلان‌شهر شیراز وجود دارد که جمعیت بعضی از این سکونتگاه‌ها از شهرها نیز بیشتر است و ساکنان این مناطق با مشکلات زیادی مواجه‌اند‌ و سال‌هاست برای بهره‌مندی از خدمات شهری منتظر پیوستن به شیراز هستند که مدیران شهری اکنون تعیین تکلیف الحاق تعدادی از این روستاها در ابتدای سال آینده را نوید داده‌اند. به گزارش ایرنا، ساکنان روستاهای پیوندخورده به شیراز اکنون با مشکلات بسیاری دست و پنجه نرم می‌کنند و همیشه این سؤال مطرح است که پیوستن یا عدم پیوستن این مناطق به محدوده شهری این کلان‌شهر می‌تواند از محرومیت روستاشهرهای یادشده بکاهد. روستاهای بسیاری در اطراف شیراز وجود دارد که بعضی به این کلان‌شهر الحاق شده‌اند و بعضی نیز منفک از آن هستند که بر بسیاری از این روستاها نه می‌توان نام روستا نهاد و نه جزو محدوده خدمات‌رسانی شهری قرار دارند. روانه شدن مهاجران از شهرها و روستاهای جنوب کشور به سمت شیراز باعث شده مناطق حاشیه‌ای این کلان‌شهر رشد نامتعارف جمعیت را تجربه کنند.
سایه محرومیت بر سر روستاشهرها
گرانی قیمت مسکن و اجاره‌بها در شیراز بسیاری از این مهاجران را در روستاهای اطراف شیراز ساکن کرده؛ به نحوی که بسیاری از این روستاها بیش از ۱۰ تا ۲۰ برابر جمعیت ۱۰ سال گذشته خود را میزبانی می‌کنند. بعضی از این روستاها اکنون جمعیتشان از بسیاری شهرهای کشور و استان فارس بیشتر است؛ اما بر اساس تقسیمات کشوری هنوز روستا محسوب می‌شوند و شهرداری کلان‌شهر شیراز نیز بر اساس قانون نمی‌تواند خدماتی به اهالی این مناطق ارائه کند. بیش از ۴٠ روستا در اطراف شیراز قرار دارد که اهالی این مناطق با انواع و اقسام مشکلات از جمله نبود امکانات کافی موردنیاز زندگی و فضاهای عمومی فرهنگی و اجتماعی روبه‌رو هستند. قره‌باغ یکی از این روستاهاست که با جمعیت چندده‌هزار نفری با مشکلات مختلفی از جمله نبود آسفالت، جاده مناسب، عدم خدمات بهداشتی و درمانی و آموزشی مناسب، بوی نامطبوع فاضلاب، بی‌آبی و سگ‌های ولگرد مواجه است. ساکنان این مناطق به دلیل عدم الحاق به شیراز و رشد چشمگیر جمعیت در سالیان اخیر و فقدان زیرساخت کافی با مشکلات زیادی مواجه هستند. اضافه شدن این روستاها به دلیل نزدیکی به شیراز به محدوده خدمات‌رسانی شهرداری آرزوی دیرینه اهالی این مناطق است. مناطقی مانند قلعه دودمان، سلطان‌آباد، جرسقال، خاتونک، شاهپورجان، گردخون، کوشک بیدک، نصرآباد، گشنگان و... که سالیان درازی است اهالی این مناطق رنج بسیار می‌برند و متولی توانمندی مانند شهرداری شیراز برای خدمات شهری ندارند. عدم خدمات‌رسانی وسایل حمل و نقل عمومی، آتش‌نشانی، خدمات شهری، پسماند، اورژانس، آب آشامیدنی و... در کنار وجود هزاران سگ ولگرد که به دلیل تردد فاصله تا مدارس که یک تا ۲ کیلومتر پیاده‌روی دارد، جان کودکان این مناطق را با خطر جدی مواجه کرده است.
گم‌شده در حریم کلان‌شهر
شاید به نظر برسد روستاهای حاشیه‌ای شیراز به دلیل نزدیکی به این کلان‌شهر وضعیتشان از سایر روستاهای استان بهتر باشد؛ اما این‌گونه نیست و باید پای درددل ساکنان این مناطق بنشینید تا به مشکلات بسیار آن‌ها پی ببرید. سید قادر زارعی از اهالی روستای حسن‌آباد دهستان قره‌باغ در گفت‌وگو با ایرنا، از گلایه‌ها و دغدغه‌های مردم این منطقه سخن گفت و افزود: مشکل اساسی روستاهای بخش مرکزی طرح هادی است که برای ۱۰ سال پیش‌بینی شده بود، اما به دلیل سیل مهاجرت به سمت روستاهای اطراف شیراز، ظرف پنج سال تکمیل شد و مردم به ناچار خارج از طرح هادی ساخت و ساز کردند و اکنون با مشکلاتی مواجه شده‌اند.عبدالله حیدری یکی دیگر از ساکنان این روستا به اعتبارات محدود آبفای روستایی اشاره کرد و ادامه داد: در حال حاضر که فصل زمستان است، بسیاری از روستاهای اطراف شیراز با مشکل کمبود آب آشامیدنی مواجه‌اند و قطعاً با شروع فصل گرما مشکل در این خصوص حادتر خواهد شد و لازم است در بعضی روستاها برای تأمین آب شرب چاه حفر شود. وی اظهار کرد: راه‌های روستاهای بخش مرکزی شیراز مناسب ۲۰ سال قبل است و اکنون جواب‌گوی این حجم تردد نیست و هر هفته در این راه‌ها شاهد تصادفات منجر به فوت هستیم. او الحاق این مناطق روستایی به حریم کلان‌شهر شیراز را راه‌حل رفع مشکلات و انتظار دیرینه اهالی این مناطق عنوان کرد. وی با طرح این درخواست که مسئولان باید در روستاهای اطراف شیراز حضور پیدا کرده و با درد مردم از نزدیک آشنا شوند، گفت:‌ تمام دستگاه‌ها باید همان‌گونه که در شهرها خدمات‌رسانی می‌کنند، در روستاها نیز وظایف ذاتی‌شان را انجام دهند و منتظر پرداخت بهای خدمات‌رسانی و زیرساخت از سوی مردم و دهیاری‌ها نباشند. کرامت امیری از اهالی روستای اسلاملو دهستان قره‌باغ بخش مرکزی شیراز به خبرنگار این رسانه می‌گوید که خدمات درمانی و اورژانسی، حمل و نقل و... نیز در این مناطق با محدودیت و کمبود روبه‌روست و مردم از این کمبودها گلایه دارند.
نوید الحاق تعدادی از روستاهای اطراف شیراز در سال آتی
رئیس کمیسیون شهرسازی، معماری و هوشمندسازی شورای شهر شیراز دراین‌باره گفت: الحاق روستاهای بلوک «کفری» و «قره‌باغ» در ابتدای سال آینده تعیین تکلیف می‌شود. مصطفی کیانی رحیمی با اشاره به اینکه طرح الحاق روستاهای اطراف شیراز به این کلان‌شهر در مراحل نهایی است و تا اوایل سال آینده تعیین تکلیف خواهد شد، گفت: درباره الحاق روستاهای بلوک «قره‌باغ» و «کفری» در حال پیگیری مشترک شورا و شهرداری و نمایندگان مجلس شورای اسلامی و نهادهای ذی‌ربط هستیم و طرح و پیشنهادهایی نیز در این زمینه ارائه شده است و مسئولان استان از بضاعت این روستاها بازدید کردند. کیانی رحیمی اظهار کرد: برخی روستاها و نواحی حریم شهر شیراز به قدری بزرگ شده که یک شیراز با مقیاس کوچک‌تر ایجاد کرده است که خدمات خود مانند اشتغال، درمان، آموزش، ایمنی و آتش‌نشانی و... را از شهر شیراز می‌گیرند و در شبه‌شهری خارج از شیراز اقامت دارند و البته مدیریت شهری از انتفاعات و ارزش‌های افزوده این روستاها برای خدمات بهتر بی‌بهره است. وی اظهار کرد: شهرداری سرویس‌های حمل‌ونقل، آسفالت، خدمات شهرداری و... را در روستاهای اطراف ارائه می‌کند، اما در قبال آن هیچ‌گونه عوارضی دریافت نمی‌کند. کیانی رحیمی با تصریح اینکه این روستاها در اطراف شیراز باید به این کلان‌شهر ملحق شوند، گفت: باید یک ‌بار برای همیشه الحاق این روستاها تعیین تکلیف شود و چه بهتر که این اتفاق در زمان بازنگری طرح‌های شهری مانند طرح جامع و طرح تفصیلی باشد. عضو شورای اسلامی شهر شیراز تصریح کرد: برای الحاق روستاهای «کفری» و «قره‌باغ» به شیراز ۲ دیدگاه وجود دارد؛ یک دیدگاه معتقد است که روستاها به صورت منفصل به شیراز الحاق شوند و برخی نیز معتقدند که علاوه بر این روستاها، املاک فی‌مابین حوزه شیراز و روستاها نیز متصل شود تا مدیریت شهری بتواند از انتفاعاتی که در قالب ماده‌های ۱۰۱ و... ایجاد می‌شود، برای ارائه خدماتی که امروز هم ارائه می‌دهد به نحو شایسته‌تری استفاده کند. وی تصریح کرد: بحث الحاق این روستا در دفتر فنی استانداری فارس، معاونت عمرانی استانداری استان، شورا و شهرداری شیراز همچنان باز است و تلاش داریم هرچه زودتر بررسی‌های فنی و کارشناسی جمع‌بندی شده و به یک وفاق نظر برسیم که حداکثر امتیاز را برای شهر شیرازی که بلوک‌هایی «کفری» و «قره‌باغ» نیز به آن متصل می‌شود، داشته باشیم و حداکثر خدمات را به شهر شیراز و محدوده‌ای که به آن الحاق خواهد شد، 
ارائه کنیم.

 

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی