[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۳۵۴
  • دوره جدید

جنگل سقوط کرد، روزنامه شیراز نوین

اَره‌برقی سودجویان، جان ۳۵ اصله درخت بلوط بی‌پناه و بی‌گناه در جنگل‌های زاگرس واقع در شهرستان سپیدان استان فارس گرفت تا منفعت شخصی یک کارخانه‌دار متمول دوچندان شود، اتفاقی که دوباره زخمی عمیق بر پیکره میراث طبیعی زاگرس گذاشته است. 
به‌گزارش ایلنا، خبرها حاکی از کُند شدن نبض حیات جنگل‌های بلوط سپیدان است، صدای کوه‌خواری و جنگل‌خواری دوباره به گوش رسانه‌ها رسیده است، ماجرایی که در سایه نبود نظارت کافی، نبض حیات طبیعی این استان را دچار اختلال کرده و بلوط‌ها دسته‌جمعی درحال ناپدید شدند. قطع سریالی درختان چند صدساله بلوط در فارس ماجرای تازه‌ای نیست، هر روز از گوشه و کنار این استان خبر نابودی سرزمین به گوش می‌رسد، برخی از منابع محلی و مردمی متهم این قتل‌وعام درختان جنگلی را متولیان امر می‌دانند.
آنان مدعی‌اند که در یک حرکت کاملاً غیرقانونی و در روز روشن و کاملاً آشکارا اقدام به تخریب و تسطیح مسیر برای سهم خواهی هر چه بیشتر یک کارخانه‌دار متمول شده است.به گفته دوستداران محیط‌زیست، در این عملیات، حدود ۳۵ اصله درخت بلوط کهن‌سال چهارصد ساله، پاک‌تراشی، دفن و کاملاً از بین رفته و در اثر این خاک‌برداری و تسطیح، ریشه‌های درختان بلوط زیادی هم عریان شده است.
یکی از کنشگران محیط‌زیست دراین‌باره می‌گوید: ترانشه‌های سه متری پس‌از اتمام جنگل کُشی، به ریشه‌های درختان بلوط مجاور جاده‌سازی خود هم رحم نکردند و با عریان کردن رگ‌های حیاتی‌شان زوال‌شان را رقم زدند. بهمن ایزدی، در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا می‌افزاید: دوباره جنگل‌های پُرتراکم شهرستان سپیدان طعمه اره برقی شده‌اند. این فعال محیط‌زیست، عمر درختان منطقه شول در شهرستان سپیدان را چهارصدساله می‌داند و بیان می‌کند؛ این ترانشه‌ها باعث شده تا صدها اصله بلوط کهن‌سال قطع و تنه‌های‌شان زیر خروارها خاک مدفون شود.
ماجرای زوال یک جنگل
به ادعای او؛ در واکاوی‌های صورت‌گرفته مشخص شده که مجری طرح یکی از کارخانه‌داران متمولی است که در منطقه مذکور چهار واحد کارخانه در عرصه‌ای ۱۰ هکتاری دارد و با مراودات خود توانسته ۵۰ هکتار دیگر از جنگل‌های پر تراکم در مجاورت کارخانه‌اش در اختیار بگیرید و به محدوده طرح سرمایه‌گذاری خود بیفزاید. ایزدی مدعی است: این سرمایه‌گذار به دنبال این است تا با احداث جاده دسترسی و جنگل کُشی در سپیدان، کار دیوار کشی این مقدار محدوده را به سهولت انجام و به نظر می‌رسد که در ابتدا با در اختیار داشتن بازه زمانی حدوداً دو هفته‌ای اقدام به قطع درختان تنومند بلوط از ناحیه کُنده کرده و پس‌از آن تنه‌های درختان به محلی دور از دید مردم انتقال داده شده و در مسیر این جاده‌سازی، تمامی خاک‌های برداشت شده بر روی باقی‌مانده درختان قطع شده ریخته شده تا مردم نبینید. رئیس هیئت‌مدیره تشکل غیردولتی طبیعت زاگرس سبز، اظهار می‌کند که به موازات این مسئله، همه دوستداران محیط‌زیست از این جنگل کُشی‌هایی که توسط کسی که نیازمند هم نبوده، ناراحتند. ایزدی معتقد است؛ رویکردهای تصرف عرصه‌های جنگلی با دیدگاه‌های اقتصادی متفاوت است و گاهی ممکن است فردی برای کاشت جو و صرفه اقتصادی خود اقدام و رفته‌رفته موقعیت مالکانه برای‌شان ایجاد و درآمدی برای‌شان داشته باشد، که این اقدام به قطع درختان منجر و به‌خاطر شرایط بد اقتصادی و ضعف فهمی که از اثرگذاری رویشگاه‌ها در عرصه زیست‌بوم دارند، اتفاق بیفتد، اما این اقدامات توسط شرکتی با ثروت مالی هنگفت که ۵۰ هکتار عرصه برای او هیچ است و می‌تواند در اراضی که توان اکولوژیکی آن از دست رفته با نظر سازمان‌های زی‌ربط که احداث کارخانه در آنجا بلامانع است مجوز بگیرد و کارخانه احداث کند، تعجب برانگیز است چرا که بدون دریافت مدرک و موافقتی از سوی متولیان منابع طبیعی، شروع به از بین بردن جنگلی می‌کند که خودشان هم نیک می‌دانند استمرار نفس کشیدنمان به سلامت درختان و رویشگاه‌های زاگرس متصل است. او ابراز می‌کند: سودجویان این موضوعات را به خوبی می‌دانند اما نمی‌دانیم چرا با توجه به ارزش‌های حیاتی ایران به‌ویژه در زاگرس، دست به چنین جنایتی می‌زنند؟ چه خبر است که باسواد و بی‌سواد، دارا و ندار همه به جان منابع طبیعی افتاده و تراژدی غم‌بار ویرانی زاگرس را رقم زده‌اند.
طرح‌های دهان پُر کن و زمین‌خواری‌های کلان
این کویرشناس می‌افزاید: رودخانه‌ها، تالاب‌ها و آبخوان‌ها را خشکاندند و تحت لوای طرح‌های دهان پُرکن که انتهای آن به زمین‌خواری‌های کلان می‌رسد، به دنبال تسلط مالکانه بر روی زمین‌های منابع ملی هستند تا به ارزش افزوده برسند، با همین نگاه بود که ما بهترین جنگل‌های‌مان را از دست دادیم و مناطق مرتعی‌مان ویران و منابع آبی‌مان هم به تاراج رفت.ایزدی می‌گوید: وقوع جنگل کشی‌های بی‌ضابطه، ریشه در عملکرد مدیران ضعیفی دارد که فهم بالایی درخصوص ارزشمندی استوانه‌های پایداری و منابع حیاتی در رویشگاه‌ها، ندارند.این کنشگر محیط‌زیست اذعان می‌کند: بارها گفته‌ایم که سازمان محیط‌زیست و منابع طبیعی دو سازمانی ارزشمندند که حدود ۹۰درصد از مناطق ایران تحت مدیریت حفاظتی منابع طبیعی و حدود ۱۰ درصد در دست سازمان محیط‌زیست است، اگر قرار است در این سازمان‌ها مدیری انتخاب شود باید از دیدگاه تخصصی این سازمان‌ها انتخاب شوند تا دارای علم و تجربه کافی باشند. او تصریح می‌کند: مدیران ضعیف دست پرورده محافل سیاسی هستند که با به‌کارگیری افراد فاقد دانش لازم، نابودی سرزمین را رقم زدند تا از قِبَل آن‌ها به منافع خودشان برسند.
جواب کُنشگران محیط‌زیست، اَنگ زدن نیست!
قاچاق چوب در فارس، نبود تجهیزات برای صیانت از عرصه‌های جنگلی از دیگر مواردی است که این کنشگر محیط‌زیست به آن اشاره می‌کند و می‌گوید: برای این نقیصه‌ها در فارس تصمیم مناسبی گرفته نشده و حتی به نظر می‌رسد به فکر راه چاره هم برای حل این چالش‌های زیستی نیستند و شوربختانه این مدیران نتوانستند چندان با مردم هم تعامل کنند تا در مواقع بحران و در زمان کمبود اعتبارات دست به دامان آن‌ها شوند. این فعال محیط‌زیست متذکر می‌شود؛ چه کسی باید به داد منابع طبیعی فارس برسد؟ قاچاق چوب در منطقه سپیدان به وفور دیده می‌شود، اما در کمال تعجب می‌بینیم پس‌از دستگیری قاچاقی با دوتن چوب قاچاق در دادگاه پرونده او ۲۰۰ کیلو گزارش می‌شود که مستندات آن موجود است. او به فارس کم بارش هم اشاره می‌کند و می‌گوید: چرا با وجود توده هوای سرد و آسمان ابری، بارانی در این استان نمی‌بارد؟ چون در همه آتش‌سوزی‌هایی که با اغماض منابع طبیعی در فارس رخ داد، نظام رطوبتی از سطح زمین گرفته شد.
روند تقابل با متخلفان حوزه سرزمینی واکاوی شود
دراین‌باره سیروس زارع هم معتقد است که تخریب عرصه‌ها سالیان سال است که صورت می‌گیرد و هربار کنشگران به تخریب‌ها واکنش نشان داده‌اند و مدیران هربار در اظهاراتشان از پیگیری‌های قانونی خبر داده‌اند، اگر چنین است، چرا تخریب‌ها تداوم دارد؟این فعال محیط‌زیست تصریح می‌کند: اگر چنین است، چرا برخورد قضایی متولیان از پاسخ شفاهی مدافعان زیستی فراتر نمی‌رود؟ شوربختانه اگر تشکیل پرونده‌ای از تخلفات زیستی در مراجع قضایی هم ارائه شود، چندان متناسب با واقعیت و وسعت تخریب نیست. زارع، با ذکر این نکته که معمولاً دستگاه متولی در پیچ و‌خم‌های پیگیری از ادامه روند تا صدور حکم و مجازات برای متخلفان منصرف می‌شود و مجازات و جرایم احتمالی تخلف را در قیاس با تخلف انجام شده ناچیز می‌بیند و همین دلیل اصلی استمرار تخلف‌های زیستی پر شماری است که سال‌هاست شاهدیم. او بر ضرورت واکاوی روند تقابل با متخلفان حوزه سرزمینی تأکید می‌کند و می‌افزاید: نظارت کافی و لازم در تمام سیر مراحل پرونده تا حصول نتیجه نهایی، شفافیت متولیان و اطلاع‌رسانی در مواجه با متخلفان و اعلام نتیجه نهایی به جامعه که خود نیز به نوعی عامل مهم در راستای بازدارندگی تخلف است، می‌تواند به نجات طبیعت از دست سودجویان و مایه امید در میان دوستداران محیط‌زیست شود. زارع، عنوان می‌کند: اگر قوانین موضوعی کافی نیست، اصلاح قانون در دستور کار قرار گیرد، یا ضمانتی در راستای قوانین موجود نیست، باید ضعف‌های مؤثر بر اجرای قانون برطرف شود.
سازمان بازرسی کشور به چالش‌های طبیعت ورود کند
علی شیرالله‌وردی، مسئول کارگروه مطالبه‌گران محیط‌زیست استان فارس هم در ارتباط با این پیش‌آمد تلخ زیستی در شهرستان سپیدان استان فارس به خبرنگار ایلنا می‌گوید: چگونه می‌توان پذیرفت که در فاصله کم‌تر از یک کیلومتری تا جاده اصلی به مدت ۱۰روز دستگاه‌‌های بیل مکانیکی عملیات تخریب جنگل‌های شول را انجام دهند و متولیان نبینند؟ او بیان می‌کند: در واقعه اخیر قطع درختان بلوط سپیدان آمارهای غلط به مراجع قضایی داده شده (۳۵ اصله درخت) که می‌طلبد سازمان بازرسی کل کشور به این موضوع ورود کرده تا حقیقت آشکار شود. عضو مؤسسه زیست‌محیطی روستا گل ورجین می‌افزاید: مگر محدوده جنگلی سپیدان چقدر است که منابع طبیعی از این تخریب‌ها به موقع مطلع نشده است؟
مطالبه‌گران منافع شخصی ندارند
او می‌گوید: در فارس برای سرمایه داران فضای واگذاری زمین فراهم است و دست ردی به سینه‌شان زده نمی‌شود، تنها اندک شمار افرادی که به دنبال راه‌اندازی اشتغال و در به در گرفتن تسهیلات از بانک‌ها هستند، صاحب زمین نمی‌شوند. این فعال محیط‌زیست متذکر می‌شود: ما به‌عنوان مطالبه‌گران زیستی هر کجا مشکلی ببینیم بدون اغماض بیان می‌کنیم چون هیچ‌گونه منافع و غرض شخصی با کسی نداریم، البته در این راه هم سستی‌های زیادی کرده‌ایم که حالا کار بدین جا رسیده است! الله‌وردی به موضوع رونق کارگاه‌های تولید زغال در سیمکان جهرم هم گریزی می‌زند و می‌گوید: جنگل‌های این منطقه محل تغذیه کارگاه‌های زغالی شده است که در سایه نبود نظارت بر حیات جنگل‌ها، درختان قلع‌وقمع می‌شوند.
متخلف بازداشت و ماشین‌آلات توقیف شده است
در همین رابطه، مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس نیز در گفت‌وگو با خبرنگار ایلنا با اشاره به قطع درختان بلوط کهن‌سال سپیدان اظهار می‌کند: در هفته‌های اخیر، اشخاصی بدون کسب مجوز قانونی مبادرت به تسطیح و احداث جاده در منطقه شول‌سنگر از توابع شهرستان سپیدان انجام دادند که منجر به قطع ۳۵ اصله درخت و سرشاخه از گونه بلوط شده است.حجت‌الله مرادی می‌افزاید: در همین راستا مأمورین منابع طبیعی و آبخیزداری شهرستان سپیدان پس‌از اطلاع از این موضوع در محل حضور و از هرگونه فعالیت جلوگیری و کلیه تجهیزات توقیف شده است. او اعلام می‌کند: فرد متخلف به مراجع قضایی معرفی و بلافاصله بازداشت و پرونده این تخلف در مراجع قضایی درحال رسیدگی است.مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس متذکر می‌شود: خط قرمز مأمورین حفاظت از منابع طبیعی استان فارس، جلوگیری از تخریب و تصرفات عدوانی و همچنین جلوگیری از قطع حتی یک اصله سرشاخه است. مرادی تصریح می‌کند: این موضوع با جدیت مراجع قضایی و انتظامی دنبال و با متخلفین برابر قانون برخورد قاطع می‌شود. این مقام مسئول ابراز می‌کند: از مردم طبیعت دوست فارس خواهشمندیم تا همچون گذشته در حفاظت از منابع ملی با این اداره‌کل همکاری کنند و با مشاهده هرگونه تخلف، تخریب، تصرف و قطع درختان، بلافاصله با تلفن گویای ۱۵۰۴تماس حاصل نمایند.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی