مدیرکل اداره ورزش و جوانان استان فارس: همه شهر باید برای موفقیت یک تیم بسیج شود، روزنامه شیراز نوین
شیرازنوین: مدیرکل اداره ورزش و جوانان، از موفقیتهای چشمگیر در حوزههای مختلف ورزش فارس خبر میدهد. بهرهبرداری از بیشمار پروژه ورزشی در سالهای اخیر که در سال ۹۸ نیز ادامه پیدا میکند و همچنین موفقیت در عرصه ورزش قهرمانی و همگانی. او بزرگترین مسئله حل نشده ورزش فارس را نبود یک تیم فوتبال در لیگ برتر میداند و برای حل آن، راههایی را هم در نظر دارد. متنی که در ادامه میخوانید، حاصل نخستین گفتوگوی شیرازنوین با حیدرعلی کامیاب در سال ۱۳۹۸ است.
سال ۹۸ سال به ثمر نشستن زحمات در حوزه زیرساخت ورزشی فارس است
در برنامه ششم توسعه، در حوزه زیرساختهای ورزشی میانگین کشوری ۸۰سانتیمتر برای هر نفر پیشبینی شده بود؛ اما سرانه ورزشی ما همین الان در تمام شهرستانهای فارس بالای یک متر است. این در حالیست که ما در ابتدای کار خود در سال ۹۴ اقدام خیلی خوبی انجام دادیم و زمینهای خاکی را از سرانه حذف کردیم. زمینهای خاکی، سرانهای را اضافه میکرد که ما را فریب میداد. سرانه ما با زمینهای خاکی تقریباً بالای یک متر بود؛ اما با حذف آنها به ۴۵سانتیمتر رسید. یعنی حدود ۶۰سانتیمتر فضای خاکی را به سرانه اضافه کرده بودیم و این باعث میشد ذهن افراد تصمیم گیرنده منحرف شود. روزی که من آمدم، حدود ۲۷۰پروژه نیمهتمام داشتیم و حالا پس از ۴سال، تقریباً تمام آنها افتتاح شده و به بهرهبرداری رسیده و فقط ۱۰-۱۵پروژه باقی مانده است. علاوه بر این پروژههای نیمهتمامی که به پایان رساندیم، بیش از ۳۰۰زمین چمن مینیفوتبال ساختیم و با ایجاد این فضاها سرانه ورزشی را به نزدیک ۶۰سانتیمتر رساندیم. امسال هم سال خیلی خوبی برای ورزش استان خواهد بود؛ سال به ثمر نشستن زحمات همکاران من و اعتباراتی که تنظیم کردیم برای پروژهها. امسال قرار است ۱۸۱پروژه ورزشی افتتاح شود که شامل زمینهای چمن مصنوعی، زمینهای چمن طبیعی، سالنهای چندمنظوره و استخر خواهد بود. همین الان در کازرون سالن چندمنظوره ۱۵۰۰متری را آماده افتتاح داریم.
مشکل بزرگ شهر شیراز در حوزه زیرساخت
وقتی این ۱۸۱طرح افتتاح شوند، یعنی چیزی حدود ۵۰۰هزارمتر به فضای ورزشی ما اضافه خواهد شد و این یعنی یک جهش بزرگ و رسیدن به آن ۸۰سانتیمتری که در برنامه توسعه پیشبینی شده بود. البته ما در شیراز برای ایجاد زیرساختهای ورزشی مشکل بزرگی داریم. سرانه فضای ورزشی شهرستانهای ما همگی بالای یک متر است؛ اما این سرانه در شیراز خیلی پایین است، یعنی چیزی حدود ۳۰سانتیمتر. دلیلش هم این است که ما در سالهای گذشته خیلی به فکر این شهر نبودهایم. تملک زمین نداشتهایم و اجازه دادهایم زمینهایی که کاربری ورزشی دارند، تغییر کاربری بگیرند. من نمیدانم این اتفاقات با هماهنگی یا بدون هماهنگی اداره کل رخ داده؛ اما این را میدانم که حالا برای تملک زمین مشکل داریم. امروز ما میخواهیم فضای ورزشی در شهرک گلستان ایجاد کنیم تا جوانهای آن منطقه مجبور نباشند برای ورزش کردن مسیر زیادی را طی کنند؛ اما در آن منطقه زمینی نبوده که بتوانیم از آن استفاده کنیم. حالا یک زمین با کاربری پارکینگ به ما دادهاند و ما رفتهایم آن را تغییر کاربری دادهایم و مشغول ساخت سالن ورزشی هستیم. این یکی از مشکلات اساسی شهر شیراز است. مشکلاتی که مربوط به امروز و دیروز نیست و در ۲۰سال گذشته، این ظلم به شهرکهای شمال غرب و حتی شهرک صدرا شده است. البته جا دارد از دکتر حاجیپور تشکر کنم که به خاطر عرق ورزشی که دارد، یک زمین خیلی خوب به ما داد و داریم چمن استاندارد صدرا را برای هفته دولت آماده میکنیم. خیلیها میگویند برای احداث فضای ورزشی میتوانید در میانرود اقدام کنید. بله. ما در میانرود ۶۴هکتار زمین داریم؛ اما نمیشود تمام فضاهای ورزشی را در آن منطقه متمرکز کرد. باید جوری عمل کنیم که تردد کمتر شود؛ چون خیلی از آسیبها در طول همین تردد به وجود میآید. چیزی که باعث خوشحالی و امیدواری ماست، این است که خیلی از شهرداران مناطق مختلف شیراز آدمهای ورزشی هستند؛ اما بعضی از آنها هم برای تغییر کاربری زمینها مشکل دارند و ما باید با کمک شورا این کار را انجام دهیم.
۴۰درصد از اعتباراتی که به هیئتها دادهایم نیز در ورزش بانوان هزینه میشود
در شهر شیراز داریم اقدامات خوب دیگری را هم انجام میدهیم. یک مجموعه ورزشی بانوان را در شمال غرب شیراز میخواهیم ایجاد کنیم که حتماً آقای شهردار باید به ما برای ساخت این مجموعه کمک کند. با شورای شهر هم صحبت کردهایم و توافقات اولیه هم حاصل شده که زمینی یک یا دو هکتاری به ما تعلق بگیرد تا این کار بزرگ را برای بانوان شهرمان انجام دهیم. در حوزه بانوان زیرساختهای ویژهای برای بانوان ایجاد کردهایم. در مرودشت و استهبان و نیریز مجموعههای ویژه بانوان داریم و در شیراز، قیروکارزین، فیروزآباد و فراشبند هم در حال ساخت مجموعههای مخصوص بانوان هستیم. این سالنها تماموقت در اختیار بانوان خواهند بود و این یعنی خیلی به فکر بانوان هستیم. ۴۰درصد از اعتباراتی که به هیئتها دادهایم نیز در ورزش بانوان هزینه میشود. از این بابت ورزش بانوان خیلی رشد کرده و خیلی از مدالهای ما را بانوان دارند به دست میآورند. این نشان میدهد که در حوزه بانوان هم خیلی تفاوتی با آقایان قائل نیستیم.
در حوزه جوانان، همیشه رتبه اول کشور را داریم
در حوزه جوانان هم اقدامات خوبی صورت گرفته است. ما ۵خانه جوان را آماده افتتاح داریم که گذاشتهایم پس از ماه مبارک رمضان آنها را افتتاح کنیم. ما بهترین استان در بحث زیرساخت در حوزه جوانان هستیم. بیش از ۱۲۰سازمان مردم نهاد داریم که بیشتر آنها در سال ۹۴ غیرفعال بودند؛ اما حالا همگی آنها فعال هستند و مأموریتهایی از وزارت ورزش و وزارت کشور میگیرند و دارند کار میکنند. ما ۶خانه جوان در ۶شهرستان فارس داریم و با اعتباری معادل ۳۰میلیارد تومان، داریم بزرگترین کمپ توانمندسازی را تحت عنوان کمپ رهبران جوان در سپیدان میسازیم؛ کمپ اقامتی که نزدیک به ۵هزار نفر ظرفیت دارد. در مجموع عملکرد خیلی خوبی در حوزه جوانان داریم و در کشور سرآمد هستیم و هر سال بدون استثنا رتبه نخست کشور را داریم.
افتتاح ورزشگاه ۶هزارنفری در هفته دولت
روزی که من آمدم، ورزشگاه ۶هزارنفری شیراز کلنگ خورده بود. این طرح در سفر رهبری در سال ۸۷ تصویب شده بود و قرار بود از سال ۸۸ عملیات احداث آن آغاز و تا سال ۹۰ با اعتبار ۶میلیارد تومان به پایان برسد. اما زمانی که من آمدم، هنوز عملیات ساخت و ساز آغاز نشده بود. بالاخره عملیات اجرایی این طرح از مهرماه سال ۹۵ آغاز شد. حالا ۸۰درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در هفته دولت امسال به بهرهبرداری خواهد رسید. یک سالن بسیار زیبا که سه هکتار زیربنا و سه هکتار هم پارکینگ دارد که هر دو زمین در شورای شهر مصوب شده و لازم میدانم از شهردار و شورای شهر تشکر کنم. هزینه کل عملیات اجرایی این طرح حدود ۴۵میلیارد تومان است که البته متولی آن ما نیستیم و در اختیار شرکت توسعه و تجهیز اماکن ورزشی است. ما فقط پیگیری و نظارت می کنیم که کار زودتر به اتمام و بهره برداری برسد.
شیراز از نظر فضای ورزشی خیلی فقیر است
امسال به دنبال این هستیم که سالن دومیدانی که در سمت چپ ورزشگاه پارس قرار دارد را به بهرهبرداری برسانیم. به عنوان یکی از قطبهای دومیدانی کشور، لازم است سالن مجهزی برای ورزشکاران این رشته داشته باشیم. البته با ساخته شدن این اماکن، باز هم شیراز خیلی از نظر فضای ورزشی فقیر است. شهری که این همه فضای گردشگری دارد، باید در زمینه زیرساخت ورزشی هم پیشرفتهای بیشتری بکند. ما هنوز استخر بینالمللی خوب نداریم. هنوز سالن تیراندازی خوب نداریم، درحالیکه در این رشته قهرمان پارالمپیک داریم. اگر این سالنها را داشته باشیم، قطعاً خیلی موفقتر خواهیم بود. مدیران جوانی که در آینده میآیند، باید جوری عمل کنند که شیراز برای برگزاری مسابقات بینالمللی شرایط خوبی داشته باشد. شیراز پتانسیل زیادی برای جذب ورزشکاران خارجی دارد. جالب است بدانید مسابقات رزم سواره دو سال قبل در شهر رم ایتالیا برگزار شده بود و فقط ۱۲کشور در آن شرکت کردند. اما سال گذشته که در شیراز برگزار شد، ۲۰کشور آمدند و این نشان دهنده این نکته است که جاذبههای شهری مثل شیراز، باعث میشود خیلیها به حضور در این شهر علاقه داشته باشند. بنابراین ما باید خودمان را ارتقا دهیم.
شیراز دیگر جایی بین شهرهای بیتحرک ندارد
در حوزه ورزش همگانی شعار ما این است: ورزش برای همه، سهل و آسان. یعنی هر کسی هر جا هست باید بتواند به ورزشی که علاقه دارد بپردازد. برخلاف آنهایی که عقیده دارند ورزش همگانی یعنی پیادهروی و دو، من اعتقاد دارم باید به سلیقه همه افراد احترام گذاشت. اگر کسی فوتبال دوست دارد، نمیشود به او گفت برو کوهنوردی! باید هر کسی بتواند علاقه خود را دنبال کند و این فلسفه ورزش همگانی است. ما در ۴سال گذشته به این موارد دقت کردهایم و در حوزه ورزش همگانی عملکردمان خیلی خوب بوده است. دو سال پیاپی رتبه اول کشور شدهایم و طبق ارزیابی که وزارت بهداشت انجام داد، شیراز که در سال ۹۴ نخستین شهر بیتحرک کشور شناخته شده بود، حالا جزو ۱۰شهر هم نیست. این نتیجه اقداماتی بود که ما با همکاری شهرداری انجام دادیم و جا دارد از شهرداریها به خاطر ساخت فضاهای ورزشی تشکر ویژهای بکنم. برنامههای ورزش همگانی ما به بالای ۲هزار برنامه رسیده و در دورترین روستاها هم برنامههای ورزشی هفتگی داریم. آمار مشارکت مردم به ۱۸درصد رسیده و به شما قول میدهم این آمار افزایش پیدا خواهد کرد. ما قشر کارگر، نوجوان و حتی نونهالان را درگیر کار کردهایم و این اقدامات خوبی است که در زمینه ورزش همگانی در استان فارس انجام شده است.
جهش خوبی در ورزش قهرمانی داشتهایم
در حوزه ورزش قهرمانی هم جهش خوبی داشتهایم. در سالهای ۹۵ و ۹۶ رسماً اعلام شد که رتبه برتر کشور را به دست آوردیم و مدالهایمان هم چند برابر شده است. در بخش بینالمللی هم ما در تاریخ ورزش استان فقط سه مدال در بازیهای آسیایی داشتیم؛ اما همین سال گذشته ۶مدال در بازیهای آسیایی به دست آوردیم. همچنین یک مدال در کاراته جوانان جهان گرفتیم؛ اتفاقی که بیسابقه بود. جالب است بدانید در همین یک و نیم ماه ابتدای سال ۹۸، ورزشکاران استان ما ۱۸مدال آسیایی و جهانی گرفتهاند که این نتیجه تلاشهای هیئتها، مربیان و البته زحماتی است که دوستان من در اداره میکشند و نهایتاً همدلی که در سطح ورزش وجود دارد. پایگاه قهرمانی را هم داریم توسعه میدهیم. دو پایگاه قهرمانی در مجموعههای پارس و هفتتنان داریم که هر دو آماده ارائه خدمات هستند و ورزشکاران ما دارند استفاده میکنند و یکی هم در جنوب استان در دست احداث داریم. ضمن اینکه صندوق حمایت از قهرمانان را راه انداختهایم و وضعیت آنها نسبت به گذشته خیلی بهتر شده است.
همه باید یک تیم را حمایت کرده و به لیگ برتر بفرستیم
نقیصه بزرگ ما در ورزش استان، نداشتن یک تیم در لیگ برتر فوتبال است. البته این موضوع به ما برنمیگردد؛ چون متولی آن ما نیستیم. با این حال، به خاطر احترام به علاقه مردم، زیرساختهای لازم را فراهم کردیم. ما در ورزشهای پرطرفدار توپی مثل والیبال و بسکتبال موفقیتهای خوبی داشتهایم و تیمهایمان در لیگهای یک و دو حضور دارند و میتوانند به لیگ برتر برسند؛ اما در فوتبال گره کوری خورده که این گره فقط به دست اهالی فوتبال باز خواهد شد. باید قبول کنیم در استانی مثل فارس که صنایع کمتری وجود دارد، باید تمام هم و غم خود را روی یک تیم متمرکز کنیم تا آن تیم به موفقیت برسد. همانطور که امسال در بوشهر این اتفاق افتاد و حمایت همگانی یک شهر از تیم شاهین، باعث صعودش به لیگ برتر شد. اما در شیراز وجود تیمهای متعدد در لیگهای مختلف باعث شده نتوانیم به موفقیتی برسیم. تیمهای زیادی در لیگ دسته اول فوتسال داشتیم که همگی سقوط کردند. خب ضرورتی ندارد این همه تیم به مسابقات بفرستیم. باید یک برنامه جامع تهیه کنیم برای فوتبال استان که از همان ابتدا معلوم شود تمرکز همه روی یک تیم است و شهردار و استاندار هم به همان تیم کمک کنند و ظرفیت صعود را برای آن تیم ایجاد کنیم. حالا هم داریم تلاشهایی میکنیم که این اتفاق بیفتد. اما حرف و حدیث زیاد است و هیچگونه همدلی و انسجامی بین بر و بچههای فوتبالی وجود ندارد. دلیلش این است که فوتبال خودش متولی دارد و متأسفانه ارتباط بدنه فوتبال ما با پیشکسوتها باشگاهها و ورزشکاران خیلی کم است. نیاز به تعامل بیشتر در فوتبال داریم و این وظیفه مدیرکل اداره ورزش نیست، وظیفه هیئت فوتبال است. اگر ما ورود میکنیم و به فوتبال کمک میکنیم، به خاطر فشاری است که به ما میآورند، وگرنه حضور دولت در فوتبال معنی ندارد.
فوتبالیها باید گره کور فوتبال را باز کنند
من قسم میخورم که مشکل فوتبال ما پول نیست. همین تیمهای فجر و قشقایی در دو فصل اخیر کم هزینه نکردند. میتوانستند لیگ برتری هم بشوند؛ اما حواشی برای آنها به وجود آمد و مانع صعود شد. شاید اگر بروید و دنبال ریشهاش بگردید، ببینید میرسید به آدمهایی که خودشان فوتبالی هستند و نمیخواهند بگذارند یک تیم پا بگیرد. شاید داستان سقوط برق را خیلیها ندانند و سالهای آینده مشخص شود چرا برق سقوط کرد و خبری از آن نیست. یا چرا فجر سال گذشته تا آستانه صعود رفت و در روزی که یک پیروزی میخواست، شکست خورد و از صعود بازماند. باید این را بدانیم که قبل از پول نیازمند انسجام، همدلی، مدیریت و برنامهریزی هستیم. ما جلسهای هم برای ریشهیابی این مسائل داشتیم؛ اما آنجا من متوجه شدم که دهها جلسه هم دیگر هم بگذاریم به نتیجه نمیرسیم، چون چیزی از آن جلسه عاید من نشد. این مسائل باید در بین خود اهالی فوتبال حل شود. همانطور که گفتم، باید یک تیم را حمایت کنیم. حالا شاید تیمهای دیگر ناراحت شوند؛ اما چاره دیگری نداریم. باید این تصمیم سخت را بگیریم تا بعدها برای مردم شیرینی زیادی داشته باشد. شاید هم تصمیم بگیریم تیم برق را احیا کنیم و حتماً در این مورد هم جلساتی در آینده نزدیک خواهیم داشت.
توقعات بعضی از قهرمانهای ما از اختیار من خارج است
کامیاب در پاسخ به صحبتهای پدر برادران گرایی که از اداره ورزش و جوانان فارس گلایه کرده و گفته بود «انگار بچههای من بچههای این شهر نیستند و کاری برایشان انجام نشده» گفت: ما اعتباری برای حمایت از قهرمانان نداریم. وقتی یک ورزشکار از سطح استان فراتر میرود و در مسابقات بینالمللی شرکت میکند، دیگر فقط بازیکن شیراز نیست. میرود که پرچم ایران را به اهتزاز دربیاورد. تقدیر از این ورزشکاران هم به عهده وزارت ورزش است. آنجا مشخص شده که به قهرمان المپیک یا آسیا و جهان چقدر پرداخت شود و هر سال توسط رئیس جمهور از آنها تقدیر میکنند. اما خود من توقعی در این استان ایجاد کردهام که شاید با سایر استانها متفاوت باشد. من سرفصلی باز کردم به عنوان حمایت از قهرمانان و تا جایی که در توان داشتیم از ورزشکاران حمایت کردیم. این حمایت، از برادران گرایی هم انجام شده؛ اما شاید خانواده ورزشکاران توقع بیشتری داشته باشند که از دست ما ساخته نیست. من برای شفافیت ذهن تمام ورزشیها باید بگویم چندتن از قهرمانان شاخص ما مکانهای ورزشی ما را اجاره کردهاند. ما این مکانها را بارها در روزنامههای مختلف شیراز به مزایده گذاشتهایم و اسنادش موجود است. خیلیها دارند روی این قضیه سمپاشی میکنند که مثلاً فلان مکان را میتوانستند به بچههای ما بدهند؛ اما به آقای امید نوروزی دادند، در حالی که اصلاً در اختیار من نیست. ما این مکانها را به مزایده گذاشتهایم و هر کسی میتوانست، بیاید و شرکت کند. شرایط برای همه یکسان بوده و چیزی نبوده که من به کسی واگذار کنم. قولهایی هم برای واگذاری زمین به برادران گرایی داده بودیم؛ اما متأسفانه برای آن زمینها معارض پیدا شده که میگوید سند هم دارد و الان در فرمانداری سر این قضیه درگیر هستیم. ما داریم برای کمک به برادران گرایی تلاش میکنیم. در زمینه استخدام هم آنها باید به وزارت ورزش نامه بزنند و از آن طریق بشوند کارمند ما و ماهی دو سه میلیون تومان حقوق بگیرند. خودشان باید برای این مسئله اقدام کنند. ای کاش نگاه همه به این بچهها مثل نگاه من باشد. این بچهها باید خانه و زمین و شغل داشته باشند؛ اما این نگاه متأسفانه در همه دستگاهها نیست و چون قانون هم نیست، نمیشود یقهشان را گرفت، چون یک چیز اختیاری است.
نیازی به مهندسی انتخابات نداریم
در پایان این گفتوگو، مدیرکل اداره ورزش و جوانان استان فارس در پاسخ به این موضوع که «قبلاً میگفتند در انتخابات هیئتهای مختلف نقش دارید و آنها را مهندسی میکنید؛ اما انتخابات اخیر هیئت فوتبال نشان داد که ظاهراً اینطور نیست» گفت: ما اصلاً نیازی به مهندسی انتخابات نداریم. وقتی من این اختیار را دارم که نفرات مجمع را حذف و اضافه کنم، چه نیازی دارد آن را مهندسی کنم؟ الان شیوه کار ما این است ۵-۶کاندیدا را در یک جلسه دور هم مینشانیم و برنامههایشان را میگیریم و از این بین، دو سه نفر را تأیید میکنیم. این حق را مدیرکل دارد و این یعنی هر کسی که به مجمع نهایی انتخاباتی راه پیدا میکند، مورد تأیید ماست. مثلاً آقای مبارکی که قبلاً منتقد ما بود، به عنوان رئیس هیئت کاراته انتخاب شد و حالا هم دارد کارش را به خوبی انجام میدهد، یا آقای رضایی در هیئت کبدی. خودم شخصاً با این تفکر مخالفم که اگر کسی روزی روزگاری با ما مشکل داشته، باید بیایم و حذفش کنیم. به هیچ عنوان اینطور نیست. ما انتخاب رؤسای هیئتها را به عهده مجمع میگذاریم؛ اما قبل از مجمع، آنها را کنترل و بررسی خواهیم کرد.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین