از این به بعد در خوردن تخممرغ احتیاط کنید، روزنامه شیراز نوین
آیا بهطور معمول تخممرغ میخورید؟ نتایج یک مطالعه جدید ممکن است شما را کمی در خوردن این ماده غذایی محتاط کند. این مطالعه نشان داده که تخممرغ میتواند در سرطان نقش داشته باشد.
به گزارش بهداشت نیوز؛ محققان در حال بررسی ارتباط بین رژیم غذایی و رشد سرطان هستند، بهویژه در مورد اینکه چگونه برخی چربیها ممکن است باعث اشکال تهاجمی سرطان سینه شوند.
به گزارش تامیز آف ایندیا، این مطالعه جدید که در نشریه «ساینس» انتشار یافته نشان داده است که اسیدلینولئیک، نوعی چربی که معمولاً در تخممرغ و سویا و همچنین در رژیم غذایی غربی یافت میشود، میتواند مسیر رشد کلیدی را در سرطان سینه فعال کند.
چگونه رشد سرطان با مواد مغذی ارتباط دارد؟
همه سلولها، ازجمله سلولهای سرطانی، باید رشد خود را بر اساس مواد مغذی موجود تنظیم کنند. یک بازیگر کلیدی در این فرآیند یک شبکه سیگنالینگ سلولی به نام mTORC۱ است که مانند یک حسگر و تنظیمکننده برای ارتقاء رشد سلول در هنگام وجود مواد مغذی عمل میکند.
این مسیر بهویژه در زیستشناسی سرطان، که در آن رشد غیرطبیعی یک ویژگی تعیینکننده است، اهمیت دارد. در سرطان سینه، سیگنالدهی mTORC۱ تقریباً در نیمی از موارد مختل میشود.
درحالیکه محققان عمدتاً بر چگونگی تأثیر اسیدهایآمینه و گلوکز بر این مسیر متمرکز شدهاند، سایر مواد مغذی مانند اسیدهای چرب ضروری مورد بررسی قرار نگرفتهاند.
دو اسید چرب برجسته هستند: اسیدلینولئیک امگا۶ (LA) و اسیدآلفالینولنیک امگا۳ (ALA). بدن نمیتواند این اسیدهای چرب را بهتنهایی تولید کند، بنابراین باید از طریق رژیم غذایی دریافت شوند. چربیهای امگا۶ تمایل به تحریک التهاب دارند، درحالیکه امگا۳ بهطورکلی اثرات آرامبخش و ضدالتهابی دارند.بااینحال، در نتیجه مطالعاتی که تاکنون انجام گرفته، محققان به وضوح نشان نداده بودند که چگونه چربیهای امگا۶ ممکن است باعث رشد سرطان در سطح مولکولی شوند.
این اسید سوخت یک نوع سرطان خاص را تأمین میکند
این مطالعه اخیر اما نشان میدهد که اسیدلینولئیک، که در روغنهای دانه مانند گلرنگ و روغن سویا، و همچنین در محصولات حیوانی مانند تخممرغ یافت میشود، میتواند مسیر mTORC۱ را فعال کند، اما فقط در سلولهای سرطان سینه سهگانه منفی. این فرآیند شامل پروتئینی به نام FABP۵ است.
FABP۵ بهعنوان یک انتقالدهنده اسید چرب عمل میکند و در تومورهای سهگانه منفی، سلولها مقادیر بالایی از این پروتئین را تولید میکنند. محققان کشف کردند که اسیدلینولئیک به FABP۵ متصل میشود و یک واکنش زنجیرهای را ایجاد میکند که در نهایت مسیر mTORC۱ را فعال میکند. در نتیجه، سلولهای تومور با سرعتی سریع رشد میکنند.
دکتر جان بلنیس، نویسنده ارشد این مطالعه، استاد تحقیقات سرطان در بخش فارماکولوژی و عضو دپارتمان سرطان ساندرا و ادوارد مایر در مرکز پزشکی ویل کورنل، گفت: اکنون میدانیم که اسیدلینولئیک رشد سلولهای سرطانی را به روشی بسیار خاص تغذیه میکند. این کشف رابطه بین چربیهای غذایی و سرطان را روشن میکند و به شناسایی بیمارانی که ممکن است از توصیههای تغذیهای خاص به شیوهای شخصی شده بهره ببرند، کمک میکند.
چرا این اسید برای بیماران مهم است؟
اسیدلینولئیک رایجترین چربی غیراشباع در رژیمهای غذایی در بسیاری از کشورها است، بهویژه کشورهایی که مصرف زیاد غذاهای فرآوری شده و سرخ شده دارند. از دهه ۱۹۵۰، همانطور که استفاده از روغن دانه افزایش یافته است، مصرف اسیدلینولئیک نیز افزایش یافته است. برخی از کارشناسان این پرسش را مطرح میکنند آیا این روند ممکن است با افزایش نرخ سرطان مرتبط باشد یا خیر.
این تحقیق جدید با شناسایی مکانیسم مستقیمی که بهطور خاص برای یک زیرگروه سرطان خاص اعمال میشود، وضوح بیشتری نسبت به تحقیقات قبلی ارائه میدهد. این نشان میدهد که رابطه بین رژیم غذایی و بیماری ممکن است عمیق تر از آنچه قبلاً درک شده بود، باشد.
نظر کارشناسی چه میگوید؟
مصرف تخممرغ در میان مردم به دلیل خواص و خوشمزگی در میان مردم رواج دارد، بنابراین به نظر نمیرسد بتوان با یک مقاله یا نتایج یک تحقیق در باره مصرف آن حکم کلی داد. برای بررسی بیشتر نتیجه تحقیقات انجام گرفتنه درباره سرطانزا بودن یا نبودن تخممرغ و دقت آزمایش انجام شده دراینباره با دکتر منصور رضایی گفتوگویی انجام دادهایم که در پی میآید.
دکتر رضایی درباره دقت این آزمایش و نتایج آن میگوید: این مطالعات در حد کارهای سلولی و آزمایشگاهی است و هنوز آزمایشهای بالینی روی این موضوع انجام نگرفته است. ما نمیتوانیم به این راحتی به نتایج مطالعات آزمایشگاهی استناد کنیم. این مطالعات قابلتعمیم برای کل بدن نیست. دراینباره مثالی میزنم سالهاست گفتهاند نیترات سرطانزاست اما اخیراً ثابت شده که نیترات برای عروق و عضلات ما بسیار مفید است. در مقابل اما نیتروزامین برای سلامت بد و خطرناک است. محکم صحبت کردن در دنیای علم درباره یک خوراکی یا یک عنصر به این راحتی نیست.
او سپس به مراحل دیگر آزمایش و تفاوت میان آزمایشهای حیوانی و انسانی اشاره میکند و میافزاید: باید این نکته را بدانیم که در ابتدا برای اثبات یک مورد مطالعات حیوانی و سپس انسانی انجام میگیرد و مطالعات حیوانی با انسانی نیز متفاوت است. بهعنوان مثال دز سمی که به موش آزمایشگاهی تزریق میشود امکان دارد برای انسان خطر جانی داشته باشد و باید انسان دز مناسب آن سم زده شود تا برای وی خطر نداشته باشد. به همین دلیل است که میگوئیم آزمایشهای حیوانی با آزمایشهای انسانی متفاوت است و نتایج آنها نیز با هم فرق میکند. مثال دیگری نیز در این ارتباط میزنم بهطور مثال در مورد شیرینکننده ساخارین که میگویند سرطانزا است. آن دوزی که به موش تزریق میکنند اگر انسان مصرف کند دچار استفراغ میشود. به همین علت نباید نتایج آزمایشهای حیوانی را برای انسانها نیز تعمیم داد. ساخارینی که شما مصرف میکنید به اندازه سر سوزن است که شما با آن یک چای میخورید اما آن دوز ساخارینی که به موش دادهاند دوزی است که بدن شما به دلیل انرژی زیادی که میدهد نمیتواند تحمل کند.
دکتر منصور رضایی به دقت و اهمیت مطالعات علمی در برابر نظریات عوامانه درباره مسائل مرتبط با علوم پزشکی و تغذیه میپردازد و میگوید: در علم تغذیه میگویند سمیت همهچیز بستگی به مقداری دارد که مصرف میکنیم، ما باید یاد بگیریم چهوقت و چگونه و کجا و چهمقدار از هر ماده غذایی بخوریم. بنابراین به این راحتی نمیتوان درباره سرطانزا بودن یا خطرناک بودن یک ماده غذایی برای سلامت بدن نظر داد. اما در دنیای عوام با دو ادله ساده راحت میتوان علم را زیر سؤال برد. در علم موضوع بحث و جدل و مستندات مطرح است. مستندات باید با هم یکجا جمع شوند. مطالعهای که روی موش انجام میگیرد قابلاستناد به انسان نیست. مطالعهای که روی سلول در لوله آزمایشگاه انجام گرفته نیز قابلاستناد به انسان نیست. اینها صرفاً یکسری مطالعات اولیه هستند. تنها با یک ادله و یک مقاله تحقیقاتی نمیتوان خوردن نوعی از غذا را ترک کرد.
او با اشاره به نکات مطرح شده درباره امگا۳ و امگا۶ در این تحقیق میگوید: البته در علومپزشکی به این مسئله استناد شده که عدم تعادل امگا۳ و امگا۶ در بدن امکان دارد التهاب را بالا ببرد که خود میتواند باعث بروز بسیاری از بیماریهای مزمن ازجمله سرطان شود. اگرچه امگا۶ ضروری است اما دریافت بیش از حد آن بهویژه در مقابل امگا میتواند شانس Inflamation (التهاب) را افزایش دهد که همانطور که گفته شد خود التهاب نقطه آغاز داستان بیماریهای مزمن است.
این متخصص تغذیه در پایان اینطور نتیجهگیری میکند که بهخاطر یک آدم بینماز در مسجد را نمیبندند یا بهخاطر فلان عارضه که در یک مقاله تحقیقاتی نوشته شده، خوردن تخممرغی را که اشرف گوشتهاست منع نمیکنند. در واقع بهخاطر یک مورد کل مسئله زیرسؤال نمیرود.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین