[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۲۳۸۹
  • دوره جدید

پتروشیمی‌ها در خروجی فارس ، روزنامه شیراز نوین

 عبدالرضا حیدری اردکانی/ گروه تحلیل و بررسی اخبار
یک فعال حوزه انرژی با هشدار نسبت به محدود بودن خوراک اتان کشور و رقابت شدید استان‌ها برای جذب این ماده حیاتی، خواستار آن شد که مزیت استراتژیک تبدیل اتان به پلی‌اتیلن، که می‌تواند ۷۸۰ دلار ارزش افزوده به ازای هر تن ایجاد کند، در استان فارس باقی بماند. او تصریح کرد: «خوراک اتان در کشور محدود است و دیگر مناطق به دنبال تصاحب آن هستند؛ نباید اجازه دهیم این مزیت از استان خارج شود.»
وی پیشنهاد داد که پروژه‌های پتروشیمی استان فارس به‌صورت متمرکز و در منطقه‌ای مناسب در جنوب استان، مانند حوالی سد سلمان، مستقر شوند تا هم چالش‌های اجتماعی ازجمله دوری کارگران از خانواده کاهش یابد و هم زیرساخت‌ها به شکل بهینه استفاده شوند. این فعال حوزه انرژی افزود: «مدیریت و پرسنل این پروژه‌ها باید از مناطق محلی انتخاب شوند تا اشتغال پایدار و بومی‌سازی محقق گردد.»
به گفته او، سایت‌های موجود با سوله‌های صنعتی شش‌هزارمتری و محوطه‌سازی آماده، ظرفیت بالایی دارند و می‌توانند با سرمایه‌گذاری جدید فعال شوند. او همچنین تأکید کرد که برای احیای پروژه‌ها، توافق صندوق بازنشستگی برای جایگزینی خاتم به‌عنوان سرمایه‌گذار جلب شده است، اما این صندوق شرط کرده که پروژه‌ها به‌صورت متمرکز در یک منطقه تجمیع شوند. او افزود: «دولت باید تسهیلات لازم برای خطوط انتقال خوراک را فراهم کند و صنایع پایین‌دستی را برای ایجاد اشتغال سریع‌تر راه‌اندازی نماید.» این فعال انرژی در ادامه با انتقاد از مدیریت ضعیف پروژه‌ها گفت: «تحریم‌ها از سال ۱۳۹۰ با محدود کردن فاینانس خارجی و خرید تجهیزات، مشکلات را تشدید کردند؛ هرچند در سال ۱۳۹۶ فاینانس ۱.۲میلیارد یورویی از صندوق توسعه ملی تأمین شد؛ اما این سرمایه به دلیل سوءمدیریت به هدر رفت.
 تمرکز بر زیرساخت‌های آب 
در همین حال، محمود رضایی، معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری فارس، با اشاره به گذشت زمان طولانی از طرح‌های اولیه پتروشیمی در استان، بر ضرورت بازنگری در جانمایی و مدل اجرایی این پروژه‌ها تأکید کرد. او گفت: «به دلیل نیاز به زیرساخت‌هایی مانند آب، برق، خطوط انتقال خوراک و مقیاس عملیاتی اقتصادی، مقرر شد مطالعات جدیدی برای بررسی تجمیع پروژه‌ها در یک یا دو نقطه یا احداث شهرک‌های پایین‌دستی صنایع پتروشیمی در چهار شهرستان جهرم، فیروزآباد، داراب و فسا انجام شود.» رضایی افزود: «با همکاری ستاد اجرایی فرمان حضرت امام(ره) و اعلام آمادگی وزیر اسبق نفت، مطالعات امکان‌سنجی در حال انجام است تا گزینه‌های مختلف از جمله اجرای متمرکز یا احداث در چهار نقطه پیشین ارزیابی شود.»
به گفته رضایی، احداث شبکه‌های پایین‌دستی صنایع پتروشیمی نیز در دستور کار مطالعات قرار گرفته است. او ابراز امیدواری کرد: «این مطالعات با پشتیبانی بانک توسعه ملی و تجمیع همه جوانب، به تصمیم‌گیری نهایی مؤثر و آینده‌نگرانه منجر شود.»
 چالش خشک‌سالی، مانعی جدی برای پتروشیمی 
معاون استاندار فارس با تأکید بر چالش خشک‌سالی استان، اظهار داشت: «پتروشیمی‌ها به دلیل نیاز بالای آب، در شرایط کنونی از توجیه‌پذیری محدودی برخوردارند. جانمایی پروژه‌ها باید بر اساس دسترسی به منابع آبی، خطوط انتقال خوراک، برق و سایر زیرساخت‌ها انجام شود.»
رضایی با اشاره به سناریوهای در حال بررسی در طرح امکان‌سنجی گفت: «یکی از گزینه‌ها، انتقال پروژه‌ها به مناطق ساحلی نظیر عسلویه یا خلیج فارس است که دسترسی به آب دریا دارند؛ این اقدام می‌تواند به کاهش فشار بر منابع آبی شهرهای هم‌جوار منجر شود.»
او همچنین به زیان‌ده بودن برخی پروژه‌های پتروشیمی مانند جهرم، فیروزآباد، داراب و فسا به دلیل عدم تولید اشاره کرد و گفت: «بدون تولید، سودی شکل نمی‌گیرد و زیان‌دهی طبیعی است؛ تلاش می‌کنیم با بررسی‌های دقیق و تصمیم‌گیری بر پایه مطالعات علمی، این پروژه‌ها را به مسیر تولید و سودآوری هدایت کنیم.
 توسعه پایدار پتروشیمی در گرو تصمیم‌گیری علمی و یکپارچه
معاون استاندار فارس ابراز امیدواری کرد: «نتایج این مطالعات زمینه‌ساز تصمیم‌گیری‌های مؤثر، پایدار و اقتصادی برای توسعه صنعت پتروشیمی در فارس باشد.» فعالان بخش انرژی و صنعت استان فارس نیز با تأکید بر لزوم هم‌افزایی مدیریت استانی، نهادهای ملی و سرمایه‌گذاران بخش خصوصی، خواستار آن شدند که تصمیمات اجرایی سریع، عملیاتی و مبتنی بر مطالعات تخصصی اتخاذ شود تا فرصت‌های این صنعت راهبردی از دست 
نرود. 

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی