گز آردی یکی از شیرینیهای سنتی و بسیار پرطرفدار ایرانی است که بیشتر در شهرهای اصفهان و یزد تولید میشود، برای مشاهده این آموزش شیرینیپزی در ادامه با ما همراه باشید.
مواد لازم
شکر: نصف پیمانه
سفیده تخممرغ: ۱ عدد
گلوگز: نصف پیمانه
گلاب: یکچهارم پیمانه
آب: یکچهارم پیمانه
آرد: یک پیمانه
مغز پسته: بهمقدار دلخواه
طرز تهیه
مرحله اول
ابتدا شکر را به همراه آب و گلاب داخل یک قابلمه مناسب میریزیم، سپس قابلمه را روی حرارت بسیار ملایم قرار میدهیم و زیر قابلمه هم یک شعله پخشکن قرار میدهیم. مواد را کمی مخلوط میکنیم تا شکر بهطور کامل در آب حل شود.
مرحله دوم
پس از اینکه شکر بهطور کامل حل شد گلوکز را اضافه میکنیم و اجازه میدهیم شربت به مدت حدود ۱۰دقیقه روی حرارت بسیار ملایم بماند تا قوام بیاید و غلیظ شود. برای تست شربت هم کمی از شربت را بین دو انگشت قرار میدهیم.
مرحله سوم
زمانی که شربت حالت آبکش نداشت و کشدار شد یعنی شربت ما آماده است و به غلظت مناسب رسیده است. حالا شربت را روی بخار کتری یا سماور قرار میدهیم تا گرم بماند. حالا سفیده تخممرغ را با دور تند همزن چند دقیقه میزنیم تا فرم بگیرد.
مرحله چهارم
سفیده تخممرغ را باید در حدی بزنیم که وقتی کاسه را بر گرداندیم نریزد. پس از اینکه سفیده تخممرغ فرم گرفت ۲ قاشق غذاخوری از شربت را روی سفیده تخممرغ می ریزیم و کمی هممیزنیم تا دمای سفیده با دمای شربت یکسان شود.
مرحله پنجم
در ادامه، کل سفیده را به قابلمه شربت اضافه می کنیم و خوب هممیزنیم تا با هم یکدست شوند. حالا باید با یک قاشق چوبی مدام مایه گز را همبزنیم تا مواد کمی حالت سفتی پیدا کند و بهراحتی قالب هم زدن نباشد.
مرحله ششم
حدود ۳۰ تا ۴۰دقیقه هم زدن مایه گز طول میکشد. حالا مغز پسته را به مایه گز اضافه میکنیم و خوب مخلوط می کنیم تا پستهها به تمام نقاط گز به صورت یکسان برسد. حالا تقریباً گز ما آمادهاست، فقط باید آنرا قالب بزنیم.
مرحله هفتم
حالا داخل یک قالب مربعی یک پلاستیک فریزر پهن میکنیم و کمی آرد روی پلاستیک می پاشیم، سپس مایه گز را روی پلاستیک با قطر یکسان پهن میکنیم و روی آن کمی آرد میپاشیم. حالا گز را به مدت ۲ ساعت در یخچال قرار میدهیم و پس از آن برش میزنیم.
چرا گز خانگی شل میشود؟
یکی از مهمترین دلایلی که گز خانگی پس از اینکه در دمای محیط قرار میگیرد شل میشود، این است که مایه گز روی حرارت بهمقدار کافی هم نزده شده باشد. یکی دیگر از دلایل شل شدن گز خانگی این است که غلظت شربت آن کم باشد.