شیرینکنندههای مصنوعی ظرفیت شناختی مغز ما را کاهش میدهند، روزنامه شیراز نوین
مصرف شیرینکنندههای مصنوعی پنهان در خوراکیها و نوشیدنیها رژیمی، میتواند به مغز شما معادل ۱٫۶ سال پیری زودرس تحمیل کند و حافظه را کاهش دهد.
شیرینکنندههای مصنوعی و کمکالری که در محصولاتی مانند ماستهای رژیمی و نوشابههای گازدار بهوفور یافت میشوند، میتوانند توانایی تفکر و حافظه افراد را مختل و به سلامت شناختی آنها آسیب بلندمدت وارد کنند. بر اساس یافتههای پژوهشی تازه، افرادی که بیشترین میزان شیرینکنندههایی مانند آسپارتام و ساخارین را مصرف میکنند، با شتاب ۶۲درصدی در روند افت تواناییهای شناختی مواجه میشوند که این میزان، معادل ۱٫۶ سال پیری زودرس برای مغز است.
بهگزارش گاردین، مطالعه با آزمایش ۱۲٬۷۷۲ کارمند دولت در برزیل با میانگین سنی ۵۲ سال انجام شد و آنها را برای حدود هشت سال زیر نظر گرفت. پژوهشگران با بررسی پرسشنامههای مصرف غذا و نوشیدنی و آزمونهای شناختی، دریافتند که مصرف این مواد با کاهش عملکرد مغز ارتباط مستقیمی دارد.
محققان در مقاله خود نوشتهاند: «مصرف روزانه شیرینکنندههای کمکالری و بدون کالری با کاهش سریعتر حافظه، روانی کلام و شناخت کلی همراه بود.» این تأثیر منفی بهطور مشخص با مصرف آسپارتام، ساخارین، آسهسولفام K، اریتریتول، سوربیتول و زایلیتول مشاهده شد. نکته شایانتوجه این است که چنین روندی تنها در شرکتکنندگان زیر ۶۰ سال مشاهده شد؛ این امر نشاندهنده لزوم تشویق افراد میانسال به کاهش مصرف این ترکیبات است.
کلودیا کیمیه سوئهموتو، نویسنده اصلی مطالعه از دانشگاه سائوپائولو، میگوید: شیرینکنندههای کمکالری و بدون کالری اغلب بهعنوان جایگزینی سالم برای قند معرفی میشوند؛ اما یافتههای ما نشان میدهد برخی از این ترکیبات در بلندمدت میتوانند تأثیر منفی بر سلامت مغز داشته باشند.
یافتههای تازه، جدیدترین مورد از هشدارهای علمی درباره خطرات شیرینکنندههای مصنوعی است. مطالعات پیشین نیز این ترکیبات را با افزایش خطر بیماریهایی چون دیابت نوع ۲، سرطان، مشکلات قلبی و افسردگی مرتبط دانسته بودند. محققان پیشنهاد میکنند مصرفکنندگان بهجای این مواد، از شیرینکنندههای طبیعی مانند تاگاتوز، عسل یا شیره افرا استفاده کنند. در مقابل، نهادهای صنعتی غذا و نوشیدنی به نتایج مذکور با دیده تردید مینگرند. گوین پارتینگتون، مدیرکل انجمن نوشیدنیهای غیرالکلی بریتانیا، با اشاره به ماهیت مشاهدهای پژوهش، میگوید چنین مطالعهای نمیتواند رابطه علت و معلولی را ثابت کند. تمام نهادهای بزرگ سلامت در جهان، ایمنی شیرینکنندههای غیرقندی را تأیید کردهاند.
انجمن بینالمللی شیرینکنندهها (ISA) نیز در بیانیهای اعلام کرد که این پژوهش تنها ارتباطی آماری را نشان میدهد و ثابت نمیکند که مصرف شیرینکنندهها باعث افت شناختی میشود.
این مطالعه در نشریه پزشکی آمریکایی Neurology منتشر شده است.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین