[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۸۰۴
  • دوره جدید

رشد سبزی‌های برگی در کارخانه عمودی با مصرف یک‌درصدی آب، روزنامه شیراز نوین

محققان کشور موفق به طراحی کارخانه گیاهی عمودی شدند که می‌توان‌ در آن سبزی‌های برگی‌ را پرورش داد. در این روش مصرف آب یک‌درصد کشت در مزرعه است. ساسان علی نیائی فرد، مجری طرح کارخانه گیاهی عمودی برای سبزی‌های برگی اظهار کرد: برای کشت سبزی‌های برگی معمولاً مشکلاتی اعم از «نیاز آبی بالا»، «تولید در حواشی شهرهای بزرگ با آب‌های نامناسب و فاضلاب»، «مصرف بیش از حد کود شیمیایی»، «استعمال شدید انواع سموم آفت­‌کش و قارچ‌­کش»، «باقیمانده مواد شیمیایی (نیترات) و سموم در محصول» وجود دارد. وی با بیان اینکه همچنین محصول نهایی سبزی‌های برگی به فراخور زمان از قیمت‌های بالایی برخودار است، گفت: اتلاف ۵۰ درصدی محصول در مرحله پس از برداشت، مشکلات مربوط به بسته‌بندی به دلیل وجود کثیفی و میکروب‌­ها روی محصول، مشکلات مربوط به عرضه سبزی‌های برگی در زمان و مکان مناسب، ریسک بالای ابتلا به برخی امراض از جمله وبا، معضلاتی هستند که تولید آنها را به‌صرفه نمی‌دانیم. استاد دانشگاه تهران با بیان اینکه به دلیل مشکلات فراوان در تولید سبزی‌های گیاهی درصدد برآمدیم تا کارخانه گیاهی را طراحی کنیم، بیان کرد: سبزی‌های برگی وقتی در مزرعه کشت داده می‌شوند نیاز به آب فراوانی دارند، در حالی که در کارخانه گیاهی میزان آب به یک درصد می‌رسد.نیائی‌فرد با بیان اینکه در کارخانه گیاهی، گیاه در سطح کشت داده نمی‌شود، بیان کرد: کشت عمودی گیاه به صورت طبقه‌ای در یک متر مربع بدون خاک است و مصرف آب آن یک درصد است. در پروسه کشت عمودی گیاه این موضوع در نظر گرفته می‌شود تا سبزی‌های برگی در کمترین سطح رشد کنند. وی با بیان اینکه مشکل نبود وسایل نقلیه مناسب و نبود تعادل بین عرضه و تقاضای محصول در زمان‌های مختلف سال با کشت سبزی‌های برگی در کارخانه گیاهی مرتفع می‌شود، بیان کرد: طبق بررسی­‌های صورت گرفته، با تولید محصول سبزی برگی (به ویژه کاهو) توسط تکنولوژی کارخانه گیاهی در کلان­شهر‌ها می‌توان تمام معضلات مطرح شده در رشد سبزی‌های برگی را از بین برد. وی با اشاره به روشی که در کارخانه گیاهی اجرایی می‌شود، گفت: این تکنیک که در ایران به دنبال آن هستیم، به جای اینکه در سطح زمین تولید داشته باشیم تولید را در حالت عمودی قرار می‌دهیم و سیستم کشت به صورت طبقاتی خواهد بود. وی با اشاره به مزایای کشت سبزی‌های برگی در کارخانه گیاهی گفت: محصول به صورت سالم پرورش داده می‌شود و چون در محیط ایزوله گیاه کشت داده می‌شود، آفت یا بیماری به گیاه سرایت نمی‌کند که نیاز به سمی‌ داشته باشند. نیائی‌فرد با بیان اینکه این سیستم در کشورهای شرق آسیا، امریکا و اروپا استفاده می‌شود، گفت: چون مصرف آب در این سیستم یک درصد است، کاربرد آن می‌تواند در هر فضایی به‌صرفه و مفید باشد. ریحان، کاهو و... از جمله سبزی‌های برگی هستند که می‌توانند در این کارخانه کشت داده شوند.وی تأکید کرد: با توجه به اینکه کاهو بیشترین سبزی برگی در دنیا و ایران است، کارخانه گیاهی عمودی از جمله روش‌هایی است که می‌تواند نیاز خانوار را برطرف سازد. نیائی‌فرد گفت: فرق این روش با مزرعه این است که پرتی آب در این سیستم نداریم و همه آب مصرفی به گیاه می‌رسد. وی افزود: ما توانستیم در یک متر مربع ۱۵۰ هد کاهو برداشت کنیم؛ به طوری که در سطح مزرعه در یک مترمربع ۱۰ هد کاهو با مشکلات کنونی به تولید می‌رسد. وی افزود: این طرح به صورت صنعتی به تازگی به نتیجه رسیده و آماده سرمایه‌گذاری است تا توسعه داده و مشکلات کنونی مرتفع شود. 
این طرح با همکاری دانشمندان روسی، چینی و هلندی به نتیجه رسیده و در این کشورها کم و بیش در حال اجراست.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی