غذا با گوشت چرخکرده یکی از گزینههای محبوب و پرکاربرد در آشپزی خانگی است که بهدلیل پخت سریع، طعم دلچسب و قابلیت ترکیب با مواد مختلف، جایگاه ویژهای در برنامه غذایی بسیاری از خانوادهها دارد. این نوع غذاها را میتوان با سبزیجات، ادویههای متنوع و حتی سسهای مختلف تهیه کرد و هم بهصورت ساده و هم مجلسی سرو نمود. پیراشکی گوشت یکی از این غذاهای خوشمزه و مجلسی است که میتوانید بهعنوان پیشغذا هم از آن استفاده کنید. برای مشاهده آموزش کامل طرز تهیه پیراشکی گوشت، در ادامه با ما همراه باشید.
مواد لازم برای 4 نفر
گوشت چرخکرده: ۲۵۰ گرم
فلفل دلمهای: ۱ عدد
پیاز: ۱ عدد
قارچ: ۲۰۰ گرم
رب گوجهفرنگی: ۱ قاشق غذاخوری
آب لیموترش: ۱ قاشق غذاخوری
پنیر پیتزا (اختیاری): ۱۰۰ گرم
نمک و فلفل سیاه: به مقدار کافی
زردچوبه و روغن: به مقدار کافی
طرز تهیه
آمادهسازی پیاز
ابتدا پیاز را بهصورت نگینی ریز خرد میکنیم و به همراه مقداری روغن در یک تابه مناسب تفت میدهیم تا پیاز طلایی و سبک شود. در ادامه مقداری زردچوبه و فلفل سیاه به پیاز اضافه میکنیم و تفت میدهیم تا یکدست شوند.
افزودن گوشت چرخکرده و قارچ
در ادامه، گوشت چرخکرده را اضافه میکنیم و چند دقیقه به همراه پیاز تفت میدهیم تا گوشت چرخکرده بهخوبی سرخ شود. سپس قارچها را بهصورت ورقهای یا نگینی خرد و به تابه اضافه میکنیم و کمی تفت میدهیم.
اضافهکردن آب لیمو و فلفل دلمهای
آب لیموترش را هم بههمراه قارچها اضافه میکنیم تا از سیاه شدن رنگ قارچها جلوگیری کند. پس از اینکه آب قارچها کشیده شد، فلفل دلمهای را بهصورت نگینی خرد میکنیم و بههمراه دیگر مواد، چند دقیقه تفت میدهیم تا نرم شود.
سرخکردن رب گوجهفرنگی
در این مرحله، وسط تابه را با کنار کشیدن مواد خالی میکنیم و رب گوجهفرنگی را وسط تابه سرخ میکنیم تا طعم خامی آن گرفته شود. حالا مقداری نمک اضافه میکنیم و مواد را با هم مخلوط میکنیم تا یکدست شوند؛ سپس تابه را کنار میگذاریم تا مواد خنک شوند.
مواد لازم خمیر پیراشکی
آرد سفید: ۲ لیوان
تخممرغ: ۱ عدد کامل + ۱ زرده تخممرغ
آب ولرم: نصف پیمانه
روغن مایع: ۴ قاشق غذاخوری
مایه خمیر فوری: ۱ قاشق غذاخوری
شکر: ۱ قاشق غذاخوری
عملآوردن مایه خمیر
ابتدا باید مایه خمیر را عمل بیاوریم؛ برای این منظور مایه خمیر را به همراه شکر و نصف پیمانه آب ولرم داخل یک ظرف دردار مخلوط میکنیم؛ سپس درب ظرف را میگذاریم و آن را در یک جای نسبتاً گرم قرار میدهیم تا مایه خمیر حباب بزند و عمل بیاید.
ترکیب مایه خمیر با تخممرغ
پس از اینکه مایه خمیر پس از حدوداً ۱۰ دقیقه عمل آمد، آن را در یک کاسه گود و جادار میریزیم. سپس تخممرغها را بههمراه مقدار کمی نمک و روغن مایع به مایه خمیر اضافه میکنیم و با هم مخلوط میکنیم تا مواد با هم یکدست شوند.
ورزدادن خمیر و اضافهکردن آرد
حالا آرد را کمکم اضافه میکنیم و با دست ورز میدهیم؛ تا جایی که خمیر کمی چسبندگی داشته باشد. اگر بیش از حد آرد اضافه کنید، خمیر خشک و سفت میشود. خمیر ما در پایان باید نرم و خیلی کم چسبندگی داشته باشد.
استراحتدادن خمیر
پس از اینکه خمیر جمع شد، آن را به مدت ۱۵ دقیقه با دست ورز میدهیم؛ سپس یک ظرف بزرگ را با کمی روغن چرب میکنیم و خمیر را داخل ظرف قرار میدهیم تا استراحت کند. روی خمیر را با سلفون میپوشانیم و به مدت یک ساعت در جای گرم قرار میدهیم.
قالبزدن خمیر
پس از گذشت یک ساعت، خمیر را کمی ورز میدهیم تا هوای اضافی درونش خارج شود؛ سپس آن را با وردنه بهصورت یکدست با قطر نیم سانتیمتر روی یک سطح صاف پهن میکنیم. حالا با یک قالب گرد یا دهانه کاسه ماستخوری قالب میزنیم.
پرکردن خمیر با مواد
روی هر خمیر قالب زدهشده مقداری از مایه گوشت قرار میدهیم؛ سپس روی گوشت کمی پنیر پیتزا میریزیم و لبه خمیر را روی مایه گوشت برمیگردانیم؛ به شکلی که الان مایه گوشت بین یک نیمدایره خمیر باشد.
بستن لبههای پیراشکی
حالا لبههای خمیر را با چاقو یا چنگال روی هم فشار میدهیم تا به هم بچسبند. پس از اینکه همه پیراشکیها را آماده کردیم، سینی فر را کمی چرب میکنیم؛ سپس پیراشکیها را با کمی فاصله روی سینی فر میچینیم.
آمادهسازی رومال
برای رومال پیراشکیها هم از مخلوط یک زرده تخممرغ و یک قاشق غذاخوری روغن مایع استفاده میکنیم. پس از مالیدن رومال، روی پیراشکیها به دلخواه میتوانیم مقداری کنجد یا تخم خرفه هم بپاشیم تا مجلسیتر شوند.
پخت پیراشکی در فر
فر را باید از ۱۵ دقیقه قبل با حرارت ۱۸۰ درجه سانتیگراد روشن کنیم تا گرم شود؛ سپس پیراشکیها را به مدت ۲۰ دقیقه درون فر قرار میدهیم تا بپزند. پس از اینکه پیراشکیها آماده شدند، دو دقیقه گریل را روشن میکنیم تا روی پیراشکیها طلایی شود.
سرخکردن پیراشکی
در صورت تمایل میتوانید پیراشکیها را داخل روغن هم سرخ کنید. برای این منظور، داخل یک ظرف گود مقداری روغن مخصوص سرخکردنی بریزید و روی حرارت متوسط قرار دهید؛ سپس پیراشکیها را با حوصله داخل روغن سرخ و به همراه سس کچاپ سرو کنید. نوش جان.