[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۸۰۳
  • دوره جدید

خواص سفیداب، روزنامه شیراز نوین

سفیداب یا روشور، نوعی لایه بردار طبیعی پوست بدن بر پایه چربی حیوانی است که به طور سنتی در ایران معمولاً به شکل قرص‌های سفیدرنگ گِرد تولید و عرضه شده و در هنگام استحمام به کار گرفته می‌شود.این فراورده با مالیده شدن بر سطح پوست، به جمع‌آوری و زدودن سلول‌های مرده کمک می‌کند و باعث پاکیزگی و روشن دیده شدن رنگ پوست می‌شود. استفاده از این فراورده یا چیزی مشابه آن، مختص به ایران نبوده و در فرهنگ سایر ملل نیز سابقه استفاده از پاک کننده غیرشیمیایی دیده می‌شود.
ساختار سنتی این محصول چیزی بیش از ترکیب گل سفید و نخاع برخی جانوران نیست و این عامل، یعنی دارا بودن روغن آن هم از نوع حیوانی (دارای درصد چربی بیشتر)، خود، گاه نقطه قوت آن و گاه نقطه ضعف و موجب مردود دانستن استفاده از این فراورده شمارده می‌شود.
کاربرد سنتی
استفاده این فراورده منحصر به هنگام استحمام نیست؛ بلکه در گذشته، به همراه سرخاب، سرمه، حنا، وسمه، زرک و غالیه یکی از ستون‌های هفت گانه بَزَک (آرایش سنتی زنانه در ایران) بوده ‌است و به سبب همین همراهی همیشگی، اصطلاح سرخاب ـ سفیداب به فرهنگ عامه پارسی وارد شد که اشاره به ادوات و لوازم آرایش زنانه دارد و سرخاب ـ سفیداب کردن، به معنای آرایش کردن بانوان به کار می‌رود. البته سفیداب در مقام یک فراورده صرفاً آرایشی و فارغ از کاربرد متداول آن یعنی پاک کنندگی، دارای تعریفی مجزا و اندکی متفاوت نیز هست که عبارت است از گَرد سفیدی که زنان برای آرایش و سفید کردن بر پوست صورت خود می‌مالند.
تولید صنعتی
امروزه بر پایه سفیداب، شامپوهایی تولید و در بازار ایران به فروش می‌رسند؛ اما خود این فراورده تا به امروز به همان شیوه سنتی تولید و عرضه شده ‌است و هیچ گونه پیشرفتی، چه به لحاظ فرمولی و چه از نظر کیفیت عرضه و بسته‌بندی نداشته و از جمله فراورده‌های صنعتی بسیار ابتدایی و تا حدودی در دست فراموشی است. کارشناسان پوست و زیبایی در سالیان اخیر، در پی یک سلسله بررسی‌های آزمایشگاهی و دستکاری در ترکیب و نیز نوآوری در بسته‌بندی و بازاریابی، موفق به تولید و عرضه فراورده‌ای بر پایه سفیداب سنتی ایرانی با نام تجاری BOA در بازار لوازم آرایشی و بهداشتی آمریکا شده‌‌اند.
موارد منفی
در کنار دیدگاه‌های مثبت در مورد خواص این فراورده سنتی (بخشیدن لطافت و شفافیت به پوست به واسطه زدودن سلول‌های مرده سطح آن) و توصیه به استفاده از آن به شیوه‌های گوناگون و به جای ماسک‌ها و لایه‌بردارهای شیمیایی، این اظهارنظر نیز عنوان شده ‌است که سفیداب و استفاده از آن، نه تنها فایده‌ای در بر ندارد، بلکه می‌تواند موجب انتقال بیماری تب مالت شود و بر این اساس استفاده از سفیداب را عملی غیرعلمی توصیف کرده و از انجام آن، به ویژه به شکل مرسوم در ایران (به وسیله کیسه‌های خشک و ضخیم حمام) مخصوصاً برای کودکان و نوجوانان و باز به طور ویژه در مورد پوست صورت، منع می‌کند.
سفیداب قلع
سپیداب اَرزیر یا سفیداب ارزیز یا سپیداب قلع، از رنگ‌های غیرشفاف و حاجب ماوراء است و به جای رنگ سفید به کار می‌رود. 
این سپیداب در بسیاری از منابع به اشتباه با سپیداب شیخ (نام دیگر سپیداب سرب) یکی انگاشته شده‌ است. در کتاب بیان الصناعات در مورد ساخت «سفیداب ارزیز» آمده: بستاند یک وقیه ارزیز و بگدازدش و مثقالی سرمه سوده با وی بیامیزد و چندان رهاش کند که مرده شود. پس بیرونش آرد و به آب نمک وی را بساید وزان پس بجویدش یعنی آب بر وی ریزد و زمانی رهایش کند. چون آب صافی شود آب را بر وی همی ریزد، باری چند همچنین کند تا شسته گردد و چون خشک شود، بستاند از وی چندان که خواهد و همچند وی ژیوه با وی بیامیزد و هردو را به هم نیک بساید. پس شیشه را به گل حکمت محکم بینداید و آن داروی سوده در وی کند و سه شبانروز بر آتش نرم بریانش کند، پس از آن بیرونش آورد و به آب نمک وی را بساید تا سپید و پاکیزه گردد چون خشک شود.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی