[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۱۰۵۱
  • دوره جدید

با خواص شگفت انگیز کنجد سیاه آشنا شوید (قسمت پایانی)، روزنامه شیراز نوین

فواید کنجد سیاه برای سلامتی
دانه‌های کنجد سیاه سرشار از مواد مغذی هستند که به سلامتی کمک زیادی می‌کنند و مصرف منظم آن‌ها دارای خواص منحصربه‌فردی است. یکی از دلایل بسیار مفید بودن کنجد سیاه برای سلامتی، تأثیر آن بر استرس اکسیداتیو، به‌ویژه برای افرادی است که با یک بیماری مزمن زندگی می‌کنند.
در مطالعه‌ی 8 هفته‌ای روی موش‌ها، مصرف 0.45 تا 0.9 میلی‌گرم عصاره کنجد سیاه به ازای هر پوند از وزن بدن به صورت روزانه توانسته بود مقاومت به انسولین را کاهش داده، استرس اکسیداتیو در کبد را درمان کرده و از موش‌ها در برابر چاقی محافظت کند.
ضمناً بعضی از مطالعات انسانی نیز نشان داده که کنجد سیاه می‌تواند به کاهش استرس اکسیداتیو کمک نماید. مطالعه‌ای که روی 30 نفر انجام شد، مصرف 2.5 گرم کپسول کنجد سیاه در روز و به مدت 4 هفته توانسته بود میزان مالون دی آلدهید (MDA) را که یکی از پُرکاربردترین بیومارکرهای استرس اکسیداتیو است به میزان قابل توجهی کاهش دهد؛ اما مطالعات انسانی تا این زمان محدود بوده و به پژوهش‌های گسترده‌تری نیاز است. ضمناً به دلیل این که برخی از مطالعات از عصاره‌ کنستانتره‌ کنجد استفاده کرده‌اند، ممکن است نتایج گرفته شده با نتایج حاصل از مصرف کنجد سیاه پوست‌دار یکسان نباشند. از این رو، به مطالعات کنترل شده‌ی بیشتری روی انسان نیاز است.
سرشار از آنتی‌اکسیدان
آنتی‌اکسیدان‌ها موادی هستند که نقش مهمی در پیشگیری و کُند کردن انواع آسیب‌های سلولی در بدن دارند. یک نوع از آسیب سلولی که گفته می‌شود آنتی‌اکسیدان‌ها می‌توانند از آن‌ها پیشگیری کنند، استرس اکسیداتیو می‌باشد. استرس اکسیداتیو طولانی‌مدت می‌تواند منجر به خیلی از بیماری‌های مزمن از جمله دیابت و بیماری قلبی و سرطان شود. برخی از غذاها نسبت به بقیه، منابع بهتری از آنتی‌اکسیدان‌ها هستند. میوه‌ها، سبزی‌ها، مغزها و غلات کامل، برخی از بهترین منابع آنتی‌اکسیدان‌ها به شمار می‌روند.
همه کنجدها حاوی آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد شیمیایی گیاهی مفیدند اما کنجد سیاه، منبع غنی‌تری محسوب می‌شود. همچنین شواهد نشان می‌دهند جوانه کنجد سیاه می‌تواند دارای مقدار بیشتری از برخی از آنتی‌اکسیدان‌ها نسبت به دانه‌های جوانه نزدۀ کنجد باشد.
بهبود فشار خون
مطالعه‌ کوچکی که روی 30 فرد بزرگسال انجام شد دریافت مصرف روزانه یک کپسول حاوی 2.5 گرم کنجد سیاه به مدت 4 هفته توانسته بود فشارخون سیستولیک را به میزان زیادی کاهش دهد، در حالی که گروه دارونما ظاهراً تغییری را تجربه نکرده بود.
ضمناً، یک مرور سیستماتیک روی تحقیقاتی که درباره‌ی اثرات کنجد سیاه بر فشارخون انجام شد دریافت پنج‌هفتم مطالعات بالینی، بهبودهای قابل توجهی در فشارخون نشان داده‌اند. محققان می‌گویند مطالعاتی با روش‌های دقیق‌تری نیاز است تا این یافته‌های اولیه را با قطعیت به اثبات برساند.
خواص ضد سرطانی
طی سال‌های اخیر، درباره‌خواص ضد سرطانی دانه‌های کنجد مطالعاتی انجام شده است. دو ترکیب موجود در کنجد سیاه، سسامول و سسامین، دارای خواص ضد سرطانی هستند. خواص ضد سرطانی سسامول در چند مطالعه‌ حیوانی ثابت شده است.
این پژوهش‌ها، توانایی سسامول کنجد برای مبارزه با استرس اکسیداتیو و تنظیم مراحل گوناگون سیکل زندگی سلولی و کانال‌های سیگنال دهی را مورد مطالعه قرار داده‌اند که هر یک، نقشی در ایجاد سرطان دارند. سسامین دارای نقشی مشابه در جلوگیری از سرطان است. این ترکیب در افزایش تخریب سلول‌های سرطانی به‌واسطه‌ی آپوپتوسیس (مرگ برنامه‌ریزی‌شده‌ی سلولی) و اوتوفاژی (حذف سلول‌های آسیب‌دیده) نقش دارد.
مطالعات انسانی و همچنین مطالعاتی که با خود دانه‌های کنجد انجام شده‌اند (نه عصاره‌ کنجد)، بسیار کم و محدودند. بنابراین در حال حاضر معلوم نیست خوردن دانه‌های کنجد سیاه، چگونه بر ریسک سرطان اثر می‌گذارد.
کمک به سلامت پوست و مو
روغن کنجد اغلب در محصولات تقویت‌کننده‌ پوست و مو به کار می‌رود؛ مثلاً در صابون و شامپو و مرطوب‌کننده. بنابراین شاید این سؤال برایتان مطرح شود که آیا خوردن کنجد سیاه نیز برای پوست و مو مفید است یا نه. چند مطالعه به بررسی مستقیم چگونگی تأثیر مصرف کنجد سیاه بر سلامت پوست و مو پرداخته‌اند و معلوم شد این دانه‌ها حاوی خیلی از مواد مغذی هستند که گفته می‌شود به سلامت پوست و مو کمک می‌کنند.
برخی از این مواد مغذی شامل آهن، زینک (روی)، اسیدهای چرب و آنتی‌اکسیدان‌ها می‌شوند. سایر مطالعات نیز به بررسی مصرف موضعی روغن کنجد پرداخته‌اند؛ مثلاً مطالعه‌ای در سال 2011 دریافته روغن کنجد می‌تواند جلوی 30 درصد از پرتوهای مضر خورشید را بگیرد. پرتو فرابنفش نه تنها سبب آفتاب‌سوختگی می‌شود، بلکه می‌تواند منجر به چین و چروک پوست، علائم زودهنگام پیری پوست و حتی سرطان پوست شود.
یک مطالعه‌ جدید دیگر روی 40 نفر که بابت تروما در پاها در اورژانس تحت درمان بودند نشان داد، ماساژ پاهای آسیب‌دیده با روغن کنجد، به میزان زیادی از دردشان کاسته بود؛ اما هیچ‌کدام از این مطالعات به طور خاص از روغن گرفته شده از کنجد سیاه استفاده نکرده بودند.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی