تفریق طلای کثیف از زبالهگردها، روزنامه شیراز نوین
سعیدرضا امیرآبادی- گروه خبر
نشست خبری سه جانبه رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز با همراهی رئیس سازمان پسماند و معاون خدمات شهری شهرداری شیراز با اصحاب رسانه برگزار شد. رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز صبح سهشنبه 11 شهریور ماه در نشست خبری با خبرنگاران خواستار افزایش مشارکت و همراهی بیشتر مردم در حوزه ارتقا خدمات شهری شد و بیان داشت: باید در راستای مدیریت و کاهش تولید پسماندهای خانگی گام برداریم و احاد جامعه نسبت به اهمیت جایگاه زباله به عنوان طلای کثیف آگاهی یابند.
تغییر نگاه مدیریت شهری در حوزه پسماند
دکتر علی ناصری سازمان پسماند را یکی از مهمترین و تأثیرترین سازمانهای12 گانه مجموعه شهرداری شیراز برشمرد که با بیش از 3 هزار نیرو نقش پررنگی در خدمترسانی به شهروندان دارد و خاطرنشان کرد: نوع نگاه به سازمان پسماند در گذر زمان شاهد تحولات اساسی و بنیادینی شده است و نقش این سازمان در بهبود شاخصههای محیطزیستی به ویژه در زمینه حفظ آب و خاک مشهود است. وی در ادامه به الزام پیادهسازی طرح جامع و طرح تفضیلی برای شهرهایی که بیش از یک میلیون نفر جمعیت دارند، اشاره کرد وگفت: از سال 86 تا 88 تدوین طرح جامع مدیریت پسماند در دستور کار این سازمان قرار گرفت و در سال 88 در 5 جلد به تصویب رسید. درآن زمان قرار بر این بود طرح جامع تفصیلی هم بررسی و تصویب شود اما به دلایلی به تعویق افتاد و در نهایت در سال گذشته در 13 بند و 85 شرح خدمات به تصویب رسید. ناظر شورای اسلامی شهر شیراز در منطقه 5 شهرداری در ادامه بیان داشت: طرح تفصیلی از مرحله تفکیک در مبدا تا یک مرحله پس از دفن زباله را شامل میشود که با تلاش و پیگیریهایکمیسیون سلامت در صحن شورا و فرمانداری شیراز مورد تصویب قرار گرفته است. دکتر ناصری با اعلام این خبر که شیراز تنها شهری در کشور است که طرحهایجامع و تفصیلی را به تصویب رسانده و اجرای آن را در دستور کار دارد، اظهار داشت: در کلانشهر شیراز روزانه 1100 تن پسماند خانگی، 6500 تن پسماند ساختمانی تولید میشود. همچنین مجموعه سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز از 919 مرکز درمانی و پزشکی و دندان پزشکی روزانه 7 تا 14 تن پسماند عفونی را به شیوههایبهداشتی جمع آوری میکند.این مقام مسئول خواستار تلاشهایگسترده و فرهنگ سازی مضاعف در راستای کاهش تولید انواع پسماندها شد و خاطر نشان کرد: طرحهایجامع و تفصیلی برای مدیریت همه پسماندها شیوهنامه و راهکارهایی علمی را در اختیار ما قرار میدهند و باید به اهمیت واقعی زباله به عنوان طلای کثیف اشراف یابیم.رئیس کمیسیون سلامت، محیطزیست و خدمات شهری شورای اسلامی شهر شیراز تفکیک زباله در مبدا را گامی بلند در حوزه مدیریت پسماند ارزیابی کرد و بیان داشت: با وجود همه تلاشها و قدمهایمثبتی که در سازمان مدیریت پسماند و معاونت خدمات شهری شهرداری شیراز برداشته شده هنوز در شرایط مطلوبی قرار نداریم و باید با اجرای روشهای زیربنایی نظیر فرهنگسازی، راهکارهای اموزشی، طرحهایتشویقی و بهرهبرداری از همه ظرفیتهایموجود به نحو بهینهای از ظرفیتها بهرهبرداری کنیم.
تلاش برای مدیریت واحد شهری
دکتر ناصری با اشاره به اقداماتی که در حوزه فرهنگسازی صورت گرفته اظهار کرد: باید در زمینه دستیابی به مدیریت واحد شهری تلاش کنیم؛ همچنان که در زمینه اطلاعرسانی و آموزش با خلاءهایی روبرو هستیم و باید در زمینههای فرهنگسازی و آموزشهای شهروندی در حوزه پسماند هم گامهایاستوارتری برداریم.
در همین راستا در بودجه سال 99 با هماهنگیهای به عمل آمده با سازمان فرهنگی، اجتماعی و ورزشی شهرداری شیراز، بودجههای آموزشی و فرهنگسازی به صورت مستقل در اختیار معاونتها قرار گرفته تا دین وسیله شاهد رونق بیشتر مبانی آموزشی و فرهنگسازی درحوزههای مختلف باشیم. وی در ادامه از همکاری دستگاهها و نهادهای مختلف برای خدمترسانی به شهروندان در کلانشهر شیراز خبر داد و تصریح کرد: تفاهمنامههایچند جانبهای برای بهبود شاخصههایمحیطزیستی و بهبود سرانه سلامت در کلانشهر شیراز در حال شکلگیری و تدوین میباشد و تا بحال شاهد تعاملات سازنده شورا و شهرداری با دستگاههایی نظیر دادگستری، بهزیستی، هلالاحمر، علوم پزشکی و تعدادی دیگر از ارگانها بودهایم. دکتر ناصری در پایان گفت: این سلسله نشستهایکارشناسانه تا رسیدن به نقطه مطلوب که در شأن کلانشهر شیراز باشد ادامه خواهد داشت و امیدواریم و با توسل به راهکارای علمی و عملی نقش مثبتی در ارتقا کیفیت زندگی شهروندان داشتهباشیم.
شیراز پاکترین کلانشهر ایران
در ادامه این نشست خبری معاون اجرایی و خدمات شهری شهرداری شیراز گفت: هر ماه برای نظافت و پاکیزگی شهر شیراز بیش از ١۶میلیارد تومان هزینه میشود. مهندس محمدرضا حسنپور با بیان اینکه شیراز یکی از تمیزترین شهرهای کشور است و این موفقیت بزرگ مدیون زحمات سازمان مدیریت پسماند و پاکبانان شهراست، بیان داشت: از شهروندان فهیم شیراز تقاضا میکنیم به نظافت شهر توجه بیشتری داشته و مراعات حال پاکبانان را بکنند. اگر زبالهای در اتوبان یا معابر رها شود ممکن است به قیمت جان یک پاکبان زحمتکش تمام شود. وی در بخش دیگری از سخنان خود در خصوص معضل زباله گردی در شیراز گفت: متأسفانه در شیراز بیش از هزار نفر در حال جمع آوری پسماند و زبالهگردی هستند که این امر باعث بروز مشکلات زیادی برای شهر و شهروندان شده است.
معاون اجرایی و خدمات شهری شهرداری شیراز با اسیب شناسایی مشکلاتی که در این زمینه وجود دارد اذعان کرد: متأسفانه اتفاق کم نظیری که با قانون مغایرت دارد در پهنه شهر شیراز رخ داده است. یک اتحادیه به خود اجازه داده در پوشش اتحادیه علافان و آسیابداران در شیراز افرادی را برای جمع آوری مواد بازیافتی از سطلهای زباله به کار گیرد. این امر نیز باعث بروز مشکلات بسیاری برای مردم به ویژه در حوزه سلامت شده است. مهندس محمد حسن پور در ادامه با اشاره به اقدامات صورت گرفته به برگزاری نشستهای مشترک با متولیان این اتحادیهها برای رفع مشکل خبر داد و افزود: در قانون به صراحت شهرداری یا دهیاری متولی حمع اوری و مدیریت پسماند معرفی شده است. البته امیدواریم با اجرای طرح مختلف دیگر شاهد فعالیت زباله گردها نباشیم.
تداوم ساماندهی مناطق الوده
معاون اجرایی و خدمات شهری شهرداری شیراز در بخش دیگری از سخنان خود اظهار داشت: یکی از شعارهای ما در این حوزه تبدیل زباله به انرژی بود که در این مسیر موفقیتهایخوبی داشتیم اما به دلیل مشکلاتی امکان همکاری با سرمایه گذاران خارجی محقق نشد و این پروژه بزرگ روی زمین ماند و در زمینه تفکیک نخالههایساختمانی هم مشابه همین اتفاق افتاد. مهندس محمدحسن پور درباره مشکلات دوچندان دروازه کازرون و وجود انبوهی از مغازههایماهی فروشی و میوه و تره بار و مشکلات بهداشتی این منقطه از شهر گفت: پاکبانان ما در دروازه کازرون به صورت شبانه روزی در حال نظافت هستند. البته در این محل با دو مشکل روبرو هستیم. یکی مسائل بهداشتی و پاکیزگی محل که به دلیل نوع مشاغل ایجاد شده و دوم چالش سد معبر است که توسط برخی مغازهها همچنان وجود دارد. ساماندهی این منطقه به صورت جدی در دستور کار شهرداری شیراز قرار دارد که بخشی از آن به صورت نرم افزاری و بخش دیگر با راهاندازی مجتمع بزرگ پروتئین در خیابان کارگر رفع خواهد شد.
افزایش زیرساخت برای گسترش بازیافت
در ادامه این نشست خبری رئیس سازمان مدیریت پسماند شهرداری شیراز گفت: کلان شهر شیراز بیش از یک میلیون و ٧٠٠ هزار نفر جمعیت دارد و بطور میانگین روزانه یکهزار و ٧۵ تن زباله جمعآوری میشود که سرانه تولید پسماند هر شیرازی روزانه ۶۴٠ گرم برآورد میشود. مهندس روح الله خوشبخت افزود: در طرح تفکیک از مبدا روزانه ١٠٢ تن مواد قابل بازیافت جداسازی میشود و بیش از ۵٩ ایستگاه اطلاعرسانی در این رابطه در سطح شهر فعالیت داشته و در کنار آن با توزیع مخازن تفکیک گامهای خوب و مؤثری در این حوزه برداشته شده است. وی با اشاره به اجرای طرح تفصیلی پسماند در شیراز که برای اولین بار در کشور اجرایی میشود، تصریح کرد: یکی دیگر از اقدامات ما بهرهبرداری و رونمایی از اپلیکیشن تفکیک از مبدا برای اولین بار در سطح شهر شیراز است که در نیمه دوم سال جاری به صورت آزمایشی در شهرداری منطقه 4 آغاز به کار خواهد کرد.
خوشبخت گفت: عملکرد این نرم افزار به گونهای است که پس از ثبتنام شهروندان، نوع پسماند و زمان تحویل در سیستم ثبت میشود و شهروندان در ازای آن پول نقد، کالا و بستههایمتنوع تشویقی دریافت میکنند. وی ادامه داد: ٧٠درصد زبالههایشهر را زبالههای تر تشکیل میدهند و استفاده از کمپسورهای خانگی یکی دیگر از اقدامات این سازمان در راستای تفکیک زباله از مبدا و تولید کود کمپوست است که ۶ نمونه اولیه آن تا کنون تولید و در میان مردم توزیع شده است.
وی ادامه داد: امروز کلیه قرار دادهای خدمات شهری بصورت سرمایهگذاری است و در یک بسته سرمایهگذاری ٣ ساله با ١٠ تا ١۵ میلیارد تومان سرمایهگذاری تعیین شده است. در شرایط فعلی هزینه خرید هر دستگاه ماشین حمل زباله یک میلیارد تومان برآورد میشود با توجه به وجود ١۵٠خودرو حمل زباله این یعنی در جذب این ماشینآلات ما١۵٠میلیارد تومان سرمایه گذاری جذب کردهایم.
استخراج برق از طلای کثیف
خوشبخت با تأکید بر توجه مردم به زمانبندی جمعآوری زبالهها گفت: در حوزه سرمایهگذاری ٣بسته تعریف شده است. بسته اول در خصوص تفکیک در مبدا است. بسته دوم خط ۴هزار تنی تفکیک در مقصد سایت نخالههایساختمانی میباشد و سومین بسته در ارتباط با تولید انرژی از زباله است که به دنبال سرمایه گذار در این حوزهها هستیم. وی در خصوص تولید انرژی از زباله گفت: طرح تولید برق از طلای کثیف یکی از بسترهای ورود سرمایهگذاران است اما چون قیمت خرید برق تضمینی پوشش این سرمایهگذاری را نمیدهد، خواهان حمایت بیشتر دولت میباشیم. وی با اشاره به قابلیت تفکیک ٩٠٠ تن زباله در مقصد در صورت راهاندازی خط سوم سورتینگ اشاره کرد و افزود: هر سال همزمان با فصل پاییز بیش از هزار تن برگ از سطح شهر جمعآوری میشود که میتوان از آنها کود مرغوب تهیه نمود و در فضای سبز شهری استفاده کرد. وی در پاسخ به بحث زباله گردها در سطح شهر شیراز که تبدیل به یک معضل اساسی شده گفت: کارگروه ویژهای در سازمان پسماند با این موضوع تشکیل شده و براساس ماده قانون ٧مدیریت پسماند، هر گونه جمعآوری وحمل ونقل زبالهها
بر عهده شهرداری است. بر همین اساس انبارهای غیرمجازی که اقدام به خریداری این زبالهها میکنند شناسایی شده و پلمپ میشوند. البته با راهاندازی اپلیکیشن جمعآوری زبالههایقابل بازیافت این مشکل کمتر خواهد شد. خوشبخت در پاسخ به روزنامه شیرازنوین مبنی بر این که تا چه اندازه از فضای شهری برای تبلیغ و آموزش شهروندی در خصوص تفکیک زباله بهرهبرداری شده و نقش مردم در تفکیک زباله از مبدا تا چه میزان است، اظهار داشت: اولین کمک مردم کاهش تولید زباله و جداسازی زباله خشک از تر است. البته برخی از مردم هم در ساعتهایمشخص شده کیسه زبالهها را برای جمعآوری درب منازل نمیگذارند که مشکلاتی را در پی دارد. وی با اشاره به اینکه تغییر روش مصرف و حذف کیسه زباله یکی دیگر از رویکردهای این دوره حوزه سازمان مدیریت پسماند است، گفت: از سال ٩٢ فعالیت خوبی در راستای آموزشهایشهروندی در دستور کار قرار گرفت و امسال در کمیسیون سلامت و محیطزیست مبالغی به آموزش شهروندی اختصاص یافت و آموزش فراگیر و غیرفراگیر همچنان در دستور کار است.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین