[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۱۱۳۸
  • دوره جدید

خوراکی‌های غیرگوشتی که آهن بدن را تأمین می‌کنند، روزنامه شیراز نوین

بیش از یک قرن است که آهن به عنوان یک ماده مغذی ضروری شناخته شده با وجود دسترسی وسیع به مواد غذایی غنی از آهن در قرن 21، هنوز کمبود تغذیه‌ای آهن و کم‌خونی فقر آهن شایع‌ترین بیماری کمبود تغذیه‌ای در دنیا است. به گزارش ایرنا، آهن یک عنصر معدنی است که در مقادیر جزئی در همه سلول‌ها یافت می‌شود. این عنصر به خوبی توسط بدن نگهداری شده و هر روز 90 درصد آهن بازیافت شده و مجدداً استفاده می‌شود و بقیه آهن به طور عمده از صفرا دفع می‌شود. برای حفظ تعادل آهن و تأمین 10 درصد اتلاف آن، آهن باید از طریق مواد غذایی در دسترس بدن قرار گیرد که در غیر این صورت کمبود آهن ایجاد می‌شود و فرد مبتلا به کم‌خونی فقر آهن دچار می‌شود. فقر آهن در کودکان، دختران نوجوان و زنان در سنین باروری شایع بوده و درمان کم‌خونی فقر آهن شامل تشخیص علت ایجاد این نوع کم‌خونی، مکمل یاری آهن و رژیم غذایی حاوی آهن است. در حال حاضر به دلیل شرایط اقتصادی جامعه ترکیبات سبد غذایی بسیاری از خانوارها تغییر کرده و برخی مواد غذایی از مصرف روزانه به مصرف هفتگی و برخی از مصرف هفتگی به مصرف ماهانه تبدیل شده‌اند و همین امر امنیت غذایی را در بسیاری از خانوارها به خصوص مناطق حاشیه شهر و استان‌های محروم به خطر انداخته است. افزایش قیمت همه اقلام مواد غذایی به خصوص گوشت قرمز، لبنیات و میوه طی یک سال گذشته باعث شده که سهم گوشت قرمز در سبد خرید خانوار محدود شود. گوشت قرمز منبع اصلی و خوب دریافت آهن در سفره خانوارهای ایرانی محسوب می‌شود که آهن آن از نوع آهن هم است که جذب آن حدود 15 تا 35 درصد و زیست دسترسی بیشتری نسبت به آهن غیر هم دارد، آهن غیر هم در منابع گیاهی وجود دارد و جذب آن 2 تا 20 درصد است منبع غنی آهن هم، جگر گاو است و به غیر از این ماده غذایی گوشت قرمز، زرده تخم‌مرغ و گوشت مرغ هم دارای آهن هم هستند اما مقدار آهن آن از جگر گاو کمتر است. در حال حاضر با توجه به شرایط اقتصادی جامعه برخی خانوارها که قدرت خرید گوشت قرمز را ندارد یا به دلایلی مثل گیاه‌خواری نمی‌توانند گوشت قرمز یا جگر گاو یا تخم‌مرغ مصرف کنند، می‌توانند از منابع گیاهی حاوی آهن تا حد زیادی از نیاز خود به این عنصر را تأمین کنند. به عنوان مثال حبوبات مثل عدس، لوبیا چشم بلبلی، لوبیا سفید و سبزی‌هایی مثل شوید، جعفری، ترخون و جعفری منابع خوب آهن گیاهی هستند. همچنین در 100 گرم تخم ریحان 9/8 میلی‌گرم، پسته 14 میلی‌گرم، توت خشک 9/5 میلی‌گرم، بادام خشک 4/7 میلی‌گرم آهن وجود دارد که از منابع بسیار خوب آهن گیاهی هستند. گندم یا عدس به صورت جوانه‌زده نیز از منابع بسیار خوب آهن محسوب می‌شوند که می‌توانید آنها را همراه سالاد با آبلیمو میل کنید و حتی از این جوانه‌ها به صورت تازه یا خشک شده در غذاهای کودکان استفاده کنید. باید توجه داشت چون آهن منابع گیاهی از نوع فریک است برای افزایش جذب این نوع آهن، منابع گیاهی ذکر شده را با منابع ویتامین C مثل لیموترش یا نارنج باید مصرف کرد.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی