[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۱۲۸۷
  • دوره جدید

طرز تهیه دمی لخلاخ، روزنامه شیراز نوین

 مواد لازم برای 4 نفر
برنج: 3 پیمانه
فیله ماهی شیر: 500 گرم
شیره تمر هندی: 1 پیمانه
سبزی ماهی: 1 و یک دوم پیمانه (شامل گشنیز، شوید و کمی شنبلیله)
پیاز خلال شده: 5 عدد
سیر: 4 حبه
فلفل قرمز و سیاه: به مقدار دلخواه
نمک و زردچوبه: به مقدار لازم
پودر لیمو عمانی: به مقدار لازم
روغن: به مقدار لازم
اسم دمی لخلاخ از کلمه عربی لخلخه گرفته شده است. لخلخه به معنی بوی خوش است و انصافاً هم که این غذای جنوبی بوی خوش و مطبوعی دارد. برای درست کردن این دمی عربی به ماهی نیاز دارید، بومی‌های بوشهر معمولاً این غذا را با ماهی میدم یا شیر تهیه می‌کنند اما می‌شود آن را با ماهی‌های دیگر مثل هامور، سرخو، زبیدی و سنگسر جایگزین کرد. به طور کلی هر ماهی که گوشتش سفت باشد برای این غذا مناسب است. 
غذاهای جنوبی به خاطر عطر و طعم قوی و البته خوشمزه‌ای که دارند معروفند، مطمئناً همه تا به حال اسم قلیه ماهی، هواری میگو یا خوراک ماهی حسون را شنیده‌اید و شاید امتحان کرده باشید و می‌دانید من چه می‌گویم. جنوبی‌ها عاشق ماهی، میگو و خوراک‌های دریایی هستند و به خوبی آن‌ها را در برنامه غذایی خودشان جا دادند؛ زیرا تجربه به آن‌ها نشان داده که موجودات دریایی منبعی غنی برای بدن به شمار می‌روند. 
خوردن غذاهای دریایی نباید فقط مختص مردم جنوب باشد و همه باید ماهی را در برنامه غذایی خودشان قرار بدهند، به همین علت ایران کوک قصد دارد خوشمزه‌ترین غذاهای جنوبی با ماهی را آموزش دهد تا همه از آن بهره‌مند شوند و دمی لخلاخ هم یکی از همان غذاهاست. 

 طرز تهیه
  مرحله اول: آماده کردن ماهی و خیساندن برنج 
پیش از هر چیز از 3 ساعت قبل برنج را در مقداری آب ولرم و اندکی نمک بخیسانید. روی فیله‌های ماهی نیز مقداری نمک، فلفل، آب لیمو ترش و پودر لیمو عمانی بریزید تا مزه‌دار شود و بوی ضُخمش از بین برود. برای مزه‌دار کردن ماهی یک ساعت کافی است. مقدار کافی روغن در تابه بریزید و ماهی‌های مزه‌دار شده را سرخ کنید. نیازی نیست ماهی‌ها خیلی سرخ شوند. 
   مرحله دوم: آماده سازی دمی لخلاخ 
در یک قابلمه با اندازه مناسب مقداری روغن بریزید و پیازهای خلالی را اضافه کنید. هنگامی که پیازها طلایی شدند نیمی از آن را برای تزیین دمی بردارید، سپس سیرهای له شده، فلفل قرمز و زردچوبه را به محتویات قابلمه افزوده و تفت دهید. سبزی ماهی شامل گشنیز، شوید و مقدار کمی شنبلیله را داخل قابلمه بریزید و حدود 3 دقیقه تفت دهید. بعد از این زمان یک پیمانه شیره تمرهندی و 5 پیمانه آب (ترجیحاً آب جوش) به مواد اضافه کنید، زمانی که آب به جوش آمد برنج‌ها را نیز داخل قابلمه بریزید و به اندازه کافی نمک و فلفل سیاه نیز اضافه کنید. 
اجازه دهید آب برنج کامل کشیده شود، سپس ماهی‌های سرخ شده را روی برنج بچینید، درب قابلمه را با دم‌کنی بپوشانید و بگذارید دمی لخلاخ حدود 30 دقیقه کامل دم بکشد. بعد از آنکه برنج دم کشید ماهی‌ها را بردارید، برنج را در ظرف مناسب سرو کنید و فیله‌های ماهی را روی آن بچینید. از پیاز داغ‌هایی که برداشتید برای تزیین استفاده کنید، همچنین در صورت تمایل مقداری پودر لیمو عمانی و فلفل سیاه روی دمی بپاشید. 
اگر دوست دارید ماهی و برنج کاملاً با هم ترکیب شوند و آن‌ها را با هم سرو کنید کافی است زمانی که برنج را داخل آب ریختید و آب برنج جوش آمد ماهی‌ها را نیز اضافه کنید، البته آن‌ها را به آرامی هم بزنید تا فیله‌ها له نشوند. زمانی که آب برنج کامل کشیده شد آن را دم بگذارید. 

چگونه شیره تمرهندی درست کنید؟ 
برای این منظور کافی است 150 گرم تمرهندی را در یک پیمانه آب جوش حل کنید، سپس آن را از صافی رد کنید تا هسته یا ناخالصی‌های آن کامل گرفته شود. 

 نکات کلیدی 
 مقدار شنبلیله در سبزی ماهی باید خیلی کم باشد (در حد یک قاشق غذاخوری)، زیرا باعث تلخی غذا می‌شود. 
 اگر ترشی دوست ندارید می‌توانید شیره تمرهندی را از دستور حذف کنید و به جای آن آب بریزید. 
 دمی لخلاخ به صورت آبکش نیز تهیه می‌شود، کافی است سبزیجات را جداگانه تفت دهید و ماهی‌های سرخ شده را به آن‌ها اضافه کنید؛ سپس این مایع را لایه لایه بین برنج آبکش شده بریزید و در نهایت دم کنید. 
 از ماهی‌های دیگری همچون زبیدی، صبور، سرخو، سنگسر و … می‌توانید استفاده کنید. 
 پیش از دم دادن این پلو می‌توانید مقداری زعفران آب کرده روی آن بریزید.

 

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی