[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۱۳۶۸
  • دوره جدید

آش شله قلمکار، روزنامه شیراز نوین

 زمان آماده‌سازی: 30 دقیقه
 زمان پخت: 240 دقیقه

 مواد لازم برای 8 نفر
نخود: 100 گرم (یک دوم پیمانه)
عدس: 100 گرم (یک دوم پیمانه)
لوبیا قرمز، لوبیا سفید، لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی، ماش: 250 گرم (هر کدام 50 گرم یا یک چهارم پیمانه)
گندم: 500 گرم (2 و یک دوم پیمانه)
برنج: 100 گرم (یک دوم پیمانه)
سبزی(جعفری،تره،گشنیز،اسفناج): 750 گرم
ترخون و مرزه: 100 گرم
پیاز: 1 عدد
گوشت(مخلوط گوساله و گوسفند): 500 گرم
قلم گوسفند: 1-2 عدد
روغن(حیوانی یا مایع): به مقدار لازم
نمک و فلفل: به مقدار لازم
زردچوبه: مقدار لازم

آش یکی از غذاهای سنتی ایرانی می‌باشد که خوردن آن در تمام فصول سال به‌خصوص روزهای سرد زمستان، دلچسب خواهد بود. آش شله قلمکار از انواع آش ایرانی، ترکیب متنوع و منحصر به فردی دارد. بر خلاف آش رشته سنتی که حبوبات و سبزی از اجزای اصلی آن هستند، ماده اصلی و متفاوت آش شله قلمکار علاوه بر حبوبات و سبزی، گوشت می‌باشد. آش شله قلمکار تاریخچه جالبی دارد، این آش برای اولین بار به دستور ناصرالدین شاه طبخ و بین مردم پخش می‌شود. همین تاریخچه کوتاه نشان دهنده قدمت این آش و اصیل بودن آن است. از معروف‌ترین آش شله قلمکار می‌توان به آش شله قلمکار اصفهان اشاره کرد. البته نوع طبخ این آش در جای جای ایران، شباهت زیادی به هم دارد و فقط ممکن است نوع گوشت مصرفی و یا روغنی که استفاده می‌شود طبق ذائقه تفاوت کند. آش شله قلمکار مجلسی را می‌توانید به عنوان عصرانه برای مهمان‌های خود طبخ کنید. همچنین به عنوان آش نذری هم گاهی از آن استفاده می‌شود. 

 طرز تهیه 
 مرحله اول:
حبوبات را به جز عدس، به طور جداگانه از 24 ساعت قبل خیس کنید. در طول خیساندن، 2 الی 3 بار آب آن‌ها را عوض کنید. قبل از پختن، آن‌ها را در آبکش ریخته و برای پخت آب جدید بریزید. برنج را نیز از 3 ساعت قبل، در مقداری آب خیس کنید سپس هنگام پخت، آب روی آن را خالی کنید.
 مرحله دوم:
قلم گوسفند را همراه پیاز و مقداری زردچوبه ابتدا تفت داده و سپس با مقداری آب بپزید. پس از پخت، آب آن را از طریق آبکش جدا کرده و در ظرفی بریزید.
 مرحله سوم:
در قابلمه‌ای مقداری روغن ریخته روی حرارت قرار دهید. پیاز را نگینی خرد کرده، درون قابلمه اضافه کرده و تفت دهید تا سبک شود. سپس آب قلم را به آن اضافه کنید. گوشت و نخود را درون قابلمه بریزید و اجازه دهید به مدت 4 ساعت بپزند. حدود 40 الی 60 دقیقه پس از پخت آن‌ها، لوبیاها (لوبیا سفید، لوبیا قرمز، لوبیا چیتی، لوبیا چشم بلبلی) را اضافه کرده، در قابلمه را بگذارید تا به مدت 3 ساعت بپزند. در یک ساعت آخر پخت آن‌ها، عدس، ماش و برنج را به آن بیافزایید، اجازه دهید تمام مواد کاملاً پخته و له شوند.
 مرحله چهارم:
در 30 دقیقه آخر پخت، سبزی آش شله قلمکار به همراه نمک، فلفل و زردچوبه را اضافه کنید. پس از گذشت 4 ساعت از پخت تمام مواد، آش را در آبکش ریخته و آب آن را در ظرفی جداگانه بریزید. اگر گوشت شما استخوان دارد، استخوان آن را جدا کرده، سپس تمام مواد را با گوشتکوب له کرده و بکوبید. (بهتر است از گوشتکوب دستی استفاده کنید تا مواد کمی‌ زیر دندان بیایند) اما می‌توانید گوشتکوب برقی هم به کار ببرید.
 مرحله پنجم:
پس از کوبیدن مواد آش، آن را به همراه آب آش مجدداً به درون قابلمه برگردانید. اجازه دهید تا برای 30 دقیقه دیگر بپزد. در این زمان لازم است دائماً آش را هم بزنید تا ته نگیرد. همچنین هم زدن آش کمک می‌کند تا آش شله قلمکار کش‌دار شود. آش شله قلمکار خوشمزه شما آماده می‌باشد. آن را در ظرف مناسب سرو کرده، روی آش را با نعنا و پیاز داغ تزئین و سپس سرو کنید. نوش جان!

 نکات کلیدی 
 شما می‌توانید به جای آب قلم گوسفند، از قرص عصاره گوشت یا استاک گوشت استفاده کنید. برای این حجم مواد، 2 عدد قرص عصاره گوشت و یا 2 لیتر استاک گوشت لازم است.
 اگر سبزی اسفناج را در دسترس ندارید، می‌توانید به جای آن از برگ چغندر استفاده کنید.
 در صورتی که ترخون و مرزه تازه در دسترس نیست، از سبزی خشک هم می‌توانید استفاده کنید.
 می‌توانید در اواخر پخت آش، کمی ‌ماست به آن بیافزایید و اجازه دهید تا با مواد بجوشد و چند قل ریز بخورد.
 شما می‌توانید هنگام کوبیدن مواد آش، گوشت قلم گوسفند را نیز از استخوان جدا کرده و به باقی مواد اضافه کنید. قلم گوسفند می‌تواند میزان کش‌دار شدن آش شما را بیشتر کند. در نتیجه آش شله قلمکار غلظت بیشتری خواهد داشت.
 شما می‌توانید حبوبات را با گوشت‌کوب له کرده اما گوشت را ریش ریش کنید و سپس به آش بیافزایید، یا نصف گوشت را همراه مواد بکوبید و نصف دیگر را ریش ریش کرده و در انتها با مواد مخلوط کنید.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی