[ فردا را به امروز می آوریم ]
  • آخرین شماره ۱۴۲۷
  • دوره جدید

طرز تهیه کله گنجشکی، روزنامه شیراز نوین

 زمان آماده‌سازی: 15 دقیقه
 زمان پخت: 60 دقیقه

 مواد لازم برای 3 نفر
گوشت چرخ‌کرده: 400 گرم
پیاز: 2 عدد
سیب زمینی: 2 عدد
رب گوجه فرنگی: 1 قاشق غذاخوری
زردچوبه: به میزان لازم
نمک و فلفل: به میزان لازم
آب: 3 پیمانه
روغن برای سرخ کردن

کله گنجشکی یا سر گنجشکی یک خوراک خوشمزه و محبوب هست که خیلی راحت تهیه می‌شود. شاید دوست داشته باشید بدانید که کله گنجشکی غذای کجاست. این خوراک مقوی و خوش طعم را بیشتر به عنوان غذای محلی تهران می‌شناسند اما با کمی ‌تغییر در دستور تهیه، کله گنجشکی شیرازی، کله گنجشکی جنوبی و البته اصفهانی هم معروف هستند. نمی‌دانم شما کدام نوعش را می‌پسندید به همین خاطر، تقریباً نکات مربوط به تمام روش‌ها را برایتان نوشتم. کله گنجشکی با برنج و یا نان سرو می‌شود و می‌تواند یک انتخاب عالی برای ناهار، شام و یا مهمانی‌های مجلسی باشد.
به غیر از دو تا اسم کله گنجشکی و سر گنجشکی به این غذا کوفته قلقلی هم می‌گویند. شاید بیشتر به خاطر شکل گوشت‌های این خوراک. انواع کوفته‌ها خیلی زیاد هست، برای همین دوست دارم سه نوع کوفته جذاب دیگر را هم به شما پیشنهاد بدهم: کوفته بوقلمون، کوفته مرغ با سس ربی و کوفته هویج. در ادامه طرز تهیه کله گنجشکی خوشمزه و جذاب را با هم می‌بینیم.

 طرز تهیه
 مرحله اول:
در ابتدا باید یک پیاز را رنده ریز کرده و آب پیاز را جدا کنید. پیاز رنده شده را به همراه گوشت چرخ‌کرده، نمک، فلفل و ادویه‌های دلخواه در یک کاسه بریزید و به  خوبی ورز دهید. این مرحله در وانرفتن کوفته‌ها تأثیرگذار است.
 مرحله دوم:
مخلوط گوشت و پیاز را به صورت گلوله‌های ریز (کوفته قلقلی یا میت بال به اندازه سر گنجشک!) درآورید. در این حین دستتان را کمی ‌با آب پیاز مرطوب کنید تا گوشت به دستتان نچسبد. سپس گوشت‌های گلوله شده را در یخچال بگذارید تا به مدت نیم ساعت خنک شود.
 مرحله سوم:
در این مرحله از تهیه کله گنجشکی در مدتی که گوشت در یخچال است، می‌بایست یک پیاز دیگر را رنده کرده یا نگینی خرد کنید. کمی ‌روغن در ماهیتابه بریزید و روی حرارت قرار دهید تا گرم شود. وقتی روغن داغ شد، پیازها را در آن تفت دهید. حالا کمی ‌نمک و زردچوبه به پیازها اضافه کنید.
 مرحله چهارم:
رب گوجه فرنگی را روی پیازها بریزید و کمی ‌با روغن تفت دهید. پس از این که رنگ رب گوجه کمی ‌باز شد، آب را اضافه کنید و صبر کنید تا آب به جوش بیاید.
 مرحله پنجم:
وقتی سس خوراک سر گنجشکی به جوش آمد، گوشت‌های گلوله شده را به آن اضافه کنید.
 مرحله ششم:
در این مرحله از تهیه کله گنجشکی می‌توانید سیب زمینی‌ها را به صورت مکعب‌های ریز خرد کنید و به خوراک اضافه کنید تا بپزند. یا این که سیب زمینی‌ها را جداگانه سرخ کرده و در مرحله آخر در خوراک بریزید.
 مرحله آخر:
پس از یک ساعت که خوراک آماده شد، آن را در ظرف سرو بکشید. کله گنجشکی با برنج یا نان تازه به همراه انواع ترشی، سالاد شیرازی، سبزی خوردن یا ماست خیلی می‌چسبد. نوش جان.

 نکات کلیدی
 برای طعم دهی بیشتر به کله گنجشکی مجلسی می‌توانید چند قاشق غذاخوری آبلیمو یا آبغوره به این خوراک اضافه کنید. همچنین می‌توان در حین پخت از غوره تازه یا آلوبخارا استفاده کرد و یا در اواخر طبخ خوراک، چند لیموعمانی در قابلمه ریخت.
 در خوراک کله گنجشکی می‌توانید از انواع سبزیجات معطر خشک مانند شنبلیله، مرزه، ترخون، جعفری، نعنا، گشنیز و ریحان استفاده کنید. مطابق با ذائقه خودتان نوع سبزی را انتخاب کرده و حدوداً یک قاشق غذاخوری در هنگام پخت به سس یا به مواد کوفته قلقلی اضافه کنید.
 در روش تهیه خوراک کله گنجشکی با سیب زمینی می‌توان سیب زمینی را به صورت خلالی یا حلقه‌ای هم برش زد. همچنین می‌توان از هویج یا فلفل دلمه‌ای هم در این خوراک استفاده کرد.
 استفاده از زعفران، رب انار، آبلیمو یا گرده لیمو و سایر طعم دهنده‌ها در این خوراک اختیاری است. طعم دهنده‌های دیگر خوراک کله گنجشکی شامل سیر، دارچین، سماق، آویشن و … است.
 خوراک کله گنجشکی با سویا هم تهیه می‌شود، فقط قبل از استفاده از سویا باید آن را به مدت 15 دقیقه با آب گرم خیس دهید. سپس به کمک صافی و آب سرد آن را آبکشی نمایید.
 برای انسجام بیشتر گلوله‌های گوشت سر گنجشکی (گوشت قلقلی) می‌توان یک عدد تخم مرغ اضافه کرد که معمولاً توصیه نمی‌شود. چون تخم مرغ ممکن است بوی بدی به غذا بدهد. همچنین در کله گنجشکی اصفهان که به قیمه ریزه معروف است از آرد نخودچی استفاده می‌شود. در خوراک سر گنجشکی در صورتی که گوشت را خوب ورز دهید، احتمال وارفتن آن بسیار کم می‌شود. اما اگر نگران این موضوع هستید، می‌توانید یک یا دو قاشق غذاخوری آرد یا پودر نان به مخلوط گوشت چرخ‌کرده اضافه کنید.
  این غذا مانند خیلی از سوپ‌ها، خورشت‌ها و خوراک‌های ایرانی طعم و رنگش را از گوجه فرنگی می‌گیرد. پس اگر به رب گوجه فرنگی دسترسی ندارید می‌توانید چند گوجه فرنگی را نگینی خرد کرده یا رنده کنید. سپس به همراه پیاز آن را در روغن تفت دهید، یا می‌توانید هم از رب و هم از گوجه تازه استفاده کنید تا غذای شما مجلسی‌تر و خوش رنگ‌تر شود.
 خوراک کله گنجشکی با مرغ هم تهیه می‌شود، فقط باید گوشت مرغ شما چرخ‌کرده باشد،مابقی مراحل مانند روش قبلی انجام می‌شود.
 اگر خوراک را با لعاب زیاد و به صورت غلیظ دوست دارید می‌توانید سیب زمینی پخته شده را با پشت قاشق له کنید و بعد در آب خوراک حل نمایید.
 در روش دیگر تهیه خوراک سر گنجشکی اول کوفته قلقلی‌ها را به همراه پیاز و … در روغن تفت می‌دهند و در آخر آب اضافه می‌شود و مواد خوراک را با هم می‌پزند. در این روش مصرف روغن بالاتر می‌رود که برای کسانی که رژیم لاغری دارند، توصیه نمی‌شود.
 ریز بودن کوفته‌ها کمک می‌کند که داخل آن‌ها بهتر پخته شود. پس در اندازه گلوله‌های گوشت دقت کنید.
 کله گنجشکی با لپه هم روش محبوب دیگری است که در آن، دو یا سه قاشق غذاخوری لپه پخته شده به خوراک در حین پخت اضافه می‌شود.

تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
نام و نام خانوادگی  

آدرس ایمیل    

متن نظر  

کد امنیتی