درمان ایمنی ضعیف التهاب کلیه و کلسترول بالا تا ۱۰۰ سالگی، روزنامه شیراز نوین
به گزارش صد آنلاین، یونانیان باستان معتقد بودند که جعفری یک گیاه مقدس است و برای تزئین مقبره عزیزان مرحوم خود از آن استفاده میکردند. استفاده از جعفری بهعنوان یک گیاه گلدار نیز به تمدن روم بر میگردد.
جعفری یکی از سبزیجاتی است که ما کمتر به آن بها میدهیم، اما اگر مزایای آن را بدانید بدون شک همانند سایر سبزیجات برایش ارزش قائل میشوید. در این مطلب ما فواید جعفری را عنوان میکنیم و به اینکه چطور میتواند زندگی شما را بهبود بخشد، اشاره میکنیم. جعفری چیست؟
جعفری، یک گیاه گلدار و بومی منطقه مدیترانه است و به طور گسترده بهعنوان ادویه، گیاه و سبزی کشت میشود. همچنین جعفری با عنوان Ajmood در هند، Achu Mooda در کانادا و Kothambeluri در مالایالام شناخته میشود.
جعفری به طور گسترده در غذاهای اروپای شرقی، اروپایی و آمریکایی به کار میرود؛ این گیاه به رنگ سبز روشن است و یک گیاه دوساله در مناطق معتدل و یک گیاه سالانه در مناطق استوایی و نیمهاستوایی است.
انواع مختلف جعفری کدامند؟
عموماً جعفری سه نوع مختلف دارد:
برگ مجعد: این نوع که جعفری معمولی نامیده میشود، شایعترین نوع آن است که اغلب بهعنوان یک چاشنی در سوپ، خورشت و غذاهای دیگر استفاده میشود.
برگ صاف یا تخت: این نوع جعفری، جعفری ایتالیایی نامیده می شود و طعم آن بیشتر از جعفری با برگهای مجعد است؛ همچنین در خورشت، سوپ و حتی در سالاد و سسها نیز به کار میرود.
هامبورگ: این نوع از این سبزی که ریشه شلغم یا جعفری آلمانی نامیده میشود، تنوع کمتری دارد. از ریشههای این نوع جعفری، استفاده میشود و به صورت بو داده، سرخشده یا خردشده به سوپ یا خورشت اضافه میشود.
تاریخچه گیاه جعفری
استفاده از جعفری به ۲۰۰۰ سال قبل برمیگردد؛ پیش از استفاده از آن بهعنوان چاشنی در غذاها، بهعنوان دارو از آن استفاده میشد. یونانیان باستان معتقد بودند که جعفری یک گیاه مقدس است و برای تزئین مقبره عزیزان مرحوم خود از آن استفاده میکردند. استفاده از جعفری بهعنوان یک گیاه گلدار نیز به تمدن روم برمیگردد.
جعفری دارای ویتامین K قابلتوجهی است و ویتامین C آن بیش از سه برابر مقدار ویتامین سی پرتقال است. این ماده همچنین غنی از مواد مغذی ضروری دیگر نظیر ویتامین A، آهن، مس و اسید فولیک است. به این ترتیب، جعفری دو برابر مقدار آهن موجود در اسفناج را داراست.
این مقایسهها به شما خواهند گفت که جعفری چه گیاه شگفتانگیزی است و علاوه بر این جعفری شامل ترکیبی منحصر به فرد از روغنهای فرار و ترکیبات دیگری است که زندگی شما را آسانتر میکنند. مثلاً eugenolبهعنوان یک بیحسی موضعی عمل میکند و یک ضدعفونیکننده برای جلوگیری از بیماریهای لثه است.
در ادامه این مطلب به خواص جعفری اشاره میکنیم:
مبارزه با سرطان
تیم تحقیقاتی دانشمندان مؤسسه فیزیک و تکنولوژی موسکو معتقدند که در گیاه جعفری ترکیباتی وجود دارد که میتواند در جهت مبارزه با سرطان مفید باشند. جعفری حاوی ترکیبی به نام کارنوسول است که خاصیت ضدسرطان آن کشف شده است؛ این ترکیب همچنین در جهت درمان سرطان سینه، پوست، روده بزرگ و پروستات نیز مفید است.
جعفری، عامل مهمی از فلاونوئیدهاست؛ فلاونوئیدها ترکیباتی هستند که میتوانند مانع از تکثیر سلولهای سرطانی شوند. ترکیب مهم دیگر یافتشده در جعفری لیتولئین است که عامل جلوگیری از سرطان به شمار میرود. جعفری مبرای حفظ سلامت کبد هم مفید است.
با این وجود، ترکیب دیگری در جعفری که اپی ژنین (apigenin) نامیده میشود، وجود دارد و در مطالعات آزمایشگاهی مشخص شده است که جعفری بیش از ۸۶٪ از سلولهای سرطانی ریه را کشته است.
مهم است که توجه داشته باشید که پخت و پز میتواند بیشتر مواد مغذی مفید جعفری را از بین ببرد؛ در نتیجه برای بهرهمندی از مزایای شگفتانگیز آن، روزانه یک قاشق چایخوری جعفری خام مصرف کنید.
مبارزه با التهاب
اپی ژنین موجود در جعفری دارای خواص ضدالتهابی نیز هست و فلاونوئیدهایی که سبزیجات دارند، بهترین مواد طبیعی برای مبارزه با التهاب هستند. گیاه جعفری برای درمان التهاب کلیهها و مثانه که ممکن است منجر به سنگ و سنگریزه شود، استفاده می شود.
میزان بالای ویتامین C جعفری هم در مبارزه با التهاب مؤثر است. جعفری حاوی کورستین؛ یکی دیگر از آنتیاکسیدانهای عالی در برابر التهاب است.
مهمتر از آن، سلولهایی که هیستامین آزاد میکنند را تثبیت میکند، در نتیجه التهاب را در مسیر خود متوقف میکند. کورستین همچنین میتواند با شرایطی به نام پروستاتیت که به معنی التهاب در غده پروستات است، برخورد کند.
افزایش ایمنی
فراوانی ویتامین C در جعفری آن را به غذای کامل برای افزایش سیستم ایمنی تبدیل میکند. روغنهای اسانس موجود در آن نیز میتوانند واکنش ایمنی بیش از حد را سرکوب کنند؛ این خواص تقویت ایمنی جعفری به التیام سریع زخمها نیز کمک میکنند.
محافظت از قلب
جعفری میتواند یک افزودنی کمنمک بهعنوان چاشنی باشد؛ مخصوصاً اگر از غذاهای دریایی استفاده میکنید. همانطور که میدانیم، نمک کم به معنای قلب سالم است و شما می توانید جعفری خشک را با آویشن و پودر سیر بهعنوان یک چاشنی خوش مزه و در عین حال سالم ترکیب کنید. مطالعات نشان میدهد که جعفری میتواند برای درمان فشارخون شریانی و بیماریهای قلبی حاصل از آن استفاده شود.
ارتقای سلامت استخوان
همانطور که قبلاً هم گفتیم، جعفری حاوی مقادیر بسیار بالای ویتامین K است که برای حفظ تراکم استخوان و مبارزه با شکستگی استخوان ضروری است؛ این ماده معدنی به همراه کلسیم، منیزیم، ویتامین D، فسفر و سایر مواد مغذی برای سلامت استخوان مهم است.
جعفری همچنین جذب دوباره استخوان را مهار میکند؛ پروسهای که سلولهای استخوانی بافت استخوانی را تجزیه و مواد معدنی را آزاد میکند و منجر به انتقال کلسیم از بافت استخوانی به خون میشود. مهار این کار و جلوگیری از آن تأثیرات مثبتی بر ساختار اسکلتی فرد دارد، اگرچه جذب استخوان بسیار حیاتی است، اما جذب بیش از حد میتواند منجر به بروز مشکلات شود.
تشکیل و نگهداری استخوانها توسط دو نوع از سلولها، osteoblasts(استخوان ساز یا استئوبلاست) و osteoclasts(استخوانکاه یا استئوکلاست) انجام میشود. عدم تعادل بین این دو نوع سلول منجر به اختلالات متابولیک استخوان مانند پوکی استخوان و بیماری استئوپتروز یا استخوان مرمری(Osteopetrosis) میشود. اما اپی ژنین موجود در جعفری میتواند از این اختلالات جلوگیری کند.
کمک به درمان کمخونی
جعفری غنی از آهن است که نقش آن در درمان کمخونی را روشن میکند. طعم دادن خوراک خود با جعفری یک راه ساده برای افزایش مصرف آهن است. یکی از سادهترین راهها برای رسیدن به این هدف، شروع روز خود با یک اسموتی جعفری است. مطالعات نشان میدهد که برگ جعفری خواص ضد آنمی قوی دارد. سطوح مناسب ویتامین C از جذب آهن پشتیبانی میکنند و جعفری غنی از ویتامین C است و جذب بهتر آهن را بهبود میبخشد که این امر به نوبه خود به درمان کمخونی کمک میکند.
ارائه خواص ضد باکتری
مطالعات مصری، نشاندهنده خواص ضد باکتری جعفری است؛ حتی روغنهای اسانس جعفری آلی میتوانند خواص ضد باکتری و آنتیاکسیدانی ارائه دهند. همچنین جعفری بر روی باکتریهای گرم مثبت و گرم منفی اثرگذار است. این گیاه میتواند یک عامل ضد باکتری قوی باشد و بهعنوان یک تحقیق میتواند برای اهداف دارویی مورد استفاده قرار گیرد.
پشتیبانی از سلامتی غدد
جعفری نقش مهمی در سلامت غدد دارد و مطالعات نشان میدهد که توانایی قابلتوجهی برای کاهش غدد ورمکرده و بزرگ دارد. همچنین میتواند سموم آبکی و مخاط اضافی را از بین ببرد. این گیاه همچنین میتواند غدههای فوقانی را آرام کند و براساس یک مطالعه مصری دیگر، ریشه جعفری حاوی کلسیم، آهن و ویتامین B است که همه آنها غدد پاراتیرویید را تقویت میکنند.جوانسازی رگهای خونی
مطالعات نشان میدهند که عصاره جعفری می تواند رگهای خونی، به ویژه آرترئولها و مویرگها را تسکین دهد. با این حال، تحقیقات کمی در مورد این موضوع وجود دارد.
درمان اسهال
برگها، دانهها و حتی ریشههای گیاه جعفری ابزاری قدرتمند برای درمان اسهال شناخته شدهاند. نوشیدن جعفری بهعنوان چای، میتواند در درمان اسهال بهتر عمل کند؛ چای هضم چربیها و پروتئینها را افزایش میدهد و حتی جذب روده را بهبود میبخشد.
بهبود هضم
جعفری برای درمان سوهاضمه و سایر شرایط مرتبط با آن از جمله نفخ شکم و قلنج استفاده میشود؛ این قابلیت این گیاه سودمند را میتوان به فیبر آن نسبت داد زیرا فیبر به حرکت آرام و نرم غذاها در دستگاه گوارش کمک میکند. ویژگیهای مسهل و ادرارآور این گیاه در جهت گوارش بهتر مفید هستند. Apiol؛ روغن استخراجشده از دانههای جعفری نیز برای کمک به هضم مؤثر است. تنظیم سطح کلسترول
دلیل اینکه جعفری در تنظیم سطح کلسترول خوب عمل می کند، محتوای فیبر آن است؛ مطالعات نشان میدهد که عصارههای آبی جعفری دارای خواص هیپوکلسترولمی هستند که می توان به فلاونوئیدها نسبت داد. فلاونوئیدها باعث کاهش بیوسنتز کلسترول و کاهش سطح کلسترول خون میشوند.
بهبود سلامت گوش
جعفری یکی از گیاهانی است که میتواند به تمیز کردن مایع درون گوش کمک کند؛ از آنجا که جعفری به طور طبیعی مخاط را در بدن حرکت میدهد، میتواند به جریان سیال از گوش به طور مؤثر کمک کند؛ نوشیدن عصاره جعفری خام میتواند اثرات مفید داشته باشد، اما ابتدا با پزشک خود مشورت کنید چون گفته میشود که در برخی افراد عصاره جعفری باعث ناراحتی معده میشود.
درمان ورم
جعفری بهعنوان یک دیورتیک طبیعی، آب اضافی از بدن را از بین میبرد و همچنین نمک بیش از حد بدن را که منجر به ورم میشود، تخلیه میکند.
یک مطالعه ایرانی نشان میدهد که جعفری میتواند به درمان اختلالات کلیوی ناشی از یک مورد تورم شدید هم کمک کند.
بهبود سلامت کلیه
از آنجا که جعفری، ادرارآور است و به خروج مایعات از بدن کمک میکند، میتواند تأثیر مفیدی بر روی کلیهها داشته باشد، چون میتواند باعث دفع میکروبها در این فرآیند شود. آپیول و میریستیسین؛ دو ماده موجود در جعفری هستند که مسئول خواص ادرارآور هستند. این گیاه همچنین میتواند به دفع سنگ کلیه و سنگهای صفراوی کمک کند، اما به خاطر داشته باشید که استفاده بیش از حد از روغن جعفری میتواند کلیهها را به خطر بیندازد.
بهبود سلامت کبد
جعفری میتواند اثرات محافظت کبدی فوقالعادهای را به ویژه در مورد افراد مبتلا به دیابت از خود نشان دهد.همچنین باید بگوییم که جعفری به ایجاد انسداد در کبد و طحال کمک میکند.
درمان شبکوری
شبکوری ناشی از کمبود ویتامین A است و جعفری که منبع غنی از این ویتامین است، می تواند به درمان این شرایط کمک کند.
طبق اطلاعات مرکز درمانی دانشگاه راچستر، رتینول، که متابولیت ویتامین A است، برای ساخت رودوپسین، با اپسین ترکیب میشود؛ اپسین، یک رنگدانه در شبکیه و رودوپسین یک ماده شیمیایی است که در دید شب نقش دارد.
بهبود بهداشت دهان
اگرچه تحقیقات بیشتری لازم است، مطالعات حاکی از این است که جعفری میتواند از طریق فرآیندی به نام دئودورانت آنزیمی، بوی بد دهان را کاهش دهد. مجموعه دیگری از مطالعات نشان میدهند که جعفری ممکن است درمان موقت برای تنفس بدبو باشد، اما ممکن است یک راه حل دائمی نباشد.
جالبتر اینکه، تنفس بدبو نیز توسط تعدادی از اختلالات رودهای ایجاد میشود؛ بعضی از اینها شامل بیماریهای سیستمیک مانند اختلالات دستگاه گوارش و دستگاه تنفسی فوقانی و متابولیسم میکروبی از زبان شما هستند و جعفری هم ممکن است به درمان تعدادی از این بیماریها کمک کند و به طور غیر مستقیم تنفس بدبو را بهبود بخشد.
مفید برای دوران بارداری
جعفری منبع خوبی از آهن؛ ماده معدنی مهم در دوران بارداری است و این گیاه به آسانتر شدن بارداری کمک میکند.
عوارض جانبی جعفری چیست؟
در صورتی که بیش از حد از جعفری استفاده شود، عوارضی جانبی در پی خواهد داشت؛ از جمله عوارض جانبی جعفری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
حساسیت پوستی: مالیدن روغن دانه جعفری بر روی پوست میتواند آن را به آفتاب حساس کرده و موجب خارش پوست در برخی افراد شود؛ در نتیجه پیش از استفاده با پزشک خود مشورت کنید.
مسائل مربوط به بارداری و شیردهی: درست است که مصرف متعادل جعفری خطری ندارد، اما استفاده بیش از حد آن در طول دوران بارداری یا شیردهی میتواند مشکلاتی را به دنبال داشته باشد.
فشارخون بالا: در برخی موارد ممکن است جعفری موجب افزایش سدیم بدن شده و سطح فشارخون را بالا ببرد. اگر سابقه فشارخون دارید، احتیاط کرده و با پزشک خود مشورت کنید.
بیماریهای کلیوی: اگرچه جعفری سلامت کلیه را بهبود میبخشد، مطالعات ویژهای نشان میدهند که می تواند وضعیت را بدتر کند و در این مورد لازم است با دکتر خود صحبت کنید.
اثر متقابل در عمل جراحی: جعفری ممکن است سطح گلوکز خون را کاهش داده و در طول جراحی با کنترل قند خون تداخل داشته باشد؛ حداقل ۲ هفته قبل از عمل جراحی، مصرف جعفری را متوقف کنید.
نتیجهگیری
بیش از هر زمان دیگری برای جعفری ارزش قائل شوید و این گیاه پر از فایده را در رژیم غذایی خود قرار دهید، زیرا یکی از عاقلانهترین تصمیمات زندگی شما خواهد بود.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین