اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
کلسیم و پتاسیم بخورید تا سنگ کلیه نگیرید
متن کامل خبر
سیناپرس/ محققان به تازگی اعلام کردهاند؛گنجاندن کلسیم و پتاسیم بالا در رژیم غذایی میتواند از بروز علائم عودکننده سنگهای کلیوی جلوگیری کند.
به نقل از scitechdaily، سنگهای کلیوی نه تنها دردهای شدیدی را به همراه دارند، بلکه با بیماریهای مزمن کلیه، پوکی استخوان و بیماریهای قلبی و عروقی نیز مرتبطاند. اگر سنگهای کلیوی را تجربه کرده باشید، 30 درصد احتمال تشکیل سنگهای بعد طی بازهای 5 ساله وجود دارد.
معمولاً پزشکان توصیه میکنند افراد با ایجاد تغییراتی در رژیم غذایی میتوانند از بروز سنگهای کلیه علامت دار و عودکننده جلوگیری کنند.
آنها در مطالعات مختلفی، تأثیر تغییرات رژیم غذایی را در تشکیل سنگهای کلیه مورد بررسی قرار داده و دریافتند که غنی کردن رژیم غذایی با مقادیر بالای کلسیم و پتاسیم از بروز این سنگها پیشگیری میکند.
یافتهها حکایت از آن دارد؛ آن دسته از رژیمهای غذایی حاوی کلسیم و پتاسیم پایین به همراه مصرف مایعات محدود، کافئین و فیتات احتمال تشکیل سنگهای کلیوی را برای اولین بار افزایش میدهد.
مصرف مایعات کمتر از 3400 میلیلیتر در روز که حدود 8 لیوان میشود، با تشکیل اولیه سنگهای کلیوی ارتباط دارند که در کنار آن نمیتوان نقش کافئین و فیتات را نادیده گرفت. مایعات مصرفی حتی مایعات گرفته شده از میوهها و سبزیجات را هم شامل میشود.
زمانی که مصرف مایعات کم شده و کافئین را جایگزین آن میکنید، حجم ادرار کم شده و غلظت آن افزایش یافته و منجر به تشکیل سنگهای کلیوی میشود. فیتات نوعی ترکیب آنتیاکسیدانی است که در غلات کامل، آجیل و دیگر موادغذایی یافت میشود و به خودی خود باعث بالا رفتن جذب کلسیم و ترشح کلسیم در ادرار میشود.
تغییر رژیم غذایی به منظور جلوگیری از تشکیل سنگهای کلیوی ممکن است دشوار باشد اما تعیین اولویتها در کاهش و عدم مصرف این قبیل موادغذایی نقش مؤثری در این میان ایفا میکنند.
محققان معتقدند که مصرف پایین کلسیم و پتاسیم در پیشگیری و کاهش ابتلا به سنگهای کلیوی اولویت بالاتری نسبت به مصرف مایعات دارد.
بررسیها نشان میدهد: رژیمهای غذایی که روزانه 1200 میلیگرم کلسیم و منیزیم را در خود گنجاندهاند، از بروز اولیه سنگهای کلیوی جلوگیری میکنند. افراد بهتر است میوهها و سبزیجات بیشتری حاوی کلسیم و پتاسیم بالاتر به رژیم روزانه خود اضافه کنند.
میوههایی که پتاسیم بالایی دارند، شامل موز، پرتغال، گریپ فروت، خربزه و زردآلو و طالبی و سبزیجات هم شامل سیب زمینی، قارچ، نخود، خیار و کدو سبز میشوند.