اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر : این گیاه معطر ضد نفخ ، التهاب، دندان درد و فشار خون بالا است
کد خبر : ۶۸۵۱
تعداد بازدید : ۹۸
متن کامل خبر

ترخون یا تلخون، گیاهی است علفی، پایا، و به شکل بوته که ارتفاع آن گاه تا یک متر می‌رسد. برگ‌های این گیاه، باریک و نوک‌تیز و به‌رنگ سبز تیره هستند. برگ‌های گیاه نیز معطر بوده و رایحه خاصی دارند. قسمت مورد استفاده گیاه، برگ و شاخه‌های جوان و نرم است که هنوز چوبی نشده‌اند. به گزارش بهداشت نیوز، مزه گیاه تازه کمی تند و سوزاننده می‌باشد. ترخون از بهترین سبزیجات مؤثر در کمک به درمان فشارخون بالاست. می‌توان ترخون را به‌صورت تازه بین وعده‌های غذایی و سالاد استفاده کرد. اسانس تند موجود در ترخون، می تواند جایگزین مناسبی برای نمک محسوب شده و مصرف آن به همراه غذا برای بیماران قلبی، افراد مبتلا به فشار خون و رژیم‌های لاغری توصیه می‌شود. ترکیبات مهم: ترخون یکی از منابع مهم شناخته شده روتین است؛ ترخون تازه تا 3/0 درصد اسانس دارد که حاوی 60 تا 70 درصد متیل کاویکول و مقداری پارامتوکسی سینامیک آلدهید است. دیگر ترکیبات اسانس شامل آلفاپینن، بتاپینن، کامفن، لیمونن، ژرانیول و اوژنول می‌باشد. داروشناختی و اثرات مهم: روتین موجود در ترخون جهت جلوگیری از لخته شدن خون، التهابات، اسپاسم، فشارخون و تصلب شرائین (سفتی جدار رگ‌ها) مؤثر است. در آمریکا مدت‌ها از ترخون برای جلوگیری از تصلب شرائین، فشارخون، دیابت و بروز آلرژی استفاده می‌شد. مهم‌ترین اثرات درمانی که در منابع مختلف از ترخون گزارش شده عبارتند از: ضدکرم، ضدنفخ، خواب آور، ادرارآور، خنک‌کننده، مقوی معده، ضدالتهاب و آماس، مسکن دندان درد، ضدسرطان، قاعده‌آور و مسهل، همچنین برای درمان درد نیش حشرات و خنثی کردن سم آنها و نیز برای گاز سگ هار مفید است. ابن سینا در کتاب قانون راجع به ترخون چنین نوشته است: دارای نیروی مخدر است. رطوبت هوا را برمی‌چیند و خشک می‌کند و نوعی سردی دارد که سودمند است. در دهان نگه داشتن آن جهت درمان زخم و جوش درون دهان مفید است و دیر هضم است. طریقه و میزان مصرف: ترخون را به صورت سبزی تازه و یا خشک مصرف می‌کنند. نوع تازه آن در حد مصرف غذایی و خشک آن در حد 1تا2 قاشق غذاخوری تا سه بار در روز به صورت دم کرده و یا اشکال دیگر بلامانع است. سمیت و عوارض جانبی: در حد مصرف معمولی، این خوراکی عارضه جانبی ندارد. از مصرف زیاد ترخون باید خودداری شود زیرا حاوی درصد بالایی استراگول است که می‌تواند عوارضی به‌دنبال داشته باشد. مصرف در دوران بارداری و شیردهی: در یکی از منابع آمریکایی، مصرف این سبزی در زنان حامله منع شده است. در هر صورت خانم‌های حامله باید به مقدار کم و بااحتیاط از ترخون استفاده کنند. میزان دقیق مقدار مصرف مجاز خوراکی تازه ترخون در هیچ منبعی ارائه نشده است. مهم‌ترین اثرات گزارش شده: آلرژی‌زا، ضد درد، ضدمیکروب، ضدشکنندگی عروق موئینه، ضدالتهاب، ضدتب، ضداسپاسم، ضدنفخ، ادرارآور، قاعده‌آور، قارچ‌کُش، خواب‌آور، مقوی معده، کرم‌کُش، ضدسرطان و اشتهاآور. نکات قابل توجه: ترخون به صورت تازه و خشک جهت طعم و مزه، ادویه جات، ترشی، سالاد، سرکه، سوپ‌ها، سس‌ها، به همراه گوشت، ماهی و تخم‌مرغ در بسیاری از نقاط جهان استفاده می شود. همچنین در شیرینی‌پزی، عطرسازی و آب‌های آرایشی از آن استفاده می‌گردد.