اطلاعات کلی خبر
عنوان خبر :
مواد غذایی و سبزیجاتی که پخته مصرف شدنشان بهتر است
متن کامل خبر
شاید برایتان همیشه سؤال باشد که کدام سبزیجات را باید پخت و کدام را خام خورد، ارزش غذایی سبزیجاتی که در این مطلب برای شما آوردهایم با پختن بیشتر میشود.
به گزارش نمناک، توصیه همیشگی این است که سبزیها را به صورت خام مصرف کنید تا مواد مغذی بیشتری به بدنتان وارد شود، اما باید توجه داشت که برخی سبزیجات و مواد غذایی که در این بخش به آنها اشاره خواهیم کرد، با پختن ارزش غذایی بیشتری پیدا میکنند. برای پخت اکثر سبزیجات، توصیه میشود از روشهایی مانند بخارپز یا آبپز کردن با استفاده از چربیهای سالم مانند روغن کتان یا زیتون استفاده کنید.
سیبزمینی
بهعنوان یک نتیجه تثبیتشده، مصرف سیبزمینی پخته یا آبپز شده، میتواند قند خون را به طور مؤثری کنترل کند. از طرفی، مصرف سیبزمینی سرخشده تأثیر معکوسی روی قند خون دارد و به هیچوجه توصیه نمیشود.
گوجهفرنگی
برای بهرهبرداری از خواص لیکوپن، یک آنتیاکسیدان با خواص ضدالتهابی که در گوجهفرنگی وجود دارد، توصیه میشود آن را بپزید، زیرا هنگام مصرف گوجهفرنگی خام، تنها 4 درصد از لیکوپن مورد جذب بدن قرار میگیرد. با پختن گوجهفرنگی، لیکوپن به راحتی توسط بدن جذب میشود.
کلم بروکلی
بروکلی، یکی از اعضای خانواده کلم است و برخورداری از خواص قابلتوجهی در زمینه آنتیاکسیدانی شناخته شده است. علاوه بر این، بروکلی یک منبع غنی از لوتئین و توکوفرول است. این ترکیبات شیمیایی با کاهش التهاب در رگهای خونی بدن، خطر سرطان را کاهش میدهند. بهترین روش برای پخت بروکلی، روش آبپز و بخارپز است، زیرا این روش باعث تقویت خواص کاروتنوئید، لوتئین و فیتوئنهای موجود در آن میشود. البته بروکلی را بهصورت خام هم میتوانید مصرف کنید که در این حالت نیز ارزش غذایی بالایی دارد.
هویج
مصرف هویج پخته باعث افزایش چند برابر سطوح بتاکاروتن میشود که یک نوع آنتیاکسیدان است و در بدن به ویتامین آ تبدیل میشود.
مارچوبه
برای افزایش مقدار فیبر مصرفی از طریق مارچوبه، توصیه میشود آن را پخت کنید. مارچوبه مانند گوجهفرنگی، دیوارههای سلولی ضخیمی دارد که نیاز به تجزیه حرارتی دارد. با این روش، تمام مواد مغذی و سالم آن به خوبی در بدن جذب میشوند.
قارچ
قارچهای پخته ارزش غذایی خود را حفظ میکنند و برخی مواد مغذی در آنها افزایش مییابد. با پخت قارچها، موادی مانند پروتئینها، فیبر، ویتامینها(مانند ویتامین ب2 و ویتامین د)، مواد معدنی(مانند سلنیوم و پتاسیم) و آنتیاکسیدانها موجود در قارچها به حفظ خود میپردازند. همچنین، پخت قارچها میتواند قارچها را قابل هضمتر کند و قارچهای پخته برای برخی افراد میتواند مقدار بیشتری از مواد مغذی را در دسترس قرار دهد. بنابراین، مصرف قارچهای پخته نیز میتواند برای بهرهبرداری از ارزش غذایی آنها مناسب باشد.
کدو حلوایی
پخت کدو حلوایی باعث افزایش جذب آنتیاکسیدانها و بتاکاروتن موجود در آن میشود.
کرفس
کرفس پخته حاوی انواع مواد مغذی است که به بدن ارزش غذایی میدهد. با پختن کرفس، مقدار قابلتوجهی از ویتامین C، ویتامین K، پتاسیم و فیبر را در خود حفظ میکند. همچنین، پخت کرفس باعث میشود که فیبر موجود در آن بهتر هضم شود و قابلیت جذب مواد مغذی در بدن افزایش یابد. به طور کلی، کرفس پخته یک منبع سالم از مواد مغذی است و میتواند به تنوع و تغذیه مناسب در رژیم غذایی کمک کند.
لوبیا سبز
لوبیا سبز یک منبع غنی از مواد مغذی است و ارزش غذایی بالایی دارد. با پختن لوبیا سبز، این مواد مغذی به صورت مناسب فعال میشوند. لوبیا سبز حاوی مقدار قابلتوجهی پروتئین، فیبر، ویتامین C، ویتامین K، ویتامین A، فولات و مواد معدنی از جمله آهن، مس، پتاسیم و منیزیم است. همچنین، لوبیا سبز دارای خواص ضداکسیدانی بوده و میتواند به حفظ سلامت قلب، کاهش خطر بیماریهای قلبی و مقاومت در برابر التهاب کمک کند. مصرف منظم لوبیا سبز بهعنوان یک قسمت از رژیم غذایی متنوع و سالم، میتواند به تغذیه متعادل و بهبود سلامتی کلی کمک کند.
بادمجان
بادمجان پخته حاوی ارزش غذایی قابلتوجهی است؛ با پختن بادمجان، برخی از مواد مغذی آن فعال شده و قابل جذب بدن میشوند.
بادمجان پخته دارای مقدار قابلتوجهی فیبر، ویتامین C، ویتامین K، ویتامین B6، فولات، پتاسیم و مواد معدنی از جمله مس، منیزیم و منگنز است. همچنین، بادمجان پخته دارای خواص ضداکسیدانی بوده و میتواند به حفظ سلامت قلب، کاهش خطر بیماریهای قلبی و عروقی و بهبود عملکرد مغز کمک کند. مصرف منظم بادمجان پخته بهعنوان یک بخش از رژیم غذایی متنوع و سالم، میتواند به تغذیه متعادل و حفظ سلامتی عمومی کمک کند.
مواد غذایی و سبزیجاتی که بهتر است خام مصرف کنیم
مواد غذایی پخته در برخی موارد قابل هضمتر هستند، اما برای برخی مواد غذایی توصیه میشود که به صورت خام مصرف شوند تا مواد مفیدشان حفظ شود. بهعنوان مثال:
نارگیل خام نسبت به نارگیل خشکشده بیشترین فواید را دارد.
میوههای خشکشده نمیتوانند به اندازه میوههای تازه مفید باشند. میوههای خشک حاوی شکر بیشتری هستند و برخی از ویتامینها و مواد معدنی میوههای تازه را از دست میدهند.
مصرف سیر خام، مخصوصاً بیش از دو بار در هفته، میتواند اثر ضد سرطان داشته باشد.
مصرف پیاز خام بهتر از پخته است، زیرا آنزیمهای ضد سرطان پیاز در اثر پختن از بین میروند. می توان از آب پیاز نیز استفاده کرد.
فلفلها به خصوص فلفل دلمهای در دماهای بالا و طولانیمدت دچار کاهش ارزش تغذیهای میشوند، بنابراین توصیه میشود آن را خام مصرف کنید یا کمی گریل کرده و از قرار دادن در معرض حرارت طولانیمدت پرهیز کنید.