تغذیه و بهترین رژیم غذایی مبتلایان به کبد چرب، روزنامه شیراز نوین
تغذیه در بیماری کبد چرب بسیار مهم است، شما میتوانید با تغذیه مناسب و ورزش این بیماری را کنترل و همچنین درمان کنید.
به گزارش نمناک، چربی در قسمتهای مختلفی از بدن برای تولید انرژی و عایق شدن بدن دربرابر سرما ذخیره میشود. چنانچه این چربی در کبد ذخیره و زیاد شود ممکن است منشأ بیماری کبد چرب باشد که تغییرات در رژیم اولین روش درمانی این بیماری خواهد بود. افراد مبتلا به کبد چرب با رژیم غذایی مناسب و کاهش وزن صحیح بهبود پیدا میکنند. در ادامه این بخش از تغذیه در نمناک به توصیههای تغذیهای برای افراد مبتلا به کبد چرب را میخوانید.
انواع کبد چرب
دونوع بیماری کبد چرب وجود دارد: بیماری کبد چرب الکلی و غیر الکلی.
بارداری نیز میتواند علت بیماری کبد چرب باشد. بیماری کبد چرب به کبد آسیب رسانده و از دفع سموم و تولید بیلی رویین در دستگاه گوارش جلوگیری میکند. هنگامیکه در عملکرد کبد اختلال ایجاد شود فرد در معرض مشکلات دیگری نیز قرار میگیرد. تغییرات رژیم غذایی و ورزش منظم روشهای اصلی در مدیریت این بیماری هستند اما با این حال ممکن است برخی از افراد برای معالجه به پزشک نیز مراجعه کنند.
غذاهای مفید برای افراد مبتلا به کبد چرب
رژیم افراد مبتلا به کبد چرب شامل انواع متفاوتی از غذاها میشود. کاهش مصرف کالری در خوردن غذاهای سرشار از فیبر و مصرف غذاهای طبیعی شروع مناسبی است.
برخی از غذاهای خاص که برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید میباشد، عبارتند از:
1. سیر:
سیر در بسیاری از رژیمهای غذایی عضو ثابت است و برای افراد مبتلا به کبد چرب حاوی مزایایی است. براساس یک مطالعه مکملهای پودر سیر به کاهش وزن و چربی در افرادی که مبتلا به کبد چرب میباشند کمک میکند.
2. اسیدهای چرب امگا 3:
مصرف اسیدهای چرب امگا 3 سطح چربی کبد و چربی مضر بدن را کاهش میدهد.
برخی از این غذاها عبارتند از:
ماهی سالمون- ماهی ساردین- گردو- ماهی قزل آلا- بذر کتان
3. قهوه:
نوشیدن قهوه عادت صبحگاهی بسیاری از افراد میباشد.
بر اساس مطالعهای حیوانی که برروی موشها انجام شد قهوه بدون کافئین باعث کاهش آسیب کبدی و التهابی در موشهایی که رژیم غذایی حاوی مقادیر زیادی چربی، فروکتوز و کلسترول داشتند، شد.
مطالعه دیگری که برروی موشها انجام شد نتایج مشابهی را نشان داد و محققان دریافتند نوشیدن قهوه میزان چربی در کبد موشها را کاهش و عملکرد متابولیسم آنها را بهبود بخشیده است.
4. بروکلی:
مصرف انواع سبزیجات برای افراد مبتلا به کبد چرب مفید است، با این وجود بروکلی یکی از سبزیجات مهم است که باید در رژیم غذایی مبتلایان به کبد چرب گنجانده شود.
5. چای سبز:
در مطلب خواص چای سبز در بخش سلامت نمناک اشاره داشتیم که نوشیدن چای سبز استفاده دارویی در طی هزاران سال پیش را داشته است زیرا به کاهش چربی خون کمک میکرده است. براساس یک مطالعه افرادی که روزانه 5-10 لیوان چای سبز مصرف میکردند کاهش قابلتوجهی در میزان چربی کبدی داشتهاند. چای سبز همچنین حاوی چندین آنتیاکسیدان از جمله کاتچین است که چربی کبدی را بهبود میبخشد.
6. گردو:
مغز گردو حاوی اسید چرب امگا 3 است که برای افراد مبتلا به کبد چرب بسیار مفید میباشد. خوردن گردو عملکرد کبد را در افراد مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی بهبود میبخشد.
7. پروتئین سویا و کشک:
براساس نتایج یک بررسی، چربی کبد در زنان مبتلا به چاقی که روزانه 60 گرم کشک به مدت 4 هفته مصرف میکردند 20 درصد کاهش یافته بود. سویا نیز حاوی آنتیاکسیدانهایی به نام ایزوفلاون است که به بهبود حساسیت به انسولین و کاهش سطح چربی در بدن کمک میکند.
غذاهایی که مبتلایان باید در مصرف آن خودداری کنند عبارتند از:
1. قند و محصولات قندی :
مصرف قند باعث افزایش میزان قند خون و ایجاد چربی در کبد میشود.
برخی از محصولات قندی عبارتند از:
آبنبات- بستنی- نوشابه- آبمیوهها
همچنین محصولات قندی شامل غذاهای بسته بندی شده و حتی چای و قهوه نیز میشود. اجتناب از مصرف قند میتواند به حداقل رساندن چربی کبد کمک کند.
2. غلات فراوری شده :
غلات فراوری شده در نان سفید، ماکارونی و برنج سفید وجود دارد. مطالعهای که برروی 73نفر مبتلا به بیماری کبد چرب غیر الکلی انجام شد نشان داد افرادی که غلات تصفیه شده کمتری مصرف کردهاند خطر ابتلا به سندروم متابولیک کمتری داشتهاند. مبتلایان به آسانی میتوانند غلات فراوری شده از قبیل نان سفید، شیربرنج، بیسکویت ترد، آرد ذرت و برنج سفید را با سیب زمینی، جو دوسر، حبوبات و گندم کامل جایگزین کنند.
3. غذاهای شور و یا سرخ کرده :
مصرف بیش از حد این غذاها باعث افزایش کالری میشود که در نتیجه خطر ابتلا به افزایش وزن را بالا میبرد. چاقی یکی از علل رایج بیماری کبد چرب است. بهتر است بهجای مصرف غذاهای سرخ کردنی از غذاهای بخار پز و پختنی استفاده شود.
4. گوشت :
چربیهای اشباعشده باعث افزایش چربی موجود در بدن از جمله کبد میشود. گوشت گاو و گوشتهای فرآوریشده چربیهای اشباعی هستند که مبتلایان به کبد چرب باید ازمصرف آنها پرهیز کنند. گوشتهای بدون چربی، ماهی و توفو جایگزین مناسبی میباشند اما با این وجود ماهیهای روغنی نیز به دلیل اسید چرب امگا سه بهترین انتخاب هستند.
چند نباید مهم در تغذیه افراد مبتلا به کبد چرب
افراد مبتلا به بیماری کبدچرب نباید غذاهای سرخ شده مصرف کنند.
خوردن برخی از مواد غذایی مانند کله پاچه، مغز، جگر، دل، قلوه، کره و روغن جامد گیاهی برای این افراد ممنوع است.
غذای افراد مبتلا به کبد چرب بهتر است توسط فر، بخارپز یا آبپز تهیه شود و همچنین کمتر از گوشت قرمز مصرف کنند.
بهترین درمان برای مبتلایان به کبد چرب رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن است.
بسیاری از افراد که به کبد چرب نوع 2 و 3 و یا نزدیک به خطر، مبتلا بودهاند با رعایت رژیم غذایی و کاهش وزن بهبود یافتهاند.
افراد مبتلا به کبدچرب چگونه باید وزن خود را کاهش دهند؟
بیماران مبتلا به کبدچرب نباید وزن خود را به سرعت کاهش دهند زیرا هم به نفع بیمار نیست و هم ممکن است منجر به تشدید بیماری شود. برای از بین بردن چربی کبد، وزن باید به تدریج کم شود و رژیم غذایی باید تا مدتهای طولانی رعایت شود.
برای کنترل چربی خون چه باید کرد؟
برای کنترل چربی خون، افراد باید غذاهای کم چرب میل کنند و از مصرف روغن مایع، شیرینی، نوشابه، شکر و بستنی خوددای کنند. همچنین افرادی که چربی خون دارند بهتر است مصرف مواد غذایی حاوی فیبرهای محلول مانند حبوبات و سیب را بیشتر کنند زیرا فیبرها موجب کاهش جذب چربی و کلسترول در دستگاه گوارش میشود.
برخی تغییرات سبک زندگی برای بهبود کبد چرب
ورزش منظم برای هر فرد الزامی است. حفظ وزن با انجام ورزش در مدیریت و کاهش علائم بیماری کبد چرب ضروری است. حداقل 30 دقیقه ورزش در 5 روز هفته توصیه میشود.
نکاتی برای فعال بودن بیشتر عبارتند از :
انجام ورزشهای کششی هرروز صبح
قدم زدن برروی تردمیل هنگام تماشای تلویزیون
استفاده از پله بهجای آسانسور
باغبانی
چه هنگام باید به پزشک و یا متخصص تغذیه مراجعه کرد؟
اگر رژیم و ورزش تأثیر مطلوبی در کاهش علائم کبد چرب نداشته باشد باید به پزشک مراجعه کرد. پزشک میتواند با تجزیه و تحلیل علائم در صورت لزوم فرد را به متخصص تغذیه ارجاع دهد تا از یک برنامه غذایی مناسب پیروی کند.
مشکلات و عوارض کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب بهطور بالقوه میتواند منجر به بیماری سیروز یا زخم کبدی شود که علائم آن عبارتند از:
درد و تورم شکم - ضعف- کاهش وزن و اشتها- خارش پوستی- زردی پوست و چشم- کبودی و خونریزی آسان- تورم پا
برای پیشگیری از سیروز باید به متخصص تغذیه و یا پزشک مراجعه کرد تا با تغییراتی در سبک زندگی علائم را بهبود بخشد.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین