متفاوتترین درختان جهان در سیرک درختان، روزنامه شیراز نوین
این گزارش درباره شخصی است که با گذشت سالها، آدمهای زیادی را متعجب و آنها را در برابر کاری که انجام داده، انگشت به دهان کرده است. شخصیتی که میخواهید دربارهاش بخوانید یک نقاش، شاعر، نویسنده یا ورزشکار نیست؛ او «اکسل ارلاندسون» است که میتوان لقب جادوگر درختها را به او داد؛ صاحب عجیبترین سیرک دنیا، سیرک درختان.
اکسل در سال ۱۸۸۴ میلادی در کشور سوئد به دنیا آمد. او سومین پسر از چهار فرزند خانواده بود. در سال ۱۸۸۶ میلادی، خانواده ارلاندسون به ایالات متحده آمریکا سفر کردند و در ایالت مینیسوتا ساکن شدند. زندگی آنها پس از مهاجرت آنقدرها هم که فکرش را میکردند آسان نبود. خانواده آنها به ساخت اصطبل برای اسبها و تزیین کلیساهای کوچک و خانهها با گچ و آهک روی آوردند. این کار مستلزم جمع کردن سنگها و سوزاندن آنها در کورههای آهک بود و گاهی به مدت یک روز کامل طول میکشید.
قبل از آنکه اکسل به هفده سالگی برسد، خانواده او برای بار دوم و این بار به مقصد کالیفرنیا مهاجرت کردند و در منطقه هیلمار ساکن شدند. مردم این منطقه از خشکی و کم آبی زمین رنج میبردند. از این رو، بر آن شدند تا زمین را برای زهکشی آماده کرده و زمینهای خشک را آباد کنند. در این مدت، اکسل مهارتهای بسیاری را درباره کشاورزی و نگهداری از گیاهان به دست آورد؛ کاری که منجر به آغاز پروژه سیرک درختان شد.
سرگرمی عجیب
اکسل در سال ۱۹۱۴ میلادی ازدواج کرد و صاحب یک فرزند پسر شد. همسر او هم دختر یک کشاورز بود. پس از ازدواج، او به سرگرمی عجیبی روی آورد. اکسل روی کاغذ تصاویر خلاقانهای از درختان را نقاشی و دانستههای خود درباره شیوه هرس کردن و پیوند زدن درختان و گیاهان را یادداشت میکرد. طولی نکشید که اکسل آنچه بر برگههای کاغذ مینوشت را به دنیای واقعی انتقال داد.
ایده سیرک
اکسل تکه زمینی را در کالیفرنیا خرید و شش درخت چنار را به شکل دایرهوار و شصت درختچه دیگر را در کنار آنها کاشت.
سیرک درختان
او در سال ۱۹۴۷ سیرک درختان را افتتاح کرد که در ابتدا با اقبال کمی از سوی مردم مواجه شد؛ اما زمانی که ارلاندسون از رابرت ریپلی، ستوننویس معروف روزنامه (مبدع نخستین ستون روزنامهای) و خالق برنامه «باورش میکنید یا نه» دعوت کرد به دیدن سیرک درختان بیاید، اوضاع کاملاً فرق کرد.
ریپلی دوازده بار در ستون مخصوص خود درباره ارلاندسون و عجایب سیرک درختان او نوشت و توجه همه را به او معطوف کرد.
سیرک اکسل تا سال ۱۹۵۵ میلادی، ۲۰۳۲۱دلار درآمد به دست آورد که در آن زمان مبلغ قابل توجهی بود؛ اما متأسفانه اکسل به دلیل شرایط نامساعد جسمانی، مجبور شد سیرک درختان را که تمام زندگیاش را صرف آن کرده بود، به خانواده تامسون و به قیمت ۱۲۰۰۰دلار بفروشد. او یک سال پس از فروش سیرک درختان و در سال ۱۹۶۴ میلادی درگذشت.
راز سیرک اکسل ارلاندسون
بسیاری از مردم، این پرسش برایشان پیش میآید که چرا اکسل نام باغ خود را سیرک درختان گذاشت. آیا ممکن است درختان را هم مثل موجودات زنده آموزش داد و از آنها کارهای محیر العقول خواست؟! بعضیها میگویند اکسل یک جادوگر بود. آنها میگویند این کارها و تبدیل درختان به شکل قلب و دایره و مکعب و... فقط از پس جادوگرها برمیآید. موضوع برای آنها غریب بود.
روزی کودکی از اکسل پرسید که چطور درختان را به این شکل درمیآوری؟ او در جواب گفت: «با آنها حرف میزنم.»
آیا او واقعاً با درختان حرف میزد؟ طبیعتاً نه. او دانش و علم این کار را داشت و بیشتر عمرش را صرف تجربهاندوزی و آزمون و خطا در زمینه درختان و گیاهان کرده بود و مسلماً به اسرار و رموز شکل دادن به درختان پی برده بود.
پایان سیرک درختان
پس از مرگ اکسل، سیرک بارها به فروش رسید و تغییر نام داد. هم اکنون شمار بسیاری از درختانی که اکسل پرورانده بود از بین رفتهاند. ۲۴درخت از درختهای سیرک به فروش رسید و در مکانهای دیگری از جمله موزه هنر و تاریخ سانتا کروز در کالیفرنیا، موزه هنرهای بصری در آمریکا و پارکی در کالیفرنیا کاشته شدند.
اما «بیایید عجیبترین درختهای جهان را ببینید»؛ این شعار سیرک اکسل بود. این سیرک عجیب هدفی جز جلب توجه مردم به درختان نداشت. درختانی که با روی کار آمدن ساختمانهای بلند، کمکم به باد فراموشی سپرده شدند و ارزش و اعتبارشان را از دست دادند. او میخواست تفاوت ایجاد کند و تا حدودی هم موفق شد.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین