شیرینی نخودچی ، روزنامه شیراز نوین
شیرینی نخودچی بهعنوان نمادی از ظرافت و سنت در میان شیرینیهای ایرانی، جایگاه ویژهای در دل علاقهمندان به طعمهای اصیل و خاطرهانگیز دارد. این شیرینی که با دقت و مهارت خاصی تهیه میشود، نه تنها بخش جداییناپذیری از سفرههای «عید نوروز» به شمار میرود، بلکه در مراسم و مناسبتهای گوناگون فرهنگی و اجتماعی نیز حضوری گرم و صمیمی دارد.
برای تهیه شیرینی نخودچی، ابتدا آرد نخودچی، پودر قند و پودر هل را با هم الک کرده و مخلوط میکنیم تا یکدست شود. روغن صاف را به مخلوط آرد اضافه کرده و با دست خمیر را جمع میکنیم. خمیر آماده را روی سطحی صاف پهن کرده و به ضخامت دلخواه برش میزنیم. با استفاده از قالبهای مورد نظر شکل داده و در سینی فر روی کاغذ روغنی قرار میدهیم. در نهایت با موادی مثل سیاه دانه یا پودر پسته تزیین کرده و در فر از پیش گرمشده با حرارت ۱۷۵ درجه سانتیگراد به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه میپزیم.
مواد لازم
آرد نخودچی: ۵۰۰ گرم
پودر قند: ۱۵۰ گرم
روغن صاف: ۲۰۰ گرم
پودر هل: ۱ قاشق چایخوری
سیاه دانه: به مقدار کافی
طرز تهیه
مرحله ۱: آمادهسازی روغن
اگر روغن صاف ندارید، ۲۰۰ گرم روغن جامد را روی حرارت ذوب کنید سپس اجازه دهید روغن سرد و سفت شود. برای شروع ابتدا آرد نخودچی، پودر قند و پودر هل را الک میکنیم، سپس با یکدیگر به خوبی مخلوط میکنیم تا یکدست شوند.
مرحله ۲: مخلوط کردن مواد خشک با روغن
در این مرحله روغن صاف را به آرد نخودچی اضافه و با دست مخلوط میکنیم تا خمیر جمع شود و حالت بگیرد. توجه داشته باشید که خمیر شیرینی نخودچی مثل شیرینیهای دیگر نیست و حالت خشکی زیادی دارد.
مرحله ۳: ورز دادن و یکدست کردن خمیر
حالا خمیر را با گوشتکوب برقی به خوبی میکس میکنیم تا حالت خمیری یکدست به خودش بگیرد. البته اگر گوشتکوب برقی ندارید میتوانید خمیر را ۴ بار چرخ کنید و اگر میخواهید خمیر را با دست درست کنید باید حدود ۳۰ دقیقه خمیر را ورز بدهید تا شکل بگیرد.
مرحله ۴: پهن کردن خمیر روی سینی
پس از اینکه خمیر شیرینی آماده شد، یک ورق روغنی روی سینی فر قرار میدهیم و خمیر را روی یک سطح صاف پهن میکنیم. قطر خمیر بستگی به سلیقه خودمان دارد؛ قطر استاندارد شیرینی نخودچی حدود ۲ سانتیمتر است.
مرحله ۵: قالب زدن شیرینیها
در صورتی که میخواهید شیرینیها ظریفتری داشته باشید میتوانید قطر شیرینیها را ۱ سانتیمتر کنید. پس از اینکه خمیر را پهن کردیم با قالب دلخواه خمیر را قالب میزنیم، سپس شیرینیهای قالبزده را با کمک کارد به آرامی به سینی فر منتقل میکنیم.
مرحله ۶: تزیین شیرینیها قبل از پخت
در آخر پس از اینکه تمام شیرینیها را داخل سینی فر روی کاغذ روغنی چیدیم، مقداری سیاه دانه، پودر پسته یا تخم خرفه روی شیرینیها میپاشیم و سینی را به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه داخل فر که از قبل با حرارت ۱۷۵ درجه سانتیگراد روشن کردهایم، قرار میدهیم تا شیرینیها آماده شوند.
مرحله ۷: خنک کردن و نگهداری شیرینیها
پس از اینکه کار پخت شیرینیها به پایان رسید، صبر میکنیم تا کاملاً خنک شوند، سپس به آرامی به ظرف مورد نظرمان منتقل میکنیم. این شیرینی را میتوانید تا یک تا دو هفته در یخچال نگهداری کنید.
شیرینی نخودچی بدون فر
ابتدا یک قابلمه بزرگ را روی شعله ملایم قرار میدهیم و یک شعلهپخشکن هم زیر قابلمه میگذاریم. در ادامه یک سهپایه داخل قابلمه قرار داده و به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در قابلمه را میگذاریم تا کاملاً گرم شود. پس از گذشت این زمان شیرینیهای قالبزده را داخل یک سینی با قطر مناسب قرار میدهیم، داخل قابلمه روی سهپایه میگذاریم و روی در قابلمه یک دمکنی قرار می دهیم تا حرارت داخل قابلمه هدر نرود و شیرینیها زودتر بپزند.
حدود ۲۰ تا ۳۰ دقیقه پخت شیرینی طول میکشد؛ زمانی که زیر شیرینی طلایی شد یعنی پخته است. پس از پخت به شیرینیها دست نزنید، چون خیلی سریع پودر میشوند؛ صبر کنید خنک شوند و سپس شیرینیها را جمع کنید.
شیرینی نخودچی با روغن مایع
برای تهیه شیرینی نخودچی با روغن مایع، ابتدا آرد سفید و نخودچی را الک کرده و با پودر قند و پودر هل مخلوط میکنیم تا یکدست شود.
روغن مایع ولرم را به مخلوط اضافه کرده و خوب هم میزنیم تا خمیر منسجمی حاصل شود. پس از ورز دادن خمیر به مدت یک دقیقه، فر را گرم کرده و خمیر را بین دو لایه نایلون قرار داده و به قطر یک سانتیمتر باز میکنیم. با کاتر دلخواه قالب زده و در سینی فر میگذاریم؛ بدون نیاز به کاغذ روغنی، میتوان سینی را روغنی کرد. برای تزیین، پودر پسته روی خمیرها پاشیده و سپس به مدت ۱۲ تا ۱۵ دقیقه در فر میپزیم.
شیرینی نخودچی لاته
برای تهیه شیرینی نخودچی لاته، ابتدا کره را به دمای اتاق رسانده و با پودر قند مخلوط می کنیم تا کرمی و سبک شود.
سپس پودر هل و آرد نخودچی الکشده را اضافه کرده و خمیر را یکدست میکنیم. خمیر را دو بار چرخ کرده و در سینی فر به شکل مستطیل و به ضخامت ۳ تا ۴ سانتیمتر میچینیم.
برای روکش لاته، زرده تخم مرغ و پودر قند را هم زده، آب لیمو و قارچ را اضافه کرده و روی خمیر پخش میکنیم.
پس از تزیین با خلال پسته و استراحت ۱۰ دقیقهای خمیر، فر را گرم کرده و شیرینیها را ۱۰ دقیقه میپزیم تا کاملاً پخته شوند.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین