سرمایهگذاری که نیامده رفت، روزنامه شیراز نوین
شیرازنوین - پیمان کشاورز
مدیرکل منابع طبیع استان فارس پیرامون ورود شترهای قطری به خاک فارس گفت: متأسفانه در فارس اینطور شایعات خیلی سریع پخش شده و به آن دامن زده میشود تا جایی که سرمایهگذار را از حضور در استان منصرف کند در حالی که اگر قرار باشد اتفاقی بیافتد با لحاظ کردن حق و حقوق دامداران و مردم منطقه خواهد بود.
با تیره شدن روابط سیاسی میان قطر و عربستان از سال گذشته سایر روابط میان این دو کشور نیز تحت تأثیر مجادلههای سیاسی سران دو کشور قرار گرفت. تحریم روابط تجاری با قطر از سوی عربستانیها موجب شد تا ایران به سرعت وارد عمل شده و نبض مبادلات تجاری قطر را در دست بگیرد.
فارس نیز در این میان برای عقب نماندن از قافله پرسود تجارت با قطر وارد کارزار شده و با ارسال محمولات خوراکی و محصولات کشاورزی سعی در ایفای نقش مؤثر در این زمینه داشت. اما یکی از مباحث موجود تصمیم عربستان سعودی در خرداد ماه سال گذشته برای خروج ۱۲ هزار شتر و گوسفند متعلق به قطر که در مراتع عربستان نگهداری میشدند، بود. در اواسط اردیبهشت امسال یک روزنامه سعودی به نقل از منابعی ناشناس، مدعی شد که دوحه انتقال دهها هزار نفر شتر از جمله شتر مخصوص امیر قطر از عربستان به ایران را بررسی میکند و تیم ویژهای برای نظارت بر این فرآیند نیز تشکیل شده است. بنابر شواهد امر نظر امیر قطر بر استفاده از مراتع استانهای کرمان و یزد برای این مورد بوده که بعد از دیدار و مذاکره با مسئولان فارس و آشنایی با ظرفیتهای این استان در حال حاضر تصمیم به سرمایهگذاری در این منطقه گرفته است.
حال فارس پیروز ماراتن چرای دام شترهای قطری شده و طبق گفته مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری استان فارس این پروژه از طریق مرکز سرمایهگذاری استان فارس و معاونت هماهنگی امور اقتصادی و توسعه منابع استانداری فارس در حال پیگیری است و بعد از مذاکراتی که مسئولان فارس با قطریها داشتند، شیخ قطر پیشنهادی برای احداث مرکز پرورش شتر در فارس مطرح کرده است.
اما معضل خشکسالی در فارس و کمبود آب و مشکلات ناشی از آن که باعث کاهش تراکم علوفهای در این استان شده موجب اعتراض ضمنی بخشی از دامداران استان به ویژه در منطقه زریندشت شده است. بخشی از دامداران زریندشت با تدوین نامهای اعتراضی و جمعآوری امضا نسبت به حضور شترهای قطری در این منطقه واکنش نشان دادند.
در بخشی از این نامه ورود شترهای منسوب به قطر عاملی برای تضییع حقوق دامداران منطقه شمرده شده که در حال حاضر نیز با کمبود مراتع چرا مواجه هستند. امضاکنندگان این نامه تمام تلاش خود در سالیان متمادی را بر مبنای حفظ گونههای گیاهی مختلف با چرای صحیح عنوان کردهاند که با ورود سرمایهگذار خارجی به این بخش اشتغالزایی تعداد زیادی از آنان به خطر میافتد.
در همین زمینه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری فارس در گفتگویی با شیراز نوین موضوع حضور سرمایهگذار خارجی در مراتع فارس و میزان دام مورد استفاده در این منطقه را منوط به تکمیل تحقیقات و جمعآوری اطلاعات پیرامون ظرفیت مراتع منطقه زریندشت عنوان کرد و گفت: سرمایهگذار قطری اعلام کرده توان تهیه بیش از ده هزار نفر شتر را نیز برای چرا در مراتع انتخابی دارد، اما این که چه مقدار از این تعداد وارد مراتع استان شوند به ظرفیت مراتع بستگی دارد و ما به هیچ عنوان کاری نمیکنیم که مرتعدار ما آواره شود، وقتی کارخانهای مثلاً به وسعت 5 هکتار در محل مراتع احداث میشود ابتدا میزان خسارت وارده به دامدار تعیین و پرداخت میشود پس چگونه است که در چنین مواردی که بخواهیم هزار یا دو هزار هکتار را به یک سرمایهگذار واگذار کنیم حقوق دامدار خودمان را نادیده بگیریم؟
وی افزود: متأسفانه در فارس اینطور شایعات خیلی سریع پخش شده و به آن دامن زده میشود تا جایی که سرمایهگذار را از حضور در استان منصرف کند. در حالی که اگر قرار باشد اتفاقی بیافتد با لحاظ کردن حق و حقوق دامداران و مردم منطقه خواهد بود. مهرزاد بوستانی میزان دام وارد شده توسط سرمایهگذار قطری را نامعلوم ذکر کرد و گفت: آمار دقیق شترهای واردشده معلوم نیست دلیلش هم این است که براساس ظرفیت مرتعی که انتخاب میشود تعداد دام تعیین میشود.
ما برای خودمان هم به همین شیوه عمل میکنیم و اینطور نیست که دامدار هر تعداد دامیکه مدنظر داشت وارد مرتع کند بلکه ابتدا باید ظرفیت مرتع مشخص شده و سپس مجوز برای دام تعیین شده صادر شود. مدیرکل منابع طبیعی فارس زمان اجرای این پروژه را نامعلوم دانست و گفت: در حال حاضر این موضوع در حد شناسایی زمین و معرفی به سرمایهگذار قرار دارد و در حد ارائه ظرفیتهای استان است چون ما 10 نقطه را معرفی کردیم که مسائل اجتماعی، بهرهبرداری و فنی مربوط به آنها میبایست بررسی شود که البته در هر شرایطی زمینی واگذار نمیشود و تنها اجازه بهرهبرداری به سرمایهگذار داده میشود. بوستانی در زمینه نگرانی پیرامون ورود دامهای جدید با وجود کمبود مراتع برای دامداران داخلی گفت: در برخی مراتع مشکل کمبود آب و علوفه داریم که با اجازه سازمان آب به دامداران اجازه کشت علوفه در این مناطق داده شده است تا کمک مناطق باشد و در حال حاضر نیز تمام مراتع فارس در سه کلاس از لحاظ کیفیت و تراکم علوفه قرار دارند که بهترتیب میزان علوفه تقسیمبندی میشوند و بایستی منتظر ماند تا مرتع مورد نظر سرمایهگذار تعیین شود تا ببینیم در کدام کلاس مرتعی استان قرار دارد و سپس تصمیمگیریهای لازم اتخاذ خواهد شد.
تاکنون نظری برای این خبر ثبت نشده است!
ثبت نظر جدید
خبرهای تصادفی روزنامه شیراز نوین